Greu de explicat: Un accident auto, în medie, costă cu 28% mai mult în România decât în Polonia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.07.2023 - 16:11
Un accident auto costă, în medie, cu 28% mai mult în România decât în Polonia - Foto: Pixabay.com

Dacă unele alimente de bază sunt mai ieftine în Germania decât în România, așa cum a constatat recent și premierul Marcel Ciolacu, un accident auto costă, în medie, cu 28% mai mult în România decât în Polonia.

SHARE

Dacă în recenta vizită pe care a întreprins-o la Berlin, în Germania, premierul Marcel Ciolacu a remarcat cu surprindere că prețul la anumite produse de bază este mai mic decât în România, potrivit unui raport al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare publicat vineri, 7 iulie, un accident auto costă, în medie, cu 28% mai mult în România decât în Polonia.

România conduce în topul ţărilor europene în privinţa numărului de accidente rutiere, cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR).

Citește și: Ce înseamnă în bani ”o oră” de reparație a mașinii în service. La ce trebuie să fii atent

Un accident auto costă, în medie, cu 28% mai mult în România decât în Polonia

Potrivit UNSAR, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria şi cu 7% mai mari decât în Croaţia.

Astfel, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de peste 2.160 euro, mai mult decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, de exemplu în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 euro, în Ungaria 1.920 euro, iar în Croaţia 2.010 euro.

”Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul ţărilor europene la acest capitol.

Multe dintre aceste accidente sunt soldate cu pagube materiale sau sunt marcate de tragedii - vătămări corporale şi decese.

Citește și: Cum verifici dacă ai poliția RCA valabilă. Răspunsul îl primești pe telefon într-o secundă

Ţara noastră se situează, de asemenea, şi în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA (dauna medie RCA).

Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de peste 2.160 euro, mai mult decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Pentru comparaţie: în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 euro, în Ungaria 1.920 euro, iar în Croaţia 2.010 euro.

Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria şi cu 7% mai mari decât în Croaţia”, arată UNSAR.

România. fruntaşă la frecvenţa accidentelor rutiere

Din păcate, România este fruntaşă şi la frecvenţa accidentelor rutiere – aceasta fiind dublă în România faţă de Polonia, de 2,6 ori mai mare decât în Ungaria şi de 3,8 ori mai mare decât în Croaţia.

”Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte ţări şi plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele – fapt care reiese şi din evoluţia ratei daunei RCA în primul trimestru al acestui an, în creştere de la 67% la 75%.

Totodată, alt indicator cheie al industriei, rata daunei combinată RCA, rămâne supraunitară (102%), în contextul în care despăbubirile plătite au crescut cu 43% faţă de primele trei luni ale anului trecut”, mai arată UNSAR.

Este important de reţinut că numărul accidentelor rutiere şi despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influenţează evoluţia primelor RCA.

De altfel, conform unui sondaj de opinie realizat în acest an de IRES pentru UNSAR, 7 din 10 respondenţi sunt conştienţi de influenţa acestor doi factori asupra primelor RCA, chiar dacă situaţia individuală a unui şofer este pozitivă, fără accidente înregistrate. 

În tot acest context, având în vedere şi falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA, devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA - în sprijinul păgubiţilor şi al şoferilor români.

Potrivit UNSAR, în ciuda dificultăţii de a opera pe piaţa RCA, asigurătorii au plătit anul trecut, în baza poliţelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei.

Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane de euro către păgubiţii implicaţi în accidente rutiere.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te