Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.04.2024 - 17:02
Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu - Foto: Arhiva
Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu - Foto: Arhiva
cu fiicele
cu fiicele
mormant
mormant

Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? La modul romantic, pentru mulți români este povestea perfectă de dragoste ce străbate secolele. Ea, un „înger blond”, el, un „Luceafăr”, dar care, deși și-a obținut nemurirea prin opera sa, numai rece nu a fost.

SHARE

Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Dincolo de legendă, dragostea dintre cei doi a fost departe de perfecțiune, dar nieni nu poate contesta paasiunea cu care amândoi au trăit-o.

Dar muza marelui poet era deja mama a doi copii, când s-au văzut prima oară, iar, ulterior, zvonurile au vorbit și despre o fiică a celor doi.

Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi

„Îngerul blond” care a fost rincipala muză și marea iubire a lui Mihai Eminescu s-a născut într-o zi de 22 aprilie 1850, la Năsăud, în Transilvania, cu numele de Ana Câmpeanu.

A fost cel de-al doilea copil al cizmarului Ilie Câmpeanu și al Anei, care era moașă. Tatăl Veronicăi  a murit înainte de nașterea fiicei sale.

Nu se cunosc exact motivele și circumstanțele în care și-a schimbat prenumele din Ana în Veronica, dar va rămâne mereu în istorie cu acest prenume adoptat ulterior.

Citește și: Care au fost femeile din viața lui Caragiale? De ce a vrut Eminescu să-l provoace la duel?

După moartea soțului din anul 1849, mama Ana s-a mutat, împreună cu cei doi copii, la Târgu Neamț., unde fratele Veronicăi, Radu, moare la scurtă vreme. În 1853, cele două se mută la Iași, unde se și stabilesc.

În 1863, la doar 13 ani, l-a cunoscut pe Ștefan Micle, cu ocazia examenului de absolvire a Școlii Centrale de Fete din Iași, la care el a participat în calitatea sa de rector al Universității din Iași.

Ștefan Micle s-a îndrăgostit de Veronica, pe care a luat-o de soție în 1864, cu binecuvântarea mamei aesteia, în ciuda diferenței foarte mari de vârstă, de 30 de ani.

 Au avut doi copii, două fete: Valeria (1866-1929) și Virginia Livia (1868-1937). Prima a avut un prim soț, pe Nicolae Gh. Nanu, cu care a avut doi copii.

Pe cel de-al doilea soț, pe Dimitrie-Mihai (Popovici) Sturdza, l-a cunoscut abia în 1904, la Paris, pe când era cîntăreață de operă sub pseudonimul de Valeria Nida. A murit în 1929, la vîrsta de 65 de ani.

A doua fiică a Veronicăi, Virginia, Micle a fost poetă, traducătoare și profesoară și s-a căsătorit în martie 1891 cu Eduard Gruber, un tânăr cercetător ieșean.

Acesta s-a îmbolnăvit curând și a murit la doar 35 de ani, pe 28 martie 1896, fiind înmormântat, două zile mai târziu, la Cimitirul Bellu.

Citește și: Cum a moștenit IL Caragiale 2 milioane de euro, în banii de azi? Cine a fost binefăcătorul?

Veronica Micle, cu cele două fiice ale sale, înainte de intrarea în viața ei a lui Eminescu - Foto: Arhiva

Rămasă văduvă la vârsta de 28 de ani, Virginia Micle a avut doi copii, Ștefan, născut în 1900 și botezat după numele bunicului matern, și Mărioara, cu un an mai mică, despre al căror tată nu există informații certe. A murit în 1937, la 69 de ani.

Veronica Micle și Mihai Eminescu s-au întâlnit prima oară la Viena, în 1872, unde poetul încerca să termine o fcultate, iar ea își trata durerile de spate.

După revenirea în Iași, Eminescu a devenit un apropiat al familiei Micle, în casa cărora era o prezență obișnuită.

„Eminescu i-a făcut cunoștință acolo și apoi venea foarte des la noi în casă. De la o vreme era chiar nelipsit.

Vizitele aveau un caracter de prietenie și de interes literar. Pe Eminescu îl aveam foarte des la masă și țin minte că foarte de multe ori îl așteptam cu masa. 

Era frumos, palid, cu plete și tata, care nu se așeza la masă până nu venea Eminescu, ni-l arăta totdeauna, zicând: „Ăsta e poetul!”, spunea fiica cea mică a Veronicăi, Virginia Gruber Micle într-un interviu din 1908, citat de dosaresecrete.ro.

Despre relația lor, aceasta era de părere că legătura a fost doar platonică câtă vreme tatăl său - soțul Veronicăi, a trăit, Ștefan Micle decedând în 1879.

Citește și: FOTO Câte fotografii cu Mihai Eminescu există? De ce nu sunt mai multe?

„Convingerea mea este ca atâta vreme cât a trăit tata, legătura a fost platonică, ideală. Ea a luat forma pasiunii amoroase după moartea tatei”, mai mărturisea Virginia în interviul menționat.

Sigur, e vorba de părerea unei fiifce despre un posibil amant al mamei ale, așa că afirmațiile trebuie luate cu doza de subiectivism necesară.

Despre Veronica și „Eminul mei iubit”, cum îi mai spunea poetului în scrisori, s-a mai sus că ar fi avut un copil, o fiică, în mai-iunie 1880, dar care s-a născut moartă.

Informația a fost dată, la un moment dat, de fiica cea mare a Veronicăi, Valeria, dar marea majoritate a celor care au cercetat viața celor doi o consideră o simplă fabulație.

După cum, încă nu e clar cât de frivolă era Veronica, dat fiind că cele mai multe „bărfe” despre moralitatea sa au pornit dinspre marele critic literar și om politic, Titu Maiorescu, cel care s-a îngrijit, în felul său, de destinul lui Eminescu.

Suspiciunea provine din faptul că, la doar 14 ani, Veronica a depus mărturie împotriva lui Maiorescu, într-un procs în care renumitul profesor a fost acuzat de, cum am spune azi, hărțuire sexuală a mai multor eleve.

Deși a scăpat „basma curată”, Maiorescu a ținut minte atitudinea Veronicăi și, firește, n-a iertat-o toată viața.

Citește și: Când s-a născut Mihai Eminescu, de fapt? Care a fost data declarată de poet la Junimea?

Altfel, dragostea dintre ea și Eminescu a fost departe de perfecțiunea legendei despre relație. A fost ceea ce se numește un „amor cu năbădăi”, condimentat cu gelozii, trădări, espărțiri și reîmpăcări.

Mormântul Veronicăi Micle de la Mănăstirea Văratec - Foto: blogger.com

Se pare, totuși, că Micle a mai avut relații intime cu poetul bucureștean Iuliu Roșca, dar și cu mai mulți ofițeri ieșeni, lucru ce-l scotea din minți pe Eminescu.

Dar cea mai mare trăare a fost aventura cu bunul prieten al poetului, IL Caragiale. Știm despr asta tot de la Maiorescu, care a povestit că, îngrozit de perspectiva unei căsătorii a lui Eminescu cu Veronica, „nenea Iancu” i-a mărturisit criticului de aventurile acesteia, inclusiv cu el.

La rândul său, tot în dorința de a împiedica o eventuală căsătorie între cei doi, Maiorescu i-a spus lui Eminescu tot ce aflase de la Caragiale.

În acel moment poetul n-a putut decât să murmure cu încrâncenare: „Canalia!”. Se pare chiar că l-a atacat fizic pe fostul prieten, unele surse spunând că l-r fi amenințt chiar și cu un pistol.

Dar nici Eminescu n-a fost „ușă de biserică” în timpul sinuoasei și tumultuosei relații cu Veronica.

Citește și: Povestea lui Aron Pumnul, lider al Revoluției de la 1848. A fost profesorul lui Mihai Eminescu

Poetul se aprindea ușor, așa că, mai ales când mai afla despe libertinajul acesteia, se amoreza de câte o altă femeie.

Una dintre ele a fost chiar cumnata lui Maiorescu, Mite Kremnitz, care era secretara personală a regelui Carol I. Acesteia îi face cîteva poezii, cea mai cunoscută fiind „Atât de fragedă”. Dar, pasiunea a dispărut din sufletul lui la fel de repede cum apăruse.

Apoi, i-a intrat „în vizor” Cleopatra Poenaru Lecca, fiica unui cunoscut pictor din acea perioadă, Constantin Lecca, și care era, culmea, rudă - e drept, mai îndepărtată - a lui... Caragiale, potrivit luceafarul.net.

Cleopatra era femeie divorțată, cu doi copii, dar pentru ea a scris Eminescu poemul „Pe lângă plopii fără soț”.

Dar, dincolo de agitata lor iubire, Veronica Micle și Mihai Eminescu au fost legați, pare-se, printr-o relație specială.

Născuți în același an, 1850, s-au dus la cele veșnice tot în același an, 1889, la distanță de doar 50 de zile.

Geniul absolut al poeziei noastre a murit la 15 iunie, în sanatoriul dr. Șuțu aflat pe strada Plantelor din București.

La aflarea veştii, Veronica Micle a scris în doar 20 de minute poezia „Raze de lună”, apoi se cufundă în drepresie.

Alege să se retragă la Mănăstirea Văratec, județul Neamț, căreia, în 1866, îi donase casa din Târgu Neamț, moștenită de la mama ei. 

Pe 3 august 1889, poeta se sinucide cu arsenic, în casa cu etaj a maicii Fevronia Sârbu. 

Citește și: Care e cea mai veche cafenea din Țara Românească? Rezistă de 200 ani. Eminescu și Caragiale, clienți

„Sticluţa cu arsenic, fusese golită repede, după miezul nopţii de 2 spre 3 august, cu „lăcomie hotărâtă””, avea să scrie în raportul medical doctorul Taussig, chemat la fața locului pentru a constata decesul.

Totuși, există și varianta unei sinucideri involuntare, accidentale a acesteia, idee susținută tot de Virginia Gruber Micle, fiica sa cea mică.

Avea 21 de ani la acel moment, și, întâmplîtor, se afla în vizită la mama sa, la mănăstire, fiind chiar cea care a i-a descoperit trupul neînsuflețit.

„Se putea să fie cel mult o otrăviră occidentală. S-a întâmplat că în una din seri, pe când eram cu mama la mănăstirea Văratic, ea s-a plâns de o teribilă durere de cap.

Refuzase să ia bromuri, dar în acea seară durerile fiind insuportabile, a rugat pe d-ra Curelescu, sora farmacistului cu același nume, să-i aducă bromură multă: „O să iau o doză mare, ori mă fac bine, ori mor încalte (n.r. - încalte însemnând „măcar”, „cel puțin”, „barem”)“. 

A consumat doza adusă și s-a culcat. Dimineața la 8 am găsit-o fără grai, fără cunoștință”, a rememorat fiica Veronicăi acele teribile momente în interviul citat.

Veronica Micle a fost înmormântată chiar în curtea Bisericii ,,Sfântul Ioan Botezătorul” ce se află în incinta Mănăstirii Văratec, în timp ce Eminul își doarme somnul de veci în Cimitirul Bellu din București.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te