VIDEO A1 Lugoj-Deva nu va fi gata în 2026, termenul limită impus de PNRR. Poate, în 2030!

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.06.2022 - 14:52
A1 Lugoj-Deva nu va fi gata în 2026, termenul limită impus de PNRR. Poate, în 2030! / Foto: oradesibiu.ro

Autostrada A1 dintre Sibiu și Nădlac are un segment de 13 kilometri lipsă, între Holdea și Margina. Lotul 2 al A1 Lugoj-Deva nu va fi gata în 2026, termenul limită impus de PNRR.

SHARE

„A treia oară-i cu noroc pe lotul 2 al A1 Lugoj-Deva. Ei aș! Nu doar că ne-am luat adio de la 2026, termenul limită impus de PNRR, dar cu asemenea atitudine nu-l vom vedea în circulație în următorii 7 ani, cei din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere responsabili cu derularea licitației răspunzând cererilor de clarificare cu același clasic sictir”, scrie Asociația Pro Infrastructură pe pagina sa de Facebook.

Citește și: VIDEO Cum avansează lucrările pe drumul de legătură Centura Oradea - Autostrada Transilvania

„Licitația în curs este a treia din epopeea halucinantă a celor 13 km Holdea-Margina (din care 2,13 km de tunel), singura bucată lipsă din Autostrada A1 dintre Sibiu și Nădlac.

După ce-am adunat daune de 230 milioane cu dedicație de la Ștefan Ioniță si Răzvan Cuc, suntem tot fără autostradă”, punctează Asociația Pro Infrastructură.

Epopeea lotului 2 al A1 Lugoj-Deva

„După rezilierea ilegală cu Salini-Impregilo, și a doua licitație a fost derulată în bătaie de joc de CNAIR, așa cum v-am zis în februarie. Într-un final, s-a depus o singură ofertă de către asocierea turcă Mapa-Cengiz care a fost retrasă ulterior, de facto, de către antreprenori pentru că au semnat între timp contractul pe Secțiunea 2 Sibiu-Pitești și au decis că le ajung bătăile de cap de pe Valea Oltului, dând mingea intenționat în out când erau cu poarta goală pe 275 milioane de euro.

Citește și: VIDEO Neurotehnologia va permite schimbarea culorii mașinii doar cu puterea gândului

Rămasă fără oferte, CNAIR nu are încotro și anulează licitația în 11.03.2022, după 3 ani fără 4 luni de la startul ei! În 23.04.2022 o relansează practic pe aceeași documentație găunoasă, dar pe 2,28 miliarde lei fără TVA cu aproape 5 ani de proiectare și execuție față de 1,36 miliarde lei cu 4 ani proiectare și lucrări, deci cu 67% peste valoarea estimată în 2019, în speranța că acum va reuși să atribuie contractul.

Dar măcar învață ceva și răspunde mai de Doamne-ajută la cererile de clarificare? Evident că nu!

Documentația e praf și pulbere: zeci de fișiere goale, altele au conținut contradictoriu, nu există audit de siguranță rutieră pe Secțiunea E și CNAIR obligă (ilegal) constructorii să pună acum în ofertă ce urmează să facă în faza de proiectare. Mai grav, CNAIR încearcă să pună în cârca privaților riscurile întârzierilor în emiterea de avize date de autorități, încălcând HG1/2018.

Sunt neclarități, contradicții și lipsuri cu nemiluita legate de elementele tehnice la tuneluri, ITS, CIC Margina, consolidări, podețe, schemele statice ale structurilor, dar și listele de cantități pe degradările de pe Secțiunea D, ori conexiunea de 200 metri cu lotul 3 care ba trebuie făcută de ofertanți, ba nu. Și multe altele...

CNAIR răspunde cu aceleași truisme și fără să-și asume nimic: <<Nu avem, v-am trimis toată documentația, respectați acordul de mediu, ce v-am dat acum e proiect ilustrativ, mai vorbim la faza de proiectare, dar ghiciți acum prețurile soluțiilor care vor fi aprobate în viitor >>.

Scenarii posibile? Contestații încă de pe-acum, așa cum au făcut cei de la WeBuild pe Secțiunea 3 Sibiu-Pitești și, într-un final apoteotic, una-două oferte depuse doar de cei care au apetit crescut pentru risc și care vor să parieze în orb pe maculatura de doi bani pusă la dispoziție de CNAIR”, afirmă Asociația Pro Infrastructură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te