VIDEO Bavarezii și-au redefinit prezența în segmentul compact cu primul BMW Seria 2 Gran Coupé

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 21.06.2020 - 10:45

Cu Mercedes CLA și Audi A3 în arenă, BMW nu putea să stea pe bară. Bavarezii au luat noul Seria 1, au reinterpretat câteva linii prezente pe Gran Coupé-urile Seria 4 și Seria 8 și au introdus în joc primul coupé compact în patru uşi -BMW Seria 2 Gran Coupé.

SHARE

Noul model este o alternativă elegantă, rafinată și mai sportivă la sedanul clasic. Asemenea versiunilor coupé cu patru uşi din gamele BMW Seria 6, BMW Seria 4 şi BMW Seria 8, BMW Seria 2 Gran Coupé are un design cu linii îndrăzneţe, sportive şi pline de emoţie, și, binînțeles, uşi fără rame. La acestea se adaugă un nivel mare de funcţionalitate, inclusiv spaţiu interior excelent şi un portbagaj mare. 

Caracteristica principală a BMW Seria 2 Gran Coupé este silueta extinsă dinamic, care, alături de cele patru uşi fără ramă, crează imaginea coupé-ului clasic. De asemenea, noul model Gran Coupé adaugă detalii exclusive precum barele conturate ale grilei radiatorului, grila tip mesh pentru vârful de gamă BMW M235i xDrive şi, cel mai atractiv, noul design al stopurilor care se extind mult spre centrul părţii spate. Ele se unesc într-o bandă negru lucios care ajunge până la şi înconjoară logo-ul BMW dispus central. Această combinaţie între stopuri şi elementul de conectare reprezintă o accentuare pe orizontală şi accentuează lăţimea spatelui.

Seria 2 Gran Coupé măsoară 4.526 de milimetri în lungime şi 1.800 de milimetri în lăţime, dar are o înălţime de doar 1.420 de milimetri. Chiar şi în contextul uneii linii sportive cu acoperiş coborât spre spate, se asigură un spaţiu generos pentru toţi pasagerii datorită ampatamentului de 2.670 de milimetri. În plus, portbagajul de 430 de litri poate fi extins în diverse moduri.

De asemenea, Seria 2 Gran Coupé are o poziţie sportivă, joasă şi lată pe şosea. Farurile uşor înclinate, dotate standard cu tehnologie LED integrală, cu opţiunea unei variante adaptive, formează faimoasa faţă BMW cu patru ochi şi atrag atenţia asupra grile BMW caracteristice. Grila are forma unui element mare şi conectat, extinzându-se mult în ambele părţi. Într-un reglaj stilistic unic pentru coupé-ul cu patru uşi compact premium, barele grilei sunt conturate, oferind un efect tridimensional atunci când barele sunt comandate în aluminiu satinat.

Un identificator vizual exclusiv al vârfului de gamă sportiv - BMW M235i xDrive - este designul atractiv al grilei, cu un girlaj tridimensională pronunţat în locul barelor clasice. Designul este inspirat de la maşinile de curse şi aduce părţii frontale un plus de dinamism. De asemenea, prizele de aer exterioare sunt mai mari la BMW M235i xDrive, ca o confirmare vizuală pentru puterea modelului dar şi pentru a asigura performanţele de răcire necesare.

Linia acoperişului are o curgere graţioasă, grafica geamurilor lungi reduce vizual greutatea asupra părţii spate şi, mai jos, linia umerilor - care se extinde mult în spate - are un efect de alungire a caroseriei. În plus, o îngustare laterală distinctă la montantul ”C” conferă un sentiment de sportivitate şi scoate în evidenţă pasajele puternic conturate ale roţilor spate. Acest lucru evidenţiază şi lăţimea maşinii atunci când este privită din spate şi îi oferă o poziţie lată pe şosea.

Asemenea farurilor, stopurile late şi subţiri dispun standard de LED-uri integrale. Acestea oferă o abordare nouă a formei "L" familiare BMW, cu un singur element luminos subţire şi o oscilaţie distinctivă în lateral. Spatele, definit prin linii clare şi bine conturate, conferă spatelui un sentiment elegant de modernitate, întârit hayonul în formă elaborată, cu design din patru piese. 

Interior sportiv și hayon, pentru acces facil la portbagaj

Interiorul lui Seria 2 Gran Coupé combină stilul sportiv cu materiale rafinate şi o utilizare a spaţiului concepută atât pentru viaţa de familie, cât şi pentru călătoriile pe distanţe lungi. Caracterul său modern este subliniat de soluţii de detaliu inovatoare, precum benzile de iluminare cu şase culori diferite disponibile.

BMW Seria 2 Gran Coupé îşi răsfaţă forma elegantă de coupé printr-un nivel generos de spaţiu interior, oferind pasagerilor din spate un acces semnificativ mai uşor şi 33 mm de spaţiu pentru picioare comparativ cu Seria 2 Coupé. De asemenea, poziţia de şezut este mai înaltă cu 12 milimetri. Portbagajul are un volum de 430 de litri (cu 40 l mai mult decât la Coupé-ul), iar acesta poate fi extins şi mai mult prin rabatarea spătarului banchetei în raport 40:20:40. Bancheta poate fi eliberată complet din portbagaj. Hayonul se deschide automat prin apăsarea unui buton sau, dacă este comandat Comfort Access, prin mişcarea piciorului.

Tracțiune sau integrală și trei tipuri de suspensie

La fel ca noul BMW Seria 1, primul BMW Seria 2 Gran Coupé foloseşte arhitectura BMW sofisticată cu tracţiune faţă. Produsul a mulţi ani de experienţă acumulată de BMW cu modelele Mini, această arhitectură beneficiază şi de un transfer de tehnologie de la BMW i către marca BMW pentru a asigura un dinamism fără precedent în segment.

Sistemul de control al patinării roţilor faţă (ARB), cunoscut de la BMW i3s şi disponibil standard la BMW Seria 2 Gran Coupé, îmbunătăţeşte semnificativ tracţiunea la demaraj, în viraje sau la accelerarea pe drumuri uscate şi umede, în condiţii mixte, pe zăpadă sau gheaţă şi permite controlul patinării roţilor mult mai precis şi mai rapid decât înainte. Sistemul de control al patinării roţilor faţă funcţionează în tandem cu sistemul DSC pentru a reduce semnificativ subvirarea, un dezavantaj tipic al maşinilor cu tracţiune faţă, fără a fi nevoie de intervenţii corective pentru a stabiliza dinamica laterală.

ARB este asistat de sistemul de distribuţie a momentului de giraţie BMW Performance Control, disponibil de asemenea standard pentru toate versiunile de motorizare. Sistemul combină inteligent acceleraţia şi frânarea indiviudală pe fiecare roată, pentru un plus de dinamism.

Acest lucru suprimă orice subvirare iniţială şi asigură un comportament neutru al direcţiei. Tehnologia ARB şi BMW Performance Control sunt prezentate şi la BMW M235i xDrive, a cărui specificaţie standard include nu numai sistemul de tracţiune integrală, ci şi un diferenţial Torsen mecanic, nou dezvoltat şi cu patinare limitată, care oferă maşinii un latură şi mai sportivă prin crearea unui efect de blocare între roţile din faţă. Funcţia Launch Control este integrată în transmisia Steptronic Sport cu opt trepte.

Raportul mai direct şi un răspuns şi mai accentuat al direcţiei M Sport produc o creştere semnificativă a agilităţii. Iar frânele M Sport oferă rezerve consistente de forţă de frânare în orice moment. Direcţia M Sport şi frânele M Sport sunt disponibile standard pentru M235i xDrive şi ca opţiune pentru celelalte modele BMW Seria 2 Gran Coupé.

Suspensia standard pentru Seria 2 Gran Coupé asigură deja performanţe dinamice şi este adaptată special la diferitele variante de motorizare. Însă, opţional, se poate alege și suspensia M Sport, cu o reducere de 10 mm a gărzii la sol, sau o suspensie adaptivă, care include VDC (control variabil al amortizoarelor). Această variantă particulară permite conducătorului să aleagă dintre două setări diferite de răspuns al amortizorului. Comutatorul Driving Experience Control poate fi utilizat pentru a selecta fie Comfort - pentru un confort mai bun al călătoriei în condiţii de drum denivelat - sau Sport pentru un plus de dinamism. O bară antirului suplimentară este inclusă atât cu suspensia adaptivă, cât şi cu cea M Sport. Toate modelele BMW Seria 2 Gran Coupé au punte spate cu suspensie multibraţ.

Putere, între 140 și 306 cai

Motorul entry-level este propulsorul cu trei cilindri de la BMW 218i, de 140 CP, în timp ce motorul diesel de 2.0 litri, cu patru cilindri, care echipează BMW 220d, cu două turbocompresoare, generează 190 CP.

Vârful de gamă este cel mai puternic motor cu patru cilindri al BMW Group - cei 306 CP oferă performanţe foarte sportive pentru BMW M235i xDrive. Mașina sprintează până la 100 km/h în doar 4,9 secunde (4,8 secunde cu pachetul M Performance), iar viteza maximă este limitată la 250 km/h.

Atât BMW M235i xDrive, cât şi BMW 218i sunt echipate cu un filtru de particule de benzină, BMW 220d cu filtru de particule diesel, catalizator de absorbţie NOx şi tehnologie SCR cu AdBlue (reducere catalitică selectivă). Toate cele trei motoare respectă standardul de emisii Euro 6d-TEMP.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te