Vânzările mașinilor second hand au explodat în Franța

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 19.09.2021 - 15:16
Vânzările mașinilor second hand au explodat în Franța. Foto Pexels.com

Piaţa franceză de autoturisme noi urcă cu greu panta după criza sanitară. S-au vândut cu 35% mai puţine maşini noi, de la începutul anului.

SHARE

Francezii au decis să cumpere maşini second-hand, dar recente. 6 milioane de vehicule second-hand s-au vândut în 2021, comparativ cu doar 2 milioane de autoturisme noi.

acques Alvergnas este patronul unui magazin de mașini second-hand din Yvelines, în regiunea pariziană. El ne-a arătat o maşină Volvo SUV de ocazie, un produs ce are mai puţin de 1 an şi 20.000 de km parcurşi şi este vândut cu preţul de 46.000 de euro iar nou, el costă aproape dublu.

Iar pentru că piaţa autoturismelor second-hand merge foarte bine, Samuel Bouchet a creat o platformă de internet prin intermediul căreia vinde maşini de ocazie.

„Spre finele primei carantine din 2020, uzinele care construiesc noi maşini noi s-au oprit astfel că nu au mai putut fi livrate comenzile. Iar din 2021, avem de a face cu o nouă problemă pe fondul lipsei semiconductorilor astfel că iarăşi producţia este oprită ori diminuată şi ajungem la un minus de 30% din producţia de maşini noi.

Citește și: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31

Nu-i de mirare că oamenii se reorientează către maşini de ocazie, relativ noi, ce au între 2 şi 5 ani. Iar efectul este că preţul maşinilor de ocazie a crescut”, a menționat Samuel Bouchet, citat de RFI.

Această creştere nu a descurajat însă acest cumpărător: „Tocmai ne-am cumpărat un vehicul utilitar pentru companie. Avem um nou salariat ce are nevoie de o maşină pentru a se putea deplasa la clienţii noştri. 19.000 de euro am achitat iar nouă ea costă 25.000 de euro. Noi cumpărăm mereu vehicule de ocazie, recente, deoarece preţul este undeva între 30 până la 40% mai mic decât cele noi”.

Chiar şi maşinile Diesel se vând bine, în varianta second-hand, cele electrice ori hibride încă nu şi le permite toată lumea.

„Cifrele sunt bune dar un neapărat excelente. Dar este o piaţă în creştere. Deja ştim că şi pe această piaţă va fi o penurie de maşini.  Deoarece clienţii care cumpără în mod normal o maşină nouă şi deci se despart de cea veche, acum, vor cumpăra direct una la mâna a doua. Mă tem că preţul la maşinile de ocazie va creşte. Încă nu este cazul. Clienţii noştri fac, încă, super afaceri la noi”, a explicat Jacques Alvergnas.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.