Escrocii au început să sune din nou în numele băncilor pentru a obține datele personale ale românilor. Un român a povestit cum a fost sunat de o persoană care s-a recomandat ca fiind angajatul unei bănci comerciale și a încercat să-l convingă că cineva i-a clonat buletinul.
Convorbirea s-a întrerupt brusc după ce acesta a spus că nu este angajat.
Escrocheria cu creditul la bancă revine în forță. ”Au spus că cineva a vrut să îmi fure identitatea”
Acum, înșelăciunea a fost în numele unei bănci cunoscute din România.
Citește și: Escrocherie ce te lasă sărac în câteva secunde. Nu sunați înapoi dacă primiți acest mesaj alarmant
„Am fost contactat astăzi de un așa zis angajat al băncii Transilvania, care s-a recomandat a fi din Iași (după accent, părea moldovean). Acesta mi-a spus că în martie mi-am deschis un cont la Banca Transilvania și că pe 17 aprilie am încercat să accesez un credit de 50.000 lei.
Mi-au spus să confirm dacă este adevărat, și eu le-am zis că nu, și mi-au spus că cineva a încercat să îmi fure identitatea, și că cel mai probabil mi-au clonat buletinul (ceea ce era imposibil, pentru că Revolut este singurul loc unde am avut poză trimisă la buletin).
Au spus că o să fiu contactat de organele de anchetă pentru a le spune ce s-a întâmplat. M-au întrebat dacă lucrez undeva, le-am zis că nu, și după m-au întrebat dacă sunt student, și le-am zis că da, moment în care mi-au închis apelul.
Cel mai probabil, dacă le-aș fi spus că lucrez, ei m-ar fi redirecționat către un "ofițer al BNR", care m-ar fi rugat să fac un împrumut și să depun banii intr-un anume cont (cel al scammer-ului)”, a scris persoana respectivă pe Reedit.
Escrocherie cu creditul la bancă revine în forță. „Au spus că cineva a vrut să îmi fure identitatea” - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Acesta a spus că escrocul a încercat să-i inducă o stare de panică.
„Am sunat după la Banca Transilvania (numărul lor real) și mi-au spus că este o tentativă de fraudă și că au primit mii de apeluri, mi-au cerut să ofer numărul scammer-ului și să blochez aceste numere pentru a nu mai putea fi contactat.
Este clar că scammerii aveau un anume patern pe care trebuia să îl urmeze, că le ziceam „de ce nu faceți voi aceste lucruri, că doar voi sunteți Banca" la care ei îmi ziceau „Domnule, vă dați seama cât de nasoală este situația, nu?".
Pe scurt, nu credeți astfel de persoane, și sunați la numărul oficial al băncii pentru orice nelămurire”, a scris persoana respectivă pe Reedit.
Utilizatorii au reacționat la postarea lui și și-au povestit propriile experiențe.
„Lu` al meu i-a dat cu virgulă când i-am mulțumit pentru vestea cea bună, și l-am întrebat când o să mi se vireze banii in cont... mi-a închis instant.
Pe altul l-am întrebat dacă e vorba despre împrumutul de 1 mil. de euro, și ăla mi-a închis după ce a zis că îmi dă 10”, a comentat o persoană.
”Pe mine m-a sunat o moldoveancă să îmi dea vestea că mi s-a aprobat creditul la Garanti Bank și dacă am întrebări. Am spus că nu am întrebări și a închis”, a comentat altă persoană
Astfel de escrocherii sunt tot mai frecvente. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă: tentativele de fraudă comise în numele Poliției Române și al BNR sunt în creștere. Escrocii folosesc metode tot mai sofisticate pentru a obține date bancare confidențiale de la victime.
Citește și: Escrocherii pe bandă în numele Poliției și BNR. Ce trebuie să faci ca să nu cazi în capcana hoților