„Rezervarea” locului de parcare din fața casei cu tomberonul sau lada, ilegală. Amendă sau pușcărie!

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.01.2023 - 16:21
„Rezervarea” locului de parcare din fața casei cu tomberonul sau lada, ilegală. Amendă sau pușcărie! / Foto: auto-expert.md
„Rezervarea” locului de parcare din fața casei cu tomberonul sau lada, ilegală. Amendă sau pușcărie! / Foto: auto-expert.md
„Rezervarea” locului de parcare din fața casei cu tomberonul sau lada, ilegală. Amendă sau pușcărie! / Foto: politialocalaarad.ro
„Rezervarea” locului de parcare din fața casei cu tomberonul sau lada, ilegală. Amendă sau pușcărie! / Foto: politialocalaarad.ro
„Rezervarea” locului de parcare din fața casei cu tomberonul sau lada, ilegală. Amendă sau pușcărie! / Foto: politialocalaarad.ro
„Rezervarea” locului de parcare din fața casei cu tomberonul sau lada, ilegală. Amendă sau pușcărie! / Foto: politialocalaarad.ro

Trasarea de locuri de parcare cu plată pe străzi de către primării și înmulțirea acțiunilor de sancționare a șoferilor care parchează ilegal mai ales pe artere au reaprins „războiul” parcărilor pe străduțele unde proprietarii de case cred că le aparține și domeniul public.

SHARE

Certurile pe locurile de parcare „la liber”, la bordură sau pe trotuare, de tipul „Aici parchez de 20 de ani”, „Este locul meu de când s-a construit blocul” sau „Nu mai parca în fața gardului, se taie roțile”, pentru care nu există și nici nu se poate încheia niciun fel de contract de închiriere sau concesiune cu primăria, au revenit în forță în prim plan în orașele în care edilii s-au apucat să traseze locuri de parcare cu plată pe străzi, iar poliția și-a înmulțit acțiunile de sancționare a șoferilor care parchează ilegal, de exemplu, pe marginile bulevardelor. 

Citește și: Îl pierdem? La ce universități în SUA ar putea pleca David Popovici. 55.000$ pe an este taxa școlară

Încercând să nu plătească parcarea sau ne având pur și simplu unde să parcheze legal în zonele ticsite cu zeci de blocuri cu 8-10 etaje, pentru ai căror locatari nimeni nu s-a gândit și nu se gândește la parcări, șoferii caută să-și lase mașinile pe străduțele cu case, mai puțin aglomerate. Aici, însă, se lovesc de simțul de proprietate „extrem” al multor români, care consideră că spațiul din fața casei lor le aparține, fie că e vorba despre trotuar sau eventualul loc de parcare de la bordură, și fac scandal dacă vreun șofer încearcă să parcheze sau își „rezervă” locul cu tomberoane de gunoi, lăzi, popici, cauciucuri uzate, capre metalice sau alte „dispozitive” artizanale. Iar scandalurile și amenințările sunt la ordinea zilei.

Mai mult, unii „proprietari de stradă” ajung, de exemplu, să lipească și fel de fel de bilețele cu amenințări la adresa șoferilor care au cutezat să le parcheze în fața gardului, pe domeniul public, fără a le obstrucționa accesul în curte, și chiar să treacă și la fapte reprobabile, precum murdărirea, zgârierea sau avarierea roților autovehiculului. 

Citește și: VIDEO Booking’s Traveler Review Awards 2023: Județul Mureș, pe locul 5 în lume la ospitalitate

Pentru o imagine de ansamblu, de pildă, numărul de mașini înmatriculate în București și Ilfov a crescut cu peste 550.000 în ultimii 10 ani, apropiindu-se de 1,8 milioane la sfârșitul anului 2022. Iar statisticile spun că în Capitală, zilnic, circulă circa 2,5 milioane de vehicule.

Cum numărul locurilor publice de parcare este de circa 300.000, rezultă că vreo 1,5 milioane de șoferi parchează zilnic pe unde apucă în Capitală. Și, vreo soluție nu se anunță prea curând, având în vedere că niciunul dintre edili nu construiește propriu zis parcări (identificare de terenuri, betonare, amenajare, etc.), amenajarea de noi parcări cu care se laudă rezumându-se, în general, la trasarea cu vopsea a unor locuri pe străzi, unde șoferii oricum parchează. 

„Rezervarea” străzii sau a trotuarului din fața casei cu tomberoane, lăzi sau alte „dispozitive”, ilegală, chiar penală

Deși mulți români consideră că strada și trotuarul din fața casei și a gardului le aparține, legal nu este deloc așa. Sunt spații publice. Singura „legătură” a proprietarilor de case cu trotuarul din fața imobilului și a gardului este obligația acestora de a-l curăța de zăpadă, altfel putând fi amendați. Dacă vor să-și rezerve loc de parcare la bordura sau pe trotuarul din fața imobilului, dacă acest lucru este posibil, proprietarii trebuie să-l închirieze de la primărie, ca orice alt șofer riveran. 

„Rezervarea” străzii sau a trotuarului din fața casei cu tomberoane, lăzi sau alte „dispozitive” este ilegală. Proprietatea se termină la limita gardului. Ce este după gard, trotuar, stradă, aparţine domeniului public.

Potrivit poliției, se pot lua măsuri împotriva celui care parchează pe strădă ori trotuar în dreptul imobilului doar dacă vehiculul blochează căile de acces, garaj, intrare în curte. 

În București, de exemplu, conform HCGMB 124/2008, privind parcarea pe domeniul public, „amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje sau înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare” se sancționează cu amendă de până la 2.500 de lei. 

Mai mult, conform Art. 339 din Codul penal, aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic, constituie infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, potrivit legeaz.net.

În același timp, șoferii care parchează pe un loc plătit pot fi sancționați cu amendă între 500 și 1.000 de lei, dacă proprietarul cheamă poliția. 

Blocarea căii de acces a unui imobil prin parcarea unui autovehicul se sancționează cu 2 sau 3 puncte penalizare la permis, conform OUG 195/2002, și amedă între 290 și 725 de lei. De asemenea, șoferul contravenient riscă ridicarea mașinii. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te