România are aproape 800 de stații publice de încărcare pentru vehiculele electrice: +44%, în 9 luni

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 28.06.2021 - 17:19
România are aproape 800 de stații publice de încărcare pentru vehiculele electrice. / Foto: electrive.com

Efervescența pieței de mașini electrificate motivează dezvoltarea rețelelor de încărcare. În intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul de locații publice de încărcare pentru vehicule electrice la nivel național a crescut cu 44%, de la 542, la 782.

SHARE

Cele mai multe locații publice de încărcare pentru autovehicule electrice se află în județe cu putere economică ridicată, precum București-Ilfov, Timiș sau Cluj. În ceea ce privește creșterea numărului de stații per regiuni, Muntenia se remarcă în aprilie 2021 cu un avans de 90 de locații față de august anul precedent.

158 din cele 782 de locații de încărcare, în București

Topul este dominat de București, în care se regăsesc 158 de locații, urmată de Timiș, cu 53 de locații, Ilfov (42), Cluj (41) și Constanța (40).

Cele mai puține locații de încărcare a vehiculelor electrice sunt în Sălaj (1 locație), Ialomița (2), Giurgiu (3), Brăila (3) și Teleorman (4). 

Citește și: Viitorul autoturismelor, între baterii și pile de combustie cu hidrogen

„Cifrele prezentate reflectă, de altfel, o evoluție direct proporțională cu efervescența economică a centrelor urbane menționate, ceea ce este și normal. Pentru a veni în întâmpinarea cererii crescute din anumite orașe, noi am demarat deja procesul de suplimentare a stațiilor electrice. Astfel, în prezent avem deja 3 hub-uri de încărcare în Timișoara, Pitești și Cluj și vom menține ritmul de implementare a noilor stații în funcție de evoluția cererii”, a decalrat Claudiu Suma, CEO Lektri.co, compania care a realizat analiza infrastructurii publice de încărcare din România.

Raportat la creșterea per regiuni, cele mai mari cifre s-au înregistrat în Muntenia, unde în nouă luni s-au adăugat peste 90 de noi locații, urmată de Transilvania, cu 60 de locații, respectiv Banat și Dobrogea, cu câte 20 de noi locații.

Citește și: STUDIU Aproximativ 20% dintre proprietarii de autovehicule electrificate se întorc la mașini termice

Cea mai mică creștere a fost în Maramureș, cu doar trei noi locații de încărcare.

În intervalul menționat s-au remarcat câteva județe care au avut o creștere de peste 10 locații: Cluj, Constanța, Brașov, Ilfov, București și Timiș.

Deși în Capitală se regăsesc cele mai multe stații, creșterea înregistrată a fost de doar 16%.

Unde se găsesc cele mai multe locații publice de încărcare pentru autovehiculele electrice

Cele mai multe locații de încărcare a vehiculelor electrice cu acces liber aparțin de supermarketuri (143),  retaileri (125) sau sunt locații publice (101), însă pot fi găsite și în spațiile hotelurilor (97), companiilor private (81), benzinăriilor (73), restaurantelor (25), service-urilor auto (7) sau în spații personale ale conducătorilor auto (19).

Citește și: Înmatriculările de mașini electrificate au explodat în primele patru luni. Ce au ales românii

Preponderent, s-a observat o evoluție a numărului de locații de încărcare EV în zona montană, dar și aproape de mare.

Astfel, la pensiunile sau hotelurile din județul Brașov se pot regăsi cele mai multe locații care dețin stații de încărcare (16), urmate de cele din Constanța (10), București (7), Prahova (6) și Cluj (6).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te