Inconștiență sau nepăsare? Aproape 50% din autovehiculele care circulă în România, „pericol public”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.10.2022 - 13:15
Control RAR / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statistică îngrijorătoare! Registrul Auto Român (RAR) a verificat în trafic 37.573 de autovehicule în primele șase luni din 2022 iar inginerii au constatat că 45,73% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase.

SHARE

„Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele şase luni din anul 2022, 37.573 de vehicule, la nivelul întregii ţări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme”, a informat RAR. 

Citește și: VIDEO Femeie jefuită, în amiaza mare, într-un restaurant McDonald's. Prima oprire, la bancomat

Cele mai multe probleme, la sistemul de iluminare, noxe, punţi, jante, anvelope şi suspensie

Conform sursei citate, cele mai multe neconformităţi au fost constatate la instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (28,09%), emisiile poluante (24,32%), punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,51%) şi parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

„Neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie.

În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule.

Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete.

În cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident. Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat”, precizează RAR. 

Citește și: VIDEO Cum a fost lovit Florin Salam direct în față de un interlop drogat la o nuntă în Milano

6,65% dintre vehiculele verificate prezentau pericol iminent de accident

„Registrul Auto Român a încadrat 6,65% dintre vehiculele verificate în trafic ca prezentând pericol iminent de accident, deoarece în cazul acestora au fost identificate deficienţe la sistemul de frânare, la sistemul de direcţie, la punţi şi fuzete”, a declarat şeful departamentului ITP-SPNV din cadrul RAR, Claudiu Mija.
 
Acesta subliniază că „este foarte important la inspecţia tehnică periodică să nu fie considerată ca o primă verificare de mentenanţă a vehiculului, ci acesta să fie supus unei verificări înainte de a se prezenta în cadrul staţiilor de inspecţie tehnică periodică, iar reparaţiile eventuale să se realizeze în cadrul atelierelor de reparaţii autorizate de către RAR”.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor şase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sancţiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule şi 181 ITP-uri au fost anulate.

În judeţul Vâlcea au fost verificate, în perioada menţionată, 771 de vehicule. Dintre acestea, 24,24% prezentau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte şi 4 prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite în trafic în acest judeţ în 4,19% din cazuri s-au constatat deficienţe din sfera poluării şi 2,08% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te