500.000 t, posibilă scădere dramatică a producţiei de cereale a României. De ce suntem în top 4 UE

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.09.2024 - 11:01
500.000 t, posibilă scădere dramatică a producţiei de cereale a României. De ce suntem în top 4 UE - Foto: stockvault/CC0
500.000 t, posibilă scădere dramatică a producţiei de cereale a României. De ce suntem în top 4 UE - Foto: stockvault/CC0

500.000 t, posibilă scădere dramatică a producţiei de cereale a României. De ce suntem în top 4 UE. Recolta totală de cereale din Uniunea Europeană și Marea Britanie va scădea anul acesta, trendul fiind valabil și pentru România.

SHARE

500.000 t, posibilă scădere dramatică a producţiei de cereale a României. De ce suntem în top 4 UE. Recolta totală de cereale din Uniunea Europeană și Marea Britanie va scădea anul acesta, trendul fiind valabil și pentru România, potrivit ultimei previziuni Coceral.

Asociația europeană a comerțului cu cereale spune că Bucureştiul ar putea raporta cea mai mică producție de porumb din ultimii ani.

500.000 t, posibilă scădere dramatică a producţiei de cereale a României. De ce suntem în top 4 UE

În total, producția de cereale boabe va depăși pragul de 20 de milioane de tone, față de 20,5 milioane de tone anul trecut.

Coceral, asociația europeană a comerțului cu cereale, oleaginoase, orez, leguminoase și produse agroalimentare, estimează pentru România, în a patra sa previziune pentru recolta din acesta, o producție scăzută.

Este vorba despre 10,5 milioane de tone de grâu (moale și dur), ceea ce reprezintă cu 0,9 milioane de tone peste producția din anul 2023, când Institutul Național de Statistică (INS) a consemnat 9,6 milioane de tone.

Citeşte şi: Fermieri români, înșelați cu 1.200.000 de lei. Au vândut cereale dar banii nu i-au primit niciodată

Am avea astfel a patra cea mai mare producție dintre statele UE, după Franța (26,1 milioane de tone), Germania (18,4 milioane de tone) și Polonia (12,3 milioane de tone), ca și anii trecuți.

Din datele Coceral, România a recoltat de pe o suprafață de 2,3 milioane de hectare, față de 2,2 milioane de hectare, anul trecut.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spunea în august că, deși a fost un an secetos, fermierii români au realizat o producţie cu aproape 1,7 milioane tone la grâu mai mult ca în anul 2023, conform Economica.net.

Citeşte şi: Pagubă enormă produsă de polonezi Ucrainei. 160 de tone de cereale, vărsate din vagoane

La porumb, Coceral estimează pentru România puțin peste 7 milioane de tone, cu 1,49 de milioane de tone mai puțin decât anul trecut, de pe o suprafață ușor redusă, comparativ cu cea de anul trecut, adică 2,25 de milioane de hectare, față de 2,3 milioane de hectare.

Cantitatea este chiar mai mică decât ultima estimare a Departamentului pentru Agricultuă al SUA – de 7,8 milioane de tone, ceea ce ar înseamna cea mai slabă producție de porumb a ultimilor 11 ani.

România rămâne însă pe poziţia a treia între producătorii europeni, după Franța (14,3 milioane de tone) și Polonia (9,9 milioane de tone).

Producția de orz ar putea ajunge, din datele COCERAL, la 2,4 milioane de tone, față de 2 milioane de tone de orz și orzoaică anul trecut, iar cea de secară la 27.000 de tone, față de 24.000 de tone anul trecut.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te