Motivul pentru care Mona Lisa nu are sprâncene în tabloul lui Leonardo da Vinci

DE Adrian Costin | Actualizat: 02.08.2023 - 14:21
Imagine cu caracter ilustrativ Foto: pexels.com

Mona Lisa este cel mai cunoscut tablou din istorie, iar experții în artă și-au pus dintotdeauna întrebări în privința acestei opere de artă.

SHARE

Una dintre ele a fost legată de faptul că Mona Lisa nu are sprâncene în faimoasa operă a lui Leonardo da Vinci. În cele din urmă, după o analiză de peste 3.000 de ore, un expert în artă din Franța susține că a aflat răspunsul la această întrebare.

Inginerul parizian Pascal Cotte a afirmat că scanările digitale ultra detaliate ale tabloului i-au permis să privească în trecut și să vadă cum arată în realitate Mona Lisa. El a apelat la scanări de 240 de megapixeli asupra tabloului și a ajuns la concluzia că se pot vedea urme ale unor sprâncene la ochiul stâng.

În opinia lui Pascal Cotte, Mona Lisa avea în forma inițială a tabloului atât sprâncene cât și gene. Acestea au fost însă erodate treptat, iar în prezent nu mai sunt vizibile.

"Dacă privești cu atenție la ochiul ei, se poate vedea clar cum crăpăturile din jurul ochiului au dispărut ușor. Asta se poate explica prin faptul că într-o zi un curator sau restaurator a curățat ochiul. Curățarea ochiului a îndepărtat probabil și genele și sprâncenele", a afirmat Pascal Cotte pentru The Telegraph.

Ce a mai descoperit Pascal Cotte?

Pascal Cotte a mai afirmat că analiza profundă pe care a făcut-o a arătat că, inițial, Da Vinci a pictat-o pe Mona Lisa cu o față mai largă și cu un zâmbet mai expresiv decât în lucrarea finală pe care o știm cu toții.

Mai mult, Da Vinci s-a răzgândit și în privința poziției a două degete de la mâna stângă a Mona Lisei. Ulterior, el a modificat pictura. "Cu o singură fotografie poți să accesezi în profunzime construcția picturii și să înțelegi că Leonardo a fost un geniu", a mai spus Pascal Cotte.

Mona Lisa, cel mai cunoscut tablou din istorie

Mona Lisa este cel mai cunoscut tablou din istorie și mai poartă și denumirea de La Gioconda. Da Vinci a realizat această pictură între 1503 și 1506, având o dimensiune de 77 x 53 cm. În prezent, tabloul poate fi admirat la Muzeul Luvru din Paris. Se află aici de mai bine de un secol, după o lungă perioadă în care a avut mai mulți proprietari.

Înainte să moară, Da Vinci i l-a vândut regelui Francisc I. A fost expus inițial la Fontainebleau, iar ulterior la Versailles. A ajuns la Luvru după Revoluția Franceză, însă Napoleon Bonaparte a decis să îl mute în propriul său dormitor. 

O poveste cunoscută legată de acest tablou este și furtul din 1911 comis de Vicenzo Peruggia, dar ulterior a fost recuperat. A revenit la Luvru în 1913, însă a mai fost expus temporar la New York, Washington, Tokyo și Moscova.

 

Mona Lisa este cel mai cunoscut tablou din istorie, fiind replicat în milioane de exemplare. Inclusiv brandul de mobilă Ikea are un tablou replică după Mona Lisa. Iar acest tablou a putut fi văzut și în numeroase filme, ca Mona Lisa Smile, Equilibrium și Factory Girl.

Tabloul poate fi vizionat și în numeroase jocuri, ca Animal Crossing: New Leaf (2012), The Da Vinci Code (2006) și Twisted Metal 2 (1996). Arta nu este ignorată nici de companiile care produc pacanele gratis sau cu mize reale. Leonardo Da Vinci are propriul lui slot, Da Vinci Codex, în timp ce jocul Mona Lisa Jewels este inspirat chiar din acest tablou. Dezvoltat de compania ISoftBet, slotul are tabloul Mona Lisa pe fundal, iar simbolurile au legătură cu munca marelui artist italian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te