Lucian Pintilie, autorul „celui mai bun film românesc”. Ce au scris prietenii la moartea regizorului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.05.2018 - 16:00

Scriitorul Ion Vianu, actriţa Oana Pellea sau regizorul de teatru Radu Afrim şi-au exprimat regretul la moartea regizorului Lucian Pintilie, pe care l-au numit „un geniu”, „un maestru”, şi despre care unii dintre ei au spus că l-au iubit „necondiţionat”.

SHARE

Ion Vianu a scris pe pagina sa de Facebook: „Plâng pe Lucian Pintilie. Viaţa ne-a despărţit, sper ca moartea să ne reapropie".


Oana Pellea i-a mulţumit regizorului, spunând că pierderea lui a îndoliat cultura română. „Cultura română e în doliu. Domnule Lucian Pintilie... Ce privilegiu pentru noi ca v-am avut şi că ne-am putut bucura de geniul dumneavoastră. Mulţumim!”, a scris, tot pe re'eaua de socializare, actrița Oana Pellea.

Tudor Chirilă şi-a exprimat regretul pentru moartea regizorului, amintind o replică din filmul acestuia, „De ce trag clopotele, Mitică?”. „«De ce trag clopotele, domnule?». «De frânghie, monser». Drum bun, maestre”, a scris artistul.


Regizorul de teatru Radu Afrim a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care a mărturisit că „l-a iubit necondiţionat” pe Lucian Pintilie, care a făcut „cel mai bun film românesc dintotdeauna” - „Reconstituirea”.

„Lucian Pintilie. A spus că e «prea târziu» atunci când noi ne încăpăţânam să credem altceva. A făcut cel mai bun film românesc dintotdeauna - «Reconstituirea». L-am iubit necondiţionat. Pe el şi filmele lui. Cea mai mare bucurie era când îl vedeam venind la spectacolele mele în FNT. Şi asta mulţi ani la rând. După «Omul pernă» mi-a scris un e-mail care m-a făcut fericit cât pentru o viaţă. Ştiam că n-am cum să-i întorc această fericire. Mi-a trimis casete cu filmele lui pe care nu le văzusem. Ar fi vrut să joc un ofiţer într-unul din ultimele lui filme. L-am convins că nu se face să joc tocmai eu care am fost un soldat atât de prost în armată. În ultimii ani îi era din ce în ce mai greu să vină şi cu toate astea venea. Însoţit şi cu batista în mână. Era singurul om din sală de la care îmi ceream scuze că am făcut din nou un spectacol de trei ore. Singurul”, a scris Radu Afrim.


Regizorul Lucian Pintilie a murit, miercuri seară, la vârsta de 84 de ani. El fusese internat în urmă cu câteva zile, în stare gravă, la Spitalul Elias. Lucian Pintilie s-a aflat la Terapie Intensivă încă din momentul internării.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -