Rugina este un oxid de fier, de obicei de culoare roșie, ce rezultă în urma reacției de oxidoreducere a fierului și oxigenului în prezența apei sau umidității atmosferice.
Procesul chimic se accelerează pe vreme umedă, ploioasă și cu zăpadă, iar sărurile și substanțele chimice pe care drumarii și proprietarii/administratorii imobilelor le dau pe străzi, trotuare și în curți amplifică și mai mult reacția.
Citește și: Cum scapi de picăturile de ploaie enervante de pe oglinzile mașinii? „Trucul” costă și sub 3 lei
Pete de rugină pe mașină? Șoferii pot scăpa de ele cu un truc ieftin. Soluția o găsiți în bucătărie
Apa cu rugină scursă pe vopseaua mașinii este un adevărat coșmar pentru șoferi. Pătează! Iar petele de rugină de pe vopsea se șterg foarte greu, lacul și vopseau fiind foarte sensibile la solvenți.
Nu folosiți niciun fel de solvent, dacă nu vreți să mătuiți sau să stricați vopseaua mașinii!
Șoferii pot încerca, însă, să scape de petele de rugină de pe caroseria mașinii cu un truc ieftin.
Citește și: Frânezi și îți tremură volanul? Ce le recomandă specialiștii șoferilor, pot fi 3 cauze principale
Căutați în bucătărie sticla de oțet pentru salată ori murături, de 9 grade, și faceți o soluție într-un pahar adăugând puțină apă.
Evident, soluția de oțet de masă sau acid citric nu va face față ruginii încăpățânate, dar poate fi eficientă la îndepărtarea urmelelor de rugină de pe vopsea în zonele care nu sunt afectate de coroziune.
Citește și: Ce ulei trebuie să pui în motorul mașinii pentru a nu avea probleme iarna? „W”-ul e important
Dacă petele de rugină de pe mașină se încăpățânează în continuare să reziste, puteți încerca să ștergeți ușor surpafața afectată și cu o cârpă îmbibată cu soluție anti-calcar/rugină de uz casnic.
Și, dacă nici așa nu ies, apelați la un atelier de detailing auto, unde specialiștii dispun de fel de fel de produse speciale.