Scandal la Iași: șeful Consiliului Județean vrea disponibilizări masive în instituțiile de cultură

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 27.04.2020 - 10:14
Concert al Filarmonicii Moldova

Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul instituțiilor publice de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași ascunde o disponibilizare masivă în instituțiile de cultură din Iași.

SHARE

„Consiliul Județean Iași pregătește luni, 27 aprilie 2020, genocidul culturii ieșene. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare din data de 27.04.2020, a Consiliului Județean Iași, figurează la art. 1, alineatul 14, Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul instituțiilor publice de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași.

Am luat cunoștință cu multă îngrijorare, de poziția exprimată oficial în media, a unui grup de consilieri județeni , care au declarat: «Sacrificarea culturii în acest an e un motiv in plus pentru care banii contribuabililor trebuie cheltuiţi şi drămuiţi cu foarte multă atenţie»”, a atras atenția duminică scriitorul Liviu Antonesei, pe blogul personal. 

Proiectul incriminat vizează modificarea regulamentelor de organizare și funcționare a instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași, astfel încât să poată fi trimiși în șomaj tehnic sau chiar concediați salariații, ca urmare a restrângerii activităților din cauza pandemiei de COVID-19.

Măsura a fost criticată și de Ștefan-Ioan Popel, lider al Sindicatului Filarmonicii „Moldova” Iași, într-o scrisoare deschisă adresată președintelului Consiliului Județean, Maricel Popa.

„După ce, la începutul lunii martie, aţi considerat că epidemia de Covid-19 nu poate fi controlată decât prin retragerea unor fonduri consistente din bugetele instituțiilor de cultură din Iași, imediat după sărbătorile Pascale aţi gândit că trebuie și că e momentul perfect să administrați cu multă «eleganță» lovitură fatală acestor instituții din subordinea CJ Iași.... lovind în angajații acestora.

Mai precis, impunând abuziv întrarea în șomaj tehnic. Și mai precis, aruncând la fel de abuziv responsabilitatea deciziei în spinarea managerilor, și aşa împărțiți între pretențiile de eficienta economică și nevoile instituțiilor.

Din bugetul de «Bunuri și servicii», Filarmonicii «Moldova» i-a fost retrasă în 2 tranşe suma de aproximativ 950.000 lei, adică jumătate din întreaga suma destinată acoperirii cheltuielilor de funcționare și organizare ale instituției”, a scris Ștefan-Ioan Popel.

O reacție cu privire la proiectul Consiliului Județean Iași a avut și secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu, care l-a criticat pe Maricel Popa pentru prostul management al bugetului județului.

„Incapacitatea liderului PSD Iași de a construi un buget echilibrat care să asigure funcționarea instituțiilor subordonate în timpul unei situații de criză, fără un fond de rezervă și fără surse externe care să acopere deficitul bugetar ca urmare a necesităților crescute ale sistemului sanitar nu trebuie să se răsfrângă tocmai asupra zonei culturale, și așa subfinanțate cronic de către Consiliul Județean.

La Iași membrul PSD Popa se năpustește peste angajații din cultură și îi vrea disponibilizați cât mai repede. Un pesedist sadea se grăbește să instituie cele mai negre măsuri de austeritate, deși astăzi suntem în situația de a salva cât mai multe locuri de muncă și de a proteja, inclusiv prin finanțarea unui deficit bugetar uriaș, toți cetățenii țării”, a arătat duminică secretarul de stat Liviu Brătescu.

După aceste reacții publice, Consiliului Județean Iași a decis luni să retragă de pe ordinea de zi a ședinței de azi proiectul criticat de oamenii de cultură ieșeni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te