Mona Lisa din Isleworth. Au adorat fanii lui Leonardo da Vinci portretul greșit? Unii susțin că acest alt tablou al Monei Lisa o înfățișează în anii ei mai tineri și este prima versiune a operei iconice a marelui pictor, gânditor şi inventator Leonardo da Vinci.
Comercializată ca o capodoperă redescoperită a lui da Vinci, Mona Lisa din Isleworth s-a vândut cu 450,3 milioane de dolari (adică 335 de milioane de lire sterline), în urmă cu șase ani, și deține recordul pentru cea mai scumpă pictură vândută vreodată la o licitație, în ciuda scepticismului cu privire la autoritatea artistică, calitatea și istoricul ei.
Mona Lisa din Isleworth
Acum, există potențial un Leonardo și mai vândut care circulă, cu afirmații la fel de îndoielnice făcute, pe măsură ce apare în faţa publicului, în Torino. Deși în prezent nu este de vânzare, e greu de crezut că amatorii nu sunt deloc tentați.
Este expoziția acestui tablou din Italia începutul unei campanii care se va încheia în momentul în care Leonardo își bate propriul record mondial? Salvator Mundi, acel Iisus Hristos davincian, a devenit cunoscut drept „Mona Lisa masculină”, dându-i farmecul celei mai cunoscute opere a lui Leonardo.
Dar Fundația Mona Lisa, din Zurich, care susține tabloul prezentat la Torino, în numele proprietarilor anonimi, sugerează că este Mona Lisa originală. Se susține că este prima versiune infamă a picturii, care înfățișează o Mona Lisa mai tânără decât în opera de artă la care Leonardo a lucrat toată viața.
Citeşte şi: Un istoric susține că a localizat misteriosul Pod „Mona Lisa”, din pictura lui Leonardo da Vinci
Pe cea notorie, da Vinci a avut-o cu el, la castelul din Amboise, unde și-a petrecut ultimii ani, și care acum atrage o nesfârșită mulţime de admiratori, la Muzeul Luvru.
Fascinația Mona Lisei este pe atât de imposibil de negat, pe cât e de greu de explicat. Unii datează faima sa magnetică de la furtul ei, din anul 1911, care a făcut titluri de presă în întreaga lume. Dar nu atunci a devenit notorie, iconică.
Mona Lisa din Isleworth - Foto: Profimedia Images
Oamenii erau deja obsedați de opera de artă în secolul al XIX-lea, când criticul Walter Pater a spus că Mona Lisa, în decorul ei verde și cețos, este un fel de vampir subacvatic sexy. Iar pictura a fost renumită în toată Europa cu secole înainte, atunci când scriitorul din secolul al XVI-lea Giorgio Vasari a fost entuziasmat că Mona Lisa părea să aibă puls.
Citeşte şi: Motivul pentru care Mona Lisa nu are sprâncene în tabloul lui Leonardo da Vinci
Deci, fanii Mona Lisei au adorat pictura greșită, în ultimele cinci secole? Ar trebui să se închine într-adevăr în faţa „Mona Lisei din Isleworth”, așa cum a fost poreclită pictura, pentru că anterior a fost deținută de un dealer de artă de acolo?
Ştie oare fundația elvețiană care deţine pictura că Isleworth este o suburbie a Londrei, nu un castel de poveste?
Mona Lisa din Isleworth - Foto: Profimedia Images
Leonardo a făcut portrete grozave ale femeilor, chiar înainte să înceapă Mona Lisa, iar în fiecare a creat o prezență interioară bântuitoare: melancolia palidă a Ginevrei de' Benci; energia stăpânită de sine a Ceciliei Gallerani.
Lipsită de personalitate
Așa-numita Mona Lisa din Isleworth este prin contrast lipsită de personalitate. Zâmbetul ei pare nebun și fix, spre deosebire de zâmbetul profund studiat al adevăratei Mona Lisa, care reflectă disecțiile anatomice ale mușchilor faciali umani, ale lui Leonardo, până la buze.
Chiar și forma feței acestei Mona Lisei pare greșită – nu doar pentru că diferă de pictura de la Luvru, ci şi pentru că nu are proporțiile clasice sau realitatea cărnoasă pe care și-au propus artiștii renascentiste.
A fost datată cu carbon? Arată ca o față modernă, deși se presupune că este o copie făcută cândva între anii 1500 și 1700, când se spune că a ajuns în Marea Britanie. Dar este o copie proastă. Sau un fals deliberat - crede Jonathan Jones, de la The Guardian.