VIDEO Ford scrie istorie la Craiova. E-Transit Courier, prima mașină electrică produsă în România

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 06.04.2023 - 13:02

Ford scrie istorie la Craiova. În cadrul unui eveniment special, desfășurat la Istanbul, Ford Pro a prezentat utilitara ușoară cu încărcare la priză Ford E-Transit Courier și a anunțat că producția mașinii electrice va începe în 2024, în România, la fabrica Ford Otosan Craiova.

SHARE

Ford scrie pentru a 3-a oară istorie la Craiova. În 2019, a început producția primei mașini hybrid și a primului automobil cu 5 stele de siguranță Euro NCAP făcut în România, Ford Puma. Apoi, în 2020, în Bănie, a început fabricarea primului autovehicul de performnață, Puma ST. Iar acum Ford Pro a anunțat intrarea în producție la Craiova a LCV-ului E-Transit Courier, care va deveni în 2024 prima mașină 100% electrică produsă în România.

Citește și: „Revoluția” mașinilor electrice în România: Rețelele sunt vechi, instabile și lipsite de putere

Producția noului Transit Courier cu motoare termice la Craiova, din 2023. E-Transit Courier, prima mașină electrică produsă în România, din 2024

Ford Pro a anunțat că din toamna acestui an la Craiova, pe lângă Puma, va începe producția noilor utilitare ușoare Ford Transit Courier (de marfă) și Ford Tourneo Courier (de persoane) cu motorizări termice. Versiunea E-Transit Courier, prima mașină electrică produsă în România, va intra pe bada fabricii din Bănie în 2024. 

Cu dimensiuni tipice pentru segmentul compact (, E-Transit Courier este un model complet nou, care consolidează gama Ford Pro de vehicule comerciale electrice și susține planul global Ford de a-și extinde rapid gama de vehicule electrice.

Citește și: Ce sunt e-fuels, combustibilii care salvează mașinile pe benzină și motorină din 2035. Litrul e 54 €

E-Transit Courier a fost complet reproiectat în jurul unei suprafețe de marfă mai mari și mai ușor configurabilă, care oferă cu 25% mai mult volum de încărcare față de modelul anterior, inclusiv sarcină utilă crescută și spațiu pentru doi europaleți.

„E-Transit Courier face pași importanți în segmentul din care face parte și propune performanță EV fără compromisuri, o capacitate de încărcare mai mare și suport digital cu o conectivitate de top.

Poziția de lider de piață a diviziei Ford Pro, menținută pe o perioadă îndelungată, ne oferă o perspectivă de neegalat asupra nevoilor clienților și înseamnă că îi putem ajuta să obțină o productivitate mare de la autoutilitarele lor de dimensiuni compacte, cu o mai bună conectivitate și o capacitate de încărcare mai mare ca niciodată”, a declarat Hans Schep, director general Ford Pro Europa.

136 de cai putere electrici, volum de încărcare de 2,9 metri cubi și sarcină utilă de 700 kg. Baterie de 62 kW?

Sistemul de propulsie complet electric al Ford E-Transit Courier a fost proiectat pentru a oferi clienților o experiență de condus fără compromisuri, incluzând un motor puternic de 100 kW (136 cai putere) și posibilitatea de conducere cu o singură pedală (One-Pedal).

Deocamdată, însă, Ford nu a comunicat date despre performanțe, baterie și autonomie. În cadrul evenimentului de la Istanbul, oficialii mărcii s-au rezumat să spună că E-Transit Courier va fi popular printre clienții care încarcă în locațiile proprii, viteza de încărcare la AC fiind de 11 kWh, o încărcare completă necesitând 5,7 ore. Calculând matematic, bateria lui E-Transit Courier ar putea avea o capacitate utilă de circa 62 kW. 

Apoi, s-a spus că E-Transit Courier oferă o capacitate de încărcare rapidă DC de până la 100 kWh, iar sistemul este capabil să adauge 87 km de autonomie în 10 minute și să se încarce de la 10 la 80% în mai puțin de 35 de minute. 

Designul complet nou al caroseriei E-Transit Courier permite o capacitate de încărcare crescută în toate direcțiile. Lățimea dintre pasajele roților din spate este de 1.220 mm, permițând furgonului compact să transporte pentru prima dată doi europaleți.

Volumul total al încărcăturii este de 2,9 metri cubi, cu 25% mai mult față de modelul anterior de LCV Ford. Acest lucru poate fi sporit și mai mult folosind noua funcție de încărcare prin peretele despărțitor, care permite clienților să transporte articole precum scânduri sau țevi cu lungimea de peste 2.600 mm.

Sarcina utilă maximă pentru modelul complet electric este de 700 kg, cu o greutate maximă de remorcare de 750 kg. 

Habitaclul este dominat de planșa „Digiboard”, compusă dintr-un instrumentar de bord digital cu un ecran de 12 inch și un ecran tactil central de 12 inchi, pe care rulează ultima generație a sistemului multimedia SYNC 4.

Sistemul de navigație cu conectivitate online, pe bază de abonament, poate crește productivitatea și poate reduce volumul de muncă al șoferului cu actualizări privind traficul, parcarea, încărcarea și pericolele locale din trafic.

Compatibilitatea wireless Android Auto și Apple CarPlay este standard. Iar pachetul Office inovator, unic în clasă, include o suprafață de lucru plată pliabilă și iluminare pentru a face mai ușor și mai confortabil utilizarea unui laptop, completarea documentelor sau pauzele luate în cabină. 

E-Transit Courier stabilește un nou punct de referință în segment cu suita sa cuprinzătoare de sisteme avansate de asistență a șoferului oferite în echiparea de bază.

 Opțional, este oferit un pachet care include sistemul Cruise Control Adaptiv cu centrare pe bandă și Stop & Go, Blind Spot Information System cu Cross Traffic Alert, Intersection Assist și Reverse Brake Assist.

Fiecare E-Transit Courier dispune standard de un modem încorporat, 10 care permite conectivitate permanentă cu ecosistemul Ford Pro și actualizări software wireless care pot face produsul mai bun în timp, fără a necesita o vizită la dealer.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te