Codul lui da Vinci şi AI. Google dezvăluie o retrospectivă de artă bazată pe inteligența artificială

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.07.2023 - 14:26
Codul lui da Vinci şi AI - Foto: Profimedia Images

Google Arts & Culture, platforma gigantului tehnologic pentru arhivarea și partajarea operelor de artă și artefactelor culturale, a dezvăluit o nouă retrospectivă a codurilor maestrului renascentist Leonardo da Vinci, alimentată de inteligența artificială.

SHARE

Valeria Gasparotti, manager de program la Google Arts and Culture, a declarat că proiectul,- numit Decode da Vinci, a fost creat pentru a-l decela pe Leonardo „ca un om și un erudit”.

Codul lui da Vinci şi AI

Leonardo, dincolo de a obține faima pentru picturile sale, precum Mona Lisa și Ultima Cină, a fost un om de știință pasionat și un inginer ale cărui cercetări s-au întins de la Anatomie, la zborul uman.

El a conceput idei pentru orice, de la costume de scafandru subacvatice, la mitraliere, și și-a mâzgălit ideile și schițele pentru ele pe hârtie - cunoscute sub numele de codicele lui Leonardo.

Google a digitizat și a asamblat codurile lui Leonardo într-un singur instrument online, cu ajutorul a 28 de instituții culturale din opt națiuni din întreaga lume, cu scopul de a permite cercetătorilor și publicului posibilitatea de a se scufunda în activitățile Omului Renașterii, în artă și știință.

Citeşte şi: Un istoric susține că a localizat misteriosul Pod „Mona Lisa”, din pictura lui Leonardo da Vinci

„Este o figură din istoria Artei și din istoria Ştiinței, care trebuie să găsească un spațiu online”, a spus Gasparotti, conform UPI.

Gasparotti a spus că „obiectivul este de a despacheta această cifră” și că Google a oferit „containerul pentru ca instituțiile din întreaga lume să-și aducă cunoștințele”.

Proiectul a catalogat în special șapte coduri ale lui Leonardo, Gasparotti remarcând că Codex Atlanticus este printre cele mai mari lucrări incluse și se întinde pe o serie de volume.

Citeşte şi: Specialişti italieni în genealogie au identificat 14 descendenţi din familia lui Leonardo Da Vinci

Un proiect anterior, creat de The Visual Agency și Mondadori Portfolio, în colaborare cu biblioteca și galeria de artă Biblioteca Ambrosiana, din Milano, a digitizat și catalogat Codex Atlanticus în anul 2019.

Instrumentul interactiv permite utilizatorilor să caute pagini din cele 1.119 pagini ale documentului, după subiect. Proiectul Google pare a fi primul în care inteligența artificială a fost folosită pentru a explora munca lui Leonardo în coduri.

„Un lucru reiese foarte clar, dacă uităm la această varietate de materiale: este limbajul vizual al lui Leonardo și modul în care nu a fost doar un artist. Cum a predat și cum a creat se vede într-adevăr în aceste materiale”, a spus Gasparotti. „O buclă în părul unei femei se va transforma într-un vârtej în apă”.

Citeşte şi: Cel mai scump tablou, „Salvator Mundi”, cumpărat de prințul saudit, nu este un Da Vinci 100%

Gasparotti, care a vorbit cu UPI, înainte de lansarea proiectului, a spus că Google speră că „va fi util pentru cercetătorii din întreaga lume”, care nu sunt capabili să examineze mai multe coduri fizice, în același timp, deoarece acestea sunt răspândite între diferite instituții internaționale și sunt adesea restricționate de la accesul publicului.

„Desigur, obiectele fizice sunt protejate de instituții”, a spus Gasparotti. „Există probleme de observație sau preocupări, pentru că sunt fragile. Deci nu sunt întotdeauna la fel de accesibile publicului”.

Freya Salway, manager de program la Google Arts and Culture, a declarat că programul nu folosește un model AI în direct, așa cum este văzut de utilizatori.

Învăţare automată

Cu toate acestea, Google a colaborat cu Martin Kemp, profesor de istoria artei la Universitatea din Oxford și un expert de top în Leonardo da Vinci, pentru a se scufunda în opera artistului.

„Martin a folosit un model de învățare automată, care există deja și l-a aplicat codurilor lui da Vinci, pentru a stabili conexiuni”, a spus Salway. „Așadar, a fost vorba despre el, să-l folosească ca instrument și toată lumea poate vedea un fel de grupuri și scheme diferite, care au fost găsite.”

Salway a remarcat că Google a folosit și cercetarea de generare de imagini AI, pentru a crea un instrument interactiv, care permite utilizatorilor să împerecheze oricare două desene Leonardo din codicele sale, pentru a crea noi desene.

Vastitate

„Se bazează oarecum pe ceea ce a produs modelul, deci nu este o posibilitate infinită de rezultate, deoarece nu rulăm un model live aici. Totul este pre-generat”, a spus Salway.

Totuși, Salway a spus că Leonardo a fost un desenator prolific și crede că utilizatorii se vor distra să viseze „gânduri și idei nebunești”.

„Una dintre combinațiile mele preferate este „frunză” și „lac”, a spus ea. „Sunt doar modalități, pentru că codurile sunt atât de vaste, încât poţi expune oamenii la coduri într-un mod jucăuș”.

Nu e prima dată

Gasparotti a adăugat că aceasta nu este prima astfel de retrospectivă creată de Google. Gigantul tehnologic a făcut anterior altele, inclusiv una pentru muzicianul brazilian Gilberto Gil.

Într-o ultimă piesă de relaxare pentru utilizatori, Google a creat și o animație, despre cum ar arăta în practică una dintre mașinile zburătoare ale lui Leonardo. „Este una dintre retrospectivele pe care le facem deja pe platformă”, a spus Gasparotti.

„Parcurgem o serie de codice, care dezvăluie interesul lui Leonardo pentru zbor. Era foarte, foarte obsedat de asta. Așa că asta ne-a ajutat să vedem cum a vorbit despre zbor, de-a lungul carierei sale”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te