Iuliu Moldovan ar fi împlinit 81 ani. Șuete cu pălincă la Dinică. Nu a mai jucat după moartea mamei

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.01.2023 - 09:49
Ovidiu Iuliu Moldovan - Foto: Studiourile Buftea, Facebook
Ovidiu Iuliu Moldovan - Foto: Agerpres

Ovidiu Iuliu Moldovan ar fi împlinit 81 de ani, dar a plecat dintre noi mult prea devreme în anul 2008. A jucat un registru vast de roluri, fiind unul dintre cei mai iubiți actori, în pofida vieții discrete pe care a dus-o.

SHARE

Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut în data de 1 ianuarie 1942 la Vişinelu, judeţul Mureş, şi s-a stins din viaţă în 12 martie 2008, la Bucureşti. A jucat în aproape 50 de filme şi în zeci de roluri în piese de teatru, teatru TV şi teatru radiofonic, având la activ şi 80 de emisiuni de poezie.

A absolvit IATC-ul din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu. Debutul în teatru se produce un an mai târziu, cu rolul Mio, din „Pogoară iarna” de Maxwell Anderson, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, unde va rămâne să-şi cizeleze talentul timp de patru ani, în roluri deloc uşoare: Sebastian din „A XII-a noapte” de W. Shakespeare, Adam din „Ano-timpurile” de Werker, Emilian din „Romulus cel Mare” de F. Durrenmatt etc.
 
 
În 1969, îşi face intrarea pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind chemat de Radu Penciulescu să-l întruchipeze pe Oswald din „Regele Lear” de William Shakespeare. Va rămâne aici, convins de marele regizor şi de George Banu, până la sfârşitul carierei, săvârşind zeci de roluri memorabile.

Care era crezul său

„Efortul şi dorinţa şi aspiraţia mea de împlinire au fost aceleaşi pentru fiecare film şi pentru fiecare rol. Chinul meu a fost acelaşi. Şi am făcut foarte multe filme de care cel mai jenat eram eu, în seara premierei. Drumul unui artist e lung şi artistul trebuie să fie conştient de acest lucru. Cred că arta, în general, trebuie gândită într-o certă finalitate, dar într-o lungă perspectivă", a spus artistul.
 
Într-un interviu inedit descoperit de Newsweek, Moldovan spunea: 

„Sunt transilvănean şi cred că în profesia mea nu am uitat nici o secundă acest lucru. M-am apropiat cu foarte multă pasiune, cu responsabilitate şi cu sentimentul unei obligaţii de conştiinţă de tot ceea ce a trebuit să fac în profesie, în spiritul tradiţiei transilvănene. Iar ascendenţa mea am considerat-o ca o responsabilitate foarte importantă pentru mine, ca artist.

L-am întruchipat pe Horea, în filmul "Horea", realizat de regizorul Mircea Mureşan după un scenariu foarte bine scris de către regretatul Titus Popovici, poate cel mai bun.

Am jucat Avram Iancu pe scena Teatrului Naţional, în regia lui Horea Popescu, spectacol care, din păcate, a apărut într-un moment nepotrivit. Nu trebuia făcut chiar atunci, în '90, când lucrurile încă erau extrem de confuze şi anumite nuanţe din text au fost comentate şi speculate într-un mod tendenţios, reuşindu-se în acest fel să se îndepărteze publicul.
lată un sens neconstructiv al criticii, al unei anumite părţi a criticii, care omoară un spectacol de care Teatrul Naţional ar
avea nevoie şi care ar trebui să fie în repertoriul lui permanent...

Apoi, felul în care am încercat să mă apropii de fiecare dată de marii corifei ai spiritualităţii transilvănene trădează un raport sentimental al meu cu valorile acestei lumi, raport pe care am încercat să-I împlinesc şi prin atitudinea mea în plan estetic sau civic”, a spus pentru revista Cinema.

 Două pierderi insuportabile

Viaţa lui Ovidiu Iuliu Moldovan a fost marcată de pierderea prematură a tatălui său, luat prizonier de război şi omorât împreună cu alţi 40 de camarazi, de luptătorii  lui Miklos Horthy.

Actorul a încercat toată viaţa să afle ceea ce s-a întâmplat cu părintele său, dar nu a reuşit. Din respect faţă de acesta, actorul şi-a luat numele „Iuliu”. Moartea mamei sale, survenită în 1995, i-a sfâşiat inima lui Ovidiu Iuliu Moldovan, astfel că după acest episod, s-a închis in el, s-a retras din viaţa publică, aparând ocazional pe scena Naţionalului şi în recitalurile de poezii eminesciene.

1995 este anul în care a jucat în ultimul său film „Craii de Curtea Veche”. Ultima piesă în care a fost văzut a fost Azilul de noapte. Pe scena TNB a mai apărut în spectacole în care a recitat: „Trecut-au anii...", recital de poezie din lirica lui Mihai Eminescu, 2008 „Celălalt Cioran", pe texte din Jurnalul lui Emil Cioran, regia George Banu şi Radu Penciulescu, 2008.”

Citește și: VIDEO Adulat, premiat de MTV, dar jignit că umblă cu o mașină de 1.000€. „Voi sunteți săraci”

De atunci, a refuzat să mai joace în filme, ultimul său mare rol fiind „Pantazi”, din „Craii de Curtea-Veche”, al lui Mircea Veroiu. Era atât de închis în el încât nici măcar fratele său după mamă, regizorul Mircea Moldovan, nu a ştiut că are ciroză, ci doar că suferă de diabet, scria ziarulmetropolis.ro

Era atât de închis în el încât nici măcar fratele său, Mircea Moldovan, nu a ştiut că are ciroză, ştia doar că suferă de diabet. Ultima dată fratele său a vorbit cu actorul duminică, luni a fost internat, iar miercuri marele artist a murit.
„Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Dan Piţa, Caramitru... Îi suna şi le zicea: <<O vinit frăţioru' meu din Cluj cu palincă cu slănină. Haideţi repede!>>. Şi ei veneau şi petreceau. Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”, a spus fratele său.

Are o casă memorială

În urma unor demersuri de peste 10 ani, efectuate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Primăria oraşului Sărmaşu a reuşit să achiziţioneze imobilul în care a copilărit actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, situat în satul Vişinelu, iar acesta va adăposti prima casă memorială din judeţ.



"Judeţul Mureş nu are încă o casă memorială. Am încercat, de mai bine de un deceniu, să-i convingem pe moştenitori că destinaţia cea mai potrivită pentru această casă este cea a memoriei culturale. Casa trebuie reabilitată, trebuie adunate bunuri legate de Ovidiu Iuliu Moldovan, de la Teatrul Naţional din Timişoara, unde a debutat, apoi Teatrul Naţional din Bucureşti, studiourile de film şi Televiziunea Română, pentru recuperarea trecutului", a declarat Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei de Cultură Mureş.

După achiziţionarea casei copilăriei lui Ovidiu Iuliu Moldovan, în interiorul acesteia au fost descoperite o serie de documente, scrisori, un costum de scenă, fotografii, poezii, o serie de texte scrise de mână, unele bătute la maşina de scris, pe care actorul le-a depozitat acolo în timpul vieţii.

Primarul oraşului Sărmaşu, Valer Botezan, a precizat pentru Agerpres că locuinţa lui Ovidiu Iuliu Moldovan din satul Vişinelu a fost cumpărată cu fonduri alocate din bugetul local.

Poza cu povești

Vasile Rusu, unul dintre vecinii din Vişinelu cu care Ovidiu Iuliu Moldovan ţinea în permanenţă legătura, îşi aminteşte cu nostalgie de marele actor şi ne mărturiseşte că are o fotografie făcută cu acesta de care nu se va putea despărţi nici când va pleca din această lume.

"Aici a stat moşu' (bunicul - n.r.) lui Ovidiu Iuliu Moldovan, a locuit aici. Îl cunoşteam foarte bine. Mă duc acasă şi vă aduc poza pe care o păstrez cu sfinţenie. Scrie pe ea: 'Lui Vasilică, pui de ardelean, nu-i doresc decât să fie demn de tatăl lui - 30 martie 1984' şi alta, 'Lui Vasilică, cu prietenie, Ovidiu Iuliu Moldovan'. Vorbeam cu el în permanenţă şi, înainte să moară, cu două săptămâni, am vorbit cu el.

Ce s-a întâmplat, nu ştiu. Era un om clasa întâi, îi plăceau poeziile lui Eminescu. Teiul, Salcâmul (Sara pe deal - n.r.), astea îi plăceau. Îmi spunea: 'Vasile, să nu tai teiul, stejarul şi salcâmul'. (...) Bine ar fi ca aici să fie o casă memorială, aş vrea să prind în viaţă asta, mi-aş dori să se facă o alee frumoasă cu trandafiri, de la poartă până la casă, ce fain ar fi. Un singur actor am avut şi noi, mai sunt oameni învăţaţi, dar el a fost acolo, în filme. Nu dau poza asta nici când mor, cu mine să o pună", a spus Vasile Rusu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te