Ministerul Culturii a pierdut un muzeu pentru că s-a zgârcit la 50 euro

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.05.2018 - 22:35

Un nou eșec al Ministerului Culturii completează tabloul sumbru al Anului Centenar, care s-a transformat dintr-un prilej de aniversare într-o serie de evenimente organizate prost și cu întârziere.

SHARE

„Un concetățean cu spririt întreprinzător” a subtilizat de sub nasul Ministerului Culturii un domeniul de internet care era esențial pentru crearea Muzeului Virtual al Unirii. 

După cum lasă să se înțeleagă reprezentanții autorităților, această persoană pretindeni acum bani pentru a renunța la domeniul  www.muzeulvirtualalunirii.ro în favoarea statului român.

Portalul respectiv ar fi trebuit să funcționeze între luna aprilie 2018 și luna septembrie 2023. Dar, din cauză că Muzeul Național de Istorie a României nu a achitat banala sumă de 260 de lei (circa 50 de euro), pentru cumpărarea la timp a respectivului domeniu .ro, acesta a fost achiziționat de o persoană fizică. 

Bază de date complexă, acum în impas

Printre cele 43 de proiecte aprobate de guvernul Dăncilă pentru Anul Centenar, se numără și cel care ar fi urmat să fie implementat prin Ministerul Culturii pentru Muzeul Național de Istorie a României, pe bani publici.  Dar, la scurt timp după ce a fost anunțată finanțarea, o persoană fizică încă necunoscută a cumpărat domeniul www.muzeulvirtualalunirii.ro

Un răspuns primit de Newsweek România de la Muzeul Național de Istorie arată dimensiunea uriașă a incompetenței din Ministerul Culturii. 

„Proiectul dedicat Muzeului Virtual al Unirii este unul deosebit de complex, care necesită o amplă muncă de documentare și cercetare. Proiectul este în lucru și va fi disponibil publicului în preajma aniversării Desăvârșirii Unității Naționale. Muzeul Virtual al Unirii nu constă în înființarea unui site sau într-o simplă denumire, ci în crearea unei baze de date/platforme pe care să fie publicate mărturii referitoare la Marea Unirie. 

Muzeul Național de Istorie a României nu avea posibilitatea de a achiziționa un domeniu înainte de a ști că proiectul respectiv a fost aprobat spre finanțare. Din păcate, chiar din momentul în care a fost anunțată finanțarea, un cetățean cu spirit de întreprinzător a rezervată/cumpărat domeniul.   

Reiterăm ideea că valoarea și importanța acestui Muzeu Virtual al Unirii nu constă într-un nume de domeniu, ci în munca de cercetare-documentare vizibilă prin informațiile ce vor fi disponibile pe acest site dedicat Marii Unirii. Putem da asigurări că nu vom cheltui bani publici pentru a nu cumpăra un nume de domeniu de la o persoană particulară și că în momentul în care site-ul va fi gata, va putea fi accesat pe o adresă de Internet care va conține, în titlu, toate elementele definitorii ale proiectului: muzeu, virtual, unire (.ro)”. Semnmat Cornel Constantin Ilie, Director adjunct al Muzeului de Istorie.

Greșeala din nume

Gafa celor de la Ministerul Culturii este colosală. Au anunțat că vor finanța un proiect - www.muzeulvirtualalunirii.ro – înainte să cumpere domeniul. Ei ar fi putut să rezerve domeniul și să îl plătească ulterior. Sau, mai simplu, să achite fabuiloasa sumă de 10 euro și aveau timp un an să implementeze domeniul. 

Newsweek România a scris că în proiectul Guvernului prin care se finanțau proiectele privind Centenarul Unirii, s-a strecurat o greșeală. Portalul apărea scris: www.muzeulvirtualaunirii.ro

Citește și: Ministerul Culturii a uitat să cumpere portalul pentru Muzeul Virtual al Unirii

_______

Foto:  Inquam Photos / George Călin 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te