Șoferii pot rămâne fără mașini în România, chiar dacă au parcat regulamentar. Cine le poate ridica

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 28.06.2024 - 10:58
Șoferii pot rămâne fără mașini în România, chiar dacă au parcat regulamentar. Cine le poate lua - Foto: Facebook - Imagine cu rol ilustrativ

Șoferii pot rămâne fără mașini în România, chiar dacă au parcat regulamentar, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Rutier ce se află pe masa Guvernului.

SHARE

Autoritățile rezolvă printr-un OUG problema relocării vehiculelor staționate regulamentar pe drumurile publice pentru situațiile care impun intervenția de urgență a structurilor specializate ale statului în vederea protejării interesului public general. 

Șoferii pot rămâne fără mașini în România, chiar dacă au parcat regulamentar

Potrivit actului normativ aflat pe masa executivului, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează în aceea ce privește relocarea vehiculelor staționate regulamentar:

„După articolul 64, se introduce un nou articol, art. 641, cu următorul cuprins:

Art. 641 - (1) Poliția rutieră poate dispune relocarea vehiculelor staționate regulamentar atunci când această măsură este necesară pentru a permite:
a) executarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local;
b) intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre;
c) instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.

Citește și: „Cadou” de 1 iulie, pentru șoferi! Benzina și motorina se scumpesc, cresc accizele. Vezi cu cât

(2) Prin relocare se înțelege mutarea vehiculelor staționate regulamentar pe drumul public pentru a permite realizarea activităților prevăzute la alin. (1).

(3) Poliția rutieră poate dispune relocarea vehiculelor din oficiu ori la solicitarea administrației publice locale, administratorului drumului public sau a instituțiilor care realizează intervenția ori care instituie măsurile prevăzute la alin. (1) lit. b) și c). Atunci când cazurile prevăzute la alin.(1) lit. a) și c) privesc activități planificate, relocarea se poate dispune numai dacă, în prealabil, au fost realizate măsuri adecvate de informare publică cu privire la necesitatea eliberării spațiului cu destinația de parcare.

(4) Relocarea vehiculelor se realizează, după caz, de către administrația publică locală sau de către administratorul drumului public.

(5) Relocarea vehiculelor se face în imediata apropiere a locului staționării acestora ori în cel mai apropiat spațiu cu destinația de parcare, după caz.

Citește și: FOTO Atenție, vacă pe autostradă! Accident grav, cu 2 mașini, pe A3. Una s-a răsturnat

(6) Administrația publică locală sau, după caz, administratorul drumului public adoptă măsuri adecvate de informare a proprietarului sau deținătorului vehiculului cu privire la locul unde acesta a fost relocat.

(7) Relocarea vehiculelor dispusă de poliția rutieră în cazurile prevăzute la alin. (1) se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament.

(8) Relocarea vehiculelor potrivit prezentului articol poate fi dispusă și de către poliția locală.

(9) Contravaloarea cheltuielilor pentru relocarea vehiculului se suportă de către administrația publică locală, ori, după caz, de către administratorul drumului public sau de către executantul lucrării ori prestatorul serviciului, după caz.” 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te