TESTE AUTO capcană: Ce interzice indicatorul de pe stâlp?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 31.07.2023 - 15:38
TESTE AUTO capcană: Ce interzice indicatorul de pe stâlp? - Foto: ilustrație Newsweek
Ce interzice indicatorul de pe stâlp? - Foto: drpciv-teste.ro

Ești șofer sau vrei să-ți iei permis de conducere, trebuie să știi să răspunzi corect inclusiv la întrebările-capcană din chestionarele auto. Răspunsul la întrebarea „Ce interzice indicatorul de pe stâlp?” asociată ilustrației pare ușor, dar nu e chiar așa.

SHARE

TEST AUTO capcană: Ce interzice indicatorul de pe stâlp?

A - oprirea din dreptul lui până la prima intersecție

B - oprirea pe o distanță de 50 m de la locul în care este instalat

C - staționarea din dreptul lui până la prima intersecție

Indicatorul întâlnit se numește “Staționarea interzisă”. Acest indicator interzice staționarea voluntară a vehiculelor. Zona acestuia de acțiune încetează la cel mai apropiat colț de intersecție pe sensul de mers.

Ce interzice indicatorul de pe stâlp?

Răspuns corect: C

Reguli de circulație - Oprirea, staţionarea şi parcarea

Art. 38.
Oprirea şi staţionarea vehiculelor sunt permise numai pe partea dreaptă a străzii sau drumului, în direcţia mersului şi cât mai aproape de trotuar, iar în lipsa trotuarului cât mai aproape de marginea drumului.

Oprirea poate dura cel mult cinci minute; peste această durată se consideră staţionare.

La semnele sau semnalele care indică oprire la intersecţie, oprirea se face în aşa fel încât vehiculul să nu depăşească limita stabilită prin semnul sau semnalul respectiv, iar unde nu există semne sau semnale, oprirea se face la cel puţin 5 m de colţul intersecţiei, respectându-se şi celelalte reguli de circulaţie la intersecţii.

În staţiile de tramvai fără locuri de refugiu pentru pietoni, conducătorii vehiculelor sunt obligaţi să oprească la o distanţă de cel puţin 5 m de ultimul vagon. Vehiculele vor fi puse în mişcare numai după ce s-au închis uşile tramvaiului.

Art. 39.
Oprirea este interzisă:

a) la mai puţin de 50 m de indicatorul "Oprire interzisă" pe partea pe care este instalat;

b) în intersecţiile cu calea ferată;

c) pe poduri şi sub poduri;

d) în curbe cu vizibilitate redusă;

e) în locuri pentru trecerea pietonilor unde există indicatorul "Trecere pentru pietoni" sau marcajul de traversare pentru pietoni;

f) în locuri cu sens giratoriu;

g) la o distanţă mai mică de 5 m de intersecţiile drumurilor publice sau mai mică de 20 m de indicatorul staţiei de tramvai, troleibuz sau autobuz;

h) pe porţiunile drumurilor sau străzilor unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;

i) în dreptul altui vehicul care se află oprit pe drumul public, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse;

j) pe porţiunile drumului public unde depăşirea este interzisă prin indicator;

k) în locurile unde s-ar împiedica vizibilitatea indicatoarelor de circulaţie;

l) pe sectoarele de drum unde se găsesc instalate indicatoarele "Drum îngust", "Prioritate pentru circulaţia din sens invers" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers":

Restricţiile prevăzute în prezentul articol, cu excepţia celei de la litera k, nu sunt aplicabile vehiculelor destinate stingerii incendiilor, celor ale salvării şi ale miliţiei, atunci când sunt în misiune.

Art. 40.
Staţionarea este interzisă:

a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea;

b) la mai puţin de 50 m de indicatorul "Staţionarea interzisă", pe partea pe care este instalat;

c) la intrarea în sediile instituţiilor sau întreprinderilor, cu excepţia vehiculelor în care se încarcă sau din care se descarcă mărfuri:

d) pe drumurile publice care au lăţime mai mică de 6 m;

e) la o distanţă mai mică de 50 m de trecerile peste calea ferată;

f) pe partea carosabilă a drumurilor naţionale. Vehiculele pot staţiona în afara părţii carosabile sau în locuri special amenajate; în cazul în care nu este posibilă scoaterea vehiculelor în afara părţii carosabile, acestea vor staţiona cât mai aproape de marginea acostamentului;

g) în pantă.

Restricţiile prevăzute în prezentul articol nu sunt aplicabile vehiculelor destinate stingerii incendiilor, celor ale salvării şi ale miliţiei, atunci când sunt în misiune.

Art. 41.
Conducătorii care părăsesc autovehiculele staţionate sunt obligaţi să le asigure cu frâna de mână, să scoată cheia din contact, să introducă maneta schimbătorului într-una din viteze sau în marşarier şi să încuie uşile, cu excepţia cazurilor când aceste măsuri nu sunt posibile datorită particularităţilor de construcţie a autovehiculului.

Art. 42.
Oricărui vehicul care staţionează pe timp de noapte pe partea carosabilă a unui drum public, acolo unde staţionarea este permisă, trebuie să i se semnalizeze prezenţa prin aprinderea lanternelor de poziţie cât şi prin lumina roşie din spate, dacă locul de staţionare este neluminat.

Nu este permisă staţionarea pe drumurile publice, în timpul nopţii, a tractoarelor, a remorcilor, a vehiculelor cu tracţiune animală, ori a celor trase sau împinse cu mâna.

Art. 43.
Parcarea vehiculelor este permisă numai în locurile special destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaje. În aceste locuri vehiculele vor trebui aşezate unul lângă altul, conducătorii lor având obligaţia să respecte şi celelalte reguli stabilite pentru staţionare.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te