Festivalul de la Cannes se reia după o pauză de un an provocată de pandemie

DE Edi Neagu | Actualizat: 07.07.2021 - 00:07
Festivalul de Film de la Cannes 2021 debutează marți. FOTO: Facebook

În competiție sunt înscrise și trei filme românești. Festivalul va debuta cu proiecţia lungmetrajului "Annette", regizat de Leos Carax.

SHARE

Un musical creat sub forma unei opere-rock va marca revenirea industriei cinematografice pe Croazetă: după anularea ediţiei sale din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, Festivalul de Film de la Cannes 2021 va debuta marţi, în prezenţa unor staruri din lumea filmului care vor avea dreptul să renunţe la măştile sanitare când vor urca treptele din faţa Palais des Festivals, înainte de proiecţia lungmetrajului "Annette", regizat de Leos Carax, informează AFP.

"Covid încă există, dar faptul că eu sunt prezent aici la reluarea festivalului, jucând în filmul de deschidere (...) mă face să am un mare sentiment de uşurare şi de încântare", a declarat Adam Driver, cap de afiş alături de Marion Cotillard în filmul "Annette", un musical care nu poate fi inclus într-o categorie exactă şi care reprezintă, totodată, primul lungmetraj regizat de Leos Carax după "Holy Motors", lansat în urmă cu nouă ani.

Încântarea starului american este resimţită de întreaga pleiadă de vedete din industria cinematografică mondială, care revin pe Croazetă după ce întreaga industrie a fost busculată de pandemie şi de lunile în care cinematografele au rămas închise, la peste doi ani după ce sud-coreeanul Bong Joon-ho a câştigat trofeul Palme d'Or cu filmul "Parasite".

CITEȘTE ȘI: China și India, pe picior de război. Cea mai mare acumulare de forțe în Himalaya de decenii

Membrii juriului, care au sosit la Cannes şi s-au întâlnit luni pentru primul lor dineu împreună, vor susţine marţi după-amiază tradiţionala lor conferinţă de presă, înainte de a începe un veritabil "maraton" cinematografic: ei trebuie să vizioneze 24 de filme în competiţia oficială, de la pelicule semnate de Julia Ducourneau şi Paul Verhoeven la altele regizate de italianul Nanni Moretti şi rusul Kirill Serebrennikov, înainte de a acorda principalele premii ale festivalului, pe 17 iulie.

CITEȘTE ȘI: Lista promisiunilor ratate de ministrul Justiției, Stelian Ion. Cea mai răsunătoare: închiderea MCV

Preşedintele juriului, Spike Lee, primul cineast de culoare numit în această funcţie, urmează să dezvăluie mai multe detalii despre modul în care se va achita de atribuţiunile care îi revin. Cineastul newyorkez, angajat în lupta împotriva rasismului şi pentru promovarea diversităţii - o temă "fierbinte" în perioada actuală în industria celei de-a şaptea arte - a fost desemnat preşedintele juriului în 2020, înainte ca ediţia de anul trecut să fie anulată.

El va prezida un juriu majoritar feminin, din care vor face parte cântăreaţa franceză Mylene Farmer, actriţele Maggie Gyllenhaal şi Melanie Laurent, regizoarea Jessica Hausner, regizorul brazilian Kleber Mendonca Filho, regizorul francez Mati Diop şi actorii Tahar Rahim şi Song Kang-ho.

Jodie Foster, în centrul atenției

Începând cu ultima parte a după-amiezei, strălucirea vedetelor şi bliţurile fotografilor vor reveni pe covorul roşu de la Cannes. Dacă accesul în festival este condiţionat de prezentarea unui certificat sanitar iar masca sanitară rămâne obligatorie chiar şi în exterior, în schimb, pe treptele din faţa Palais des Festivals din Cannes, echipele filmelor din selecţia oficială 2021 vor avea dreptul să renunţe la măşti.

Toată atenţia se va îndrepta spre actriţa şi regizoarea americană Jodie Foster, în vârstă de 58 de ani, invitata de onoare a ceremoniei de deschidere şi care va da startul celei de-a 74-a ediţii a festivalului. Jodie Foster, o actriţă premiată cu două Oscaruri, protagonista unor filme clasice precum "Taxi Driver" (1976) şi "Tăcerea mieilor" (1991), va primi la Cannes un trofeu Palme d'Or onorific, care îi va fi atribuit pentru întreaga sa carieră.

Va urma apoi proiecţia filmului "Annette", ce va fi lansat simultan şi în cinematografele franceze şi care va marca debutul competiţiei de la Cannes, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te