Muzee inedite deschise recent în București. Știai de Muzeul Ciocolatei sau de cel al Vârstelor?

DE Gabriela Lipciuc | Actualizat: 17.08.2021 - 00:38
Muzee inedite deschise recent în București. Știai de Muzeul Ciocolatei sau de cel al Vârstelor. Foto Casa Cesianu - Filipescu

Dacă în această vară ai decis să îți petreci concediul în București, nu ai făcut o alegere greșită. Pe lângă faptul că orașul e, în sfârșit, mai aerisit, ai mai multe opțiuni de petrecere a timpului liber împreună cu copiii. Printre acestea, muzeele.

SHARE

În ultimii cinci ani, a crescut în București numărul muzeelor și al caselor memoriale. Muzeele nou înființate au cel mai adesea o abordare modernă, fiind atât interactive, cât și ușor de explorat și înțeles de către orice categorie de vârstă.

Pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, din 2018 funcționează Muzeul Ciocolatei. Un tur ghidat durează minim 30 de minute, putând fi urmat de bucuria de a personaliza ciocolata procurată chiar de la fața locului.

Casa Experimentelor a fost încă de la inaugurarea sa în 2016 o sursă de răspunsuri la întrebările necontenite ale celor mici, dar și o ocazie de a explora în siguranță - uneori cu pelerine de ploaie și cizme de cauciuc - exponate unice care ilustrează principii științifice esențiale.

Nici adolescenții nu se pot plictisi într-o locație originală ca muzeul Ferestroika. Acesta recompune viața într-un apartament tipic al anilor ‘80. Vizitatorii au ocazia să rezolve mici provocări în fiecare cameră și să guste din istoria recentă.

Și poate că tot pe ei i-ar intriga cel mai mult Muzeul Vârstelor, aflat chiar în Centru, în casa Filipescu - Cesianu. Clădirea cu stil este gazda unui proiect expozițional de antropologie, care ne invită să observăm cum ne raportăm la cei de vârstă diferită față de a noastră.

Muzeul de Artă Recentă, aflat la doi pași de mult vizitata reședință a lui Nicolae Ceaușescu, este o apariție nouă în peisajul muzeelor de artă din Capitală. Printre exponate, alături de picturi și sculpturi, se regăsesc scrisori, lozinci și chiar și accesorii ale fanilor fotbalului. La fiecare trei luni o parte din exponate sunt înlocuite.

Matisse, Cezanne și Picaso, fără să stai la coadă

Chiar dacă obiective cum ar fi Muzeul Național de Artă, Muzeul de Istorie sau Muzeul Satului intră în categoria de „must see” pentru fiecare dintre noi, există multe alte variante de a ne bucura de cunoaștere și de cultură chiar și în mijlocul unei zile pline.

În dorința noastră de a găsi frumosul, oricât de departe s-ar afla, uităm uneori să verificăm dacă nu cumva se află prin preajmă vreun tablou de Matisse, de Cezanne sau chiar de Picasso. Așa ceva - dar și multe alte astfel de comori - putem găsi la Muzeul Zambaccian.

Deja cunoscut bucureștenilor pentru evenimentele culturale organizate în cerc restrâns, dar și pentru fotografiile de epocă realizate în incinta sa pentru oricine dorește, Muzeul „Micul Paris” ne oferă o scurtă călătorie în timp undeva în Centrul Vechi, indiferent de temperatura de afară sau de programul zilei.

Iar pentru aceia dintre noi care simțim uneori nevoia să ne pierdem printre detaliile meticuloase ale unor exponate rare s-a înființat muzeul George Severeanu, cu colecția lui de monede, de antichități, de ceramică și nu numai.

Acestei liste de muzee noi i se adaugă o bogăție de muzee care funcționează deja de multă vreme în Capitală. Wikipedia listează 44 de muzee și case memoriale din București. 

O mare parte din muzeele și casele memoriale se vizitează în prezent pe bază de programare, uneori cu un număr limitat de vizitatori în fiecare tură. În timp ce majoritatea muzeelor sunt închise în ziua de luni, dintre muzeele mici, unele au închis și luni, și marți.

În plus, este demn de amintit că unele centre de cultură binecunoscute în peisajul bucureștean, cum ar fi Grădina Botanică și Muzeul Literaturii Române, au acum angajați care se ocupă personal de activități pentru școlari de toate vârstele. Pentru acestea se face o programare în prealabil.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te