VIDEO Tesla, depășită agresiv prin dreapta de un TDI pe „Drumul morții”. Ce sancțiune merita șoferul

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.03.2024 - 13:48
Tesla, depășită agresiv prin dreapta de un TDI pe „Drumul morții”. Ce sancțiune merita șoferul - Foto: captură video
Tesla, depășită agresiv prin dreapta de un TDI pe „Drumul morții”. Ce sancțiune merita șoferul - Foto: captură video

O Tesla, care se deplasa regulamentar, a fost depășită agresiv prin dreapta de un Passat TDI pe „Drumul morții”, E85. Mai mult, după ce a trecut de mașina electrică, șoferul grăbit i-a pus frână în față.

SHARE

România este țara europeană în care se înregistrează cele mai multe accidente rutiere grave și din cauza șoferilor care se cred piloți de curse la volan, nu doar a infrastructurii proste și deficitare. 

Recent, pe grupul de Facebook „Legende în Trafic”, a apărut o postare în care o mașină electrică Tesla, care se deplasa regulamentar, a fost depășită agresiv prin dreapta de un Passat TDI pe „Drumul morții”, E85.

Citește și: FOTO Există și șoferi de betonieră vitezomani. Unul s-a răstunat și a murit pe DN2 - „Drumul morții”

Tesla, depășită agresiv prin dreapta de un TDI pe „Drumul morții”. Ce sancțiune merita șoferul

E85 nu este degeaba supranumit „Drumul morții”. În ultimii 10 ani, pe E85 au avut loc 902 de accidente rutiere, soldate cu 155 persoane rănite grav și 272 de morți. Principalele cauze sunt viteza și depășirile neregulamentare, mulți șoferi considerând că are 2 benzi pe sens, dar, de fapt, sunt 1,5 benzi. 

O astfel de depășire neregulamentară, care ar fi putut genera un accident grav, este exemplificată în filmulețul în care o Tesla a fost depășită agresiv prin dreapta de un Passat TDI. 

Din imagini, se observă clar că șoferul Teslei se deplasează regulamentar. Din spate, se apropie un Volkswagen Passat grăbit, șoferul acestuia tatonează să depășească normal, pe stânga, dar i se pare că nu are timp și se bagă agresiv pe dreapta. Accelerează, depășește, îi arată un semn obscen cu degetul șoferului Teslei și, apoi, când trece în fața mașinii electrice, îi frânează în față. 

Citește și: Există un drum pe care au murit 300 de români în 10 ani. Ce a făcut statul pentru a stopa tragediile

Conform Codului Rutier, o astfel de depășire neregulamentară prin dreapta și comportamentul agresiv la volan pot fi sancționate cu amendă clasa III pentru depășire prin dreapta, adică 6-8 puncte de amendă (990 lei - 1.320 lei), cu amendă de 4-5 puncte (660 lei - 825 lei) pentru condus agresiv și suspendare permisului pentru 60 de zile. 

902 de accidente rutiere, soldate cu 155 persoane rănite grav și 272 de morți, pe „Drumul morții” în 10 ani

„Cu privire la situatia accidentelor rutiere inregistrate in ultimii 10 ani pe DN2 (E85):

- anul 2014 (91 accidente rutiere, 22 persoane ranite grav, 37 persoane decedate),

- anul 2015 (89 accidente rutiere, 23 persoane ranite, 39 persoane decedate),

- anul 2016 (108 accidente rutiere, 21 persoane ranite grav, 41 persoane decedate),

- anul 2017 (102 accidente rutiere, 11 persoane ranite grav, 39 persoane decedate),

- anul 2018 (105 accidente rutiere, 16 persoane ranite grav, 43 persoane decedate),

- anul 2019 (84 accidente rutiere, 15 persoane ranite grav, 28 persoane decedate),

- anul 2020 (74 accidente rutiere, 9 persoane ranite grav, 15 persoane decedate),

- anul 2021 (77 accidente rutiere, 15 persoane ranite grav, 12 persoane decedate),

- anul 2022 (91 de accidente rutiere, 14 persoane ranite grav, 13 persoane decedate),

- anul 2023 (81 accidente rutiere, 9 persoane ranite grav, 5 persoane decedate).

Total: 902 accidente rutiere, 155 persoane ranite grav, 272 persoane decedate.

Cea mai mare viteza de circulatie pe DN2 (E85) a fost inregistrata la data de 21.10.2023, in afara localitatii Posta Calnau – 221 km/h. In ultimii 10 ani, pe DN2 (E85), principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost indisciplina pietonala, care se manifesta sub forma traversarilor neregulamentare ale pietonilor, si prezenta neregulamentara a acestora pe partea carosabila, viteza neadaptata la conditiile de drum si depasirile neregulamentare”, se arata intr-un raport al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Buzau, citat de Agerpres.

De ce se moare pe E85 - „Drumul morții”

„Avem factori de risc, vorbim despre agresivitatea la volan, lipsa de educatie, lipsa de respect fata de lege si ceilalti participanti la trafic, carentele de infrastructura, ma refer la aspectele de semnalizare rutiera orizontala si verticala si lipsa de eficienta a legii.

In plus fata de acesti factori generali de risc, pe DN2 (E85) avem o particularitate – si anume o capacitate redusa de preluare a valorilor de trafic, am avea nevoie de cel putin o artera rutiera cu doua benzi pe sens, cu un regim de viteza ridicat si un sistem parapet de protectie median astfel incat sa nu se poata patrunde pe contrasens.

Toate aceste lucruri conduc la un risc major de producere a accidentelor cu consecinte grave.

Apare acel stres rutier legat de faptul ca drumul nu asigura preluarea fluxului necesar de vehicule, soferii devin agresivi, circula cu viteza excesiva pentru a recupera acele segmente unde circula cu viteza mica si atunci riscul de producere a evenimentelor rutiere creste exponential.

Fara doar si poate autostrazile, desi sunt artere rutiere de mare viteza, conform statisticilor Uniunii Europene, doar 7 – 8% din accidentele grave se produc pe autostrazi, indiscutabil ca odata cu cresterea numarului de km de autostrada, va scadea presiunea pe celelalte drumuri nationale si implicit va scadea numarul de accidente grave.

Asteptam autostrada A7 si speram ca odata cu inaugurarea acestui drum atat de important sa vedem si o imbunatatire a statisticii privind accidentele de circulatie. 

Din pacate, suntem pe primul loc in Europa la numarul accidentelor de circulatie si ne consolidam acea prima pozitie negativa pentru ca ne departam de urmatorii din pluton”, a declarat recent presedintele AVAC, Catalin Radu Codescu, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te