FOTO & VIDEO 6 cilindri și până la 510 cai putere: BMW lansează patru M dintr-o lovitură

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 15.02.2019 - 17:41

Cea mai puternică literă a alfabetului, ”M”, devine și mai puternică. În premieră, divizia Motorsport a bavarezilor intră pe piața SUV-urilor de performanță de clasă medie, cu BMW X3 M și BMW X4 M. Suficient? Nu. Ambele modele au și versiuni M Competition de 510 cai putere.

SHARE

SAV-urile (Sports Activity Vehicle) şi SAC-urile (Sports Activity Coupé) de clasa medie M și M Competition dispun de cel mai puternic motor pe benzină cu şase cilindri dispuşi în linie ce a echipat vreodată un model BMW M. Propulsorul nou dezvoltat, cu carateristică de turaţii înalte și tehnologie M TwinPower Turbo, scoate 480 de cai putere dintr-o cilindree de 3.0 litri. Iar versiunea biturbo dezvoltată special pentru BMW X3 M Competition şi BMW X4 M Competition creşte nivelul puterii cu 30 CP, la 510 CP.

Agregatul foloseşte un sistem biturbo twinscroll, aceasta însemnând că fiecare dintre cele două turbine este alimentată seprat de grupul 1-3, respectiv, 4-6 de cilindri. Cuplul maxim de 600 Nm este livrat pentru versiunile M între 2600 şi 5600 rpm, în timp ce pentru modelele Competition este oferit între 2600 şi 5950 rpm. Puterea maximă este livrată la 6250 rpm, în timp ce motorul poate urca până la un vârf remarcabil de 7200 rpm.

Sistemul de răcire a fost optimizat pentru solicitările folosirii intense pe circuit şi include acum, pe lângă o capacitate crescută, şi trei radiatoare, unul central şi două laterale. Suplimentar, automobilele dispun de un sistem de răcire dedicat pentru ulei şi unul pentru uleiul din cutia de viteze. Baia de ulei include două camere şi un sistem controlat care transferă uleiul din camera mai mică atunci când este necesar un volum suplimentar. Acesta asigură lubrefierea optimă şi atunci când automobilul este supus unor acceleraţii mari în regim de condus dinamic pe circuit.

M xDrive, cu diferenţial M activ

Noul motor de înaltă performanţă este combinat cu o transmisie M Steptronic cu opt trepte și Drivelogic, şi utilizează noul sistem de tracţiune integrală M xDrive, care şi-a făcut debutul pe noul BMW M5. Atenție, însă, nu se decuplează fața! Sistemul M xDrive are o orientare spre puntea spate şi oferă clienţilor BMW X3 M şi BMW X4 M două moduri de condus cu tracţiune integrală.

Interacţiunea controlată central dintre M xDrive şi diferenţialul M activ de pe puntea spate permit sistemului de tracţiune integrală să împartă puterea motorului între cele patru roţi după cum este necesar pentru a furniza tracţiune, agilitate şi stabilitate direcţională optime. BMW X3 M şi BMW X4 M sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,2 secunde, în timp ce variantele Competition ajung la 100 km/h, cu start de pe loc, în doar 4,1 secunde.

Șasiu specific M

Cu trei setări ce pot fi selectate prin atingerea unui buton, amortizoarele controlate electronic ale suspensiei M permit atât un confort excelent în utilizare cotidiană, cât şi contact foarte direct cu drumul, cu mişcări reduse ale roţilor şi caroseriei. Cinematica şi elastocinematica speciale ale suspensiei M - cu punte faţă cu dublu braţ transversal şi puncte spate cu suspensie multibraţ - oferă control, aderenţă şi stabilitate direcţională. Creat pentru a livra manevrabilitate şi control la limită, pachetul de tehnologie a şasiului este completat de direcţia specifică M (inclusiv Servotronic M şi raport variabil) şi frâne M Compound puternice. Printre alte dotări de pe lista de specificaţii standard se numără şi jantele M de 20 de ţoli, din aliaj uşor.

Asemenea sistemului de control al amortizării şi modurilor M xDrive, caracteristicile motorului şi transmisiei şi reglajul direcţiei pot fi ajustate prin atingerea unui buton. Sistemul DSC (Controlul Dinamic al Stabilităţii) permite patinarea roţilor şi drapaje controlate în modul M Dynamic şi, bineînţeles, poate fi dezactivat. În plus, conţinutul afişat pe Head-Up Display - dotare opţională - poate fi specificat prin intermediul meniului iDrive. Conducătorul poate definii două opţiuni generale pentru suspensie, amortizoare, sistemul de control al tracţiunii, motor şi transmisie folosind sistemul iDrive şi le poate selecta prin utilizarea celor două butoane M de pe volan.

Pentru frânare, modelele dispun de discuri ventialte şi perforate cu un diametru de 395 mm pe faţă şi 370 mm pe spate cu o construcţie specială M.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te