Detaliul care trebuie verificat ca să nu îți iei țeapă când cumperi o instalație auto GPL de pe OLX

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.09.2023 - 16:46
Cât costă să îți iei o butelie GPL second hand - Foto: Instalații GPL Auto
Butelia de GPL auto are o durată de viață de 10 ani. Românii se bucură însă că SH-urile sunt ieftine - Foto: captură ecran
Butelia de GPL auto are o durată de viață de 10 ani. Românii se bucură însă că SH-urile sunt ieftine - Foto: captură ecran
Butelia de GPL auto are o durată de viață de 10 ani. Românii se bucură însă că SH-urile sunt ieftine - Foto: Profimedia Images

Mulți români se bucură că site-urile de vânzări sunt pline de instalații GPL auto second-hand ieftine și își montează astfel de sisteme pe mașini. Dar nu mulți verifică data fabricației buteliei și își iau țeapă. Butelia de GPL are o durată de viață de 10 ani și e scumpă.

SHARE

Cum GPL-ul este cu circa 50% mai ieftin decât benzina, iar instalațiile de GPL, fie ele noi sau second-hand, sunt destul de accesibile și sigure, dacă sunt omologate, verificate și întreținute corect, mulți români optează să-și diminueze costurile de transport montându-și astfel de sisteme de alimentare. Oficial, în România sunt înmatriculate peste 62.000 de autovehicule cu sisteme de propulsie pe GPL. 

Citește și: În România circulă oficial peste 62.000 de autovehicule pe GPL și multe „bombe pe roți”

Instalație de GPL se poate monta pe aproape orice marcă și model de mașină cu motor pe benzină. Aceasta se alege în funcție de marcă, model și condul motorului, anumite componente fiind dedicate fiecărui tip de propulsor în parte. 

Cât costă să îți iei o butelie GPL second hand de pe OLX. Ce riști dacă faci montajul „pe bordură”

Prețul unei intalații GPL auto noi variază în funcție marca acestuia, dar și de tipul motorului și de cel al buteliei alese, cilindrică (universală) sau toroidală („rotundă”, făcută să încapă în locul roții de rezervă din portbagaj), precum și de capacitatea acesteia.

Pentru o Dacia Logan 1.4 sau 1.6 MPI (an de fabricație 2004 - 2012), de exemplu, prețurile variază între circa 2.000 de lei și 3.300 de lei, pentru o Dacia Sandero (an de fabricație 2013 - 2023) costă aproximativ 3.500 de lei, iar pentru un Volkswagen sau o Skoda cu motor pe benzină (an de fabricație 1998 - 2014) prețul e în jur de 3.400 de lei. 

Citește și: Proprietarii stațiilor GPL nu sunt obligați să aibă asigurare. Cine plătește victimele din Crevedia?

În cazul unui Jeep Grand Cherokee cu motor de 4.0 litri (an de fabricație 2001 - 2009), instalația de GPL costă circa 6.500 - 10.000 de lei, iar pentru un BMW X5 cu motor pe benzină cu 6 cilindri (an de fabricație între 2001 și 2009), între 5.300 de lei și 8.500 de lei. 

Site-urile de vânzări sunt pline de instalații GPL auto second-hand ieftine. Butelia de GPL auto are o durată de viață de 10 ani

Site-urile de vânzări sunt pline de instalații GPL auto second-hand, iar prețurile încep și de la 450-600 de lei, fără montaj.

De exemplu, un utilizator din Buzău vinde pe un site cu anunțuri o instalație GPL care a fost montată pe un Opel Astra J cu motor de 1.4 pe benzină cu doar 450 de lei. Vânzătorul spune însă de la bun început că butelia are ceva rugină, iar instalația, o mică scăpare de gaz. 

Citește și: Stația GPL care a explodat e a fiului primarului din Caracal. Edilul are 22 proprietăți. E milionar

Un alt utilizator din Focșani, de pildă, are de vânzare o instalație GPL, care a fost montată pe un Fiat Punto, la 850 de lei. Acesta scrie că „Dențin acte la ea , butelie valabilă încă 6 ani”. 

Atenție mare, însă, conform legii, indiferent dacă instalația de GPL este nouă sau SH, butelia are o durată de viață de 10 ani, iar montajul trebuie efectuat într-un service acreditat RAR, nu se poate face „pe bordură”. 

Conform legii, în România, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia care este inscripționată (poansonată) chiar pe butelie.

După această perioadă, butelia trebuie să fie înlocuită cu alta identică cu cea inițială sau cu una compatibilă cu restul instalației montate pe autovehicul. Înlocuirea se va face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL.

După înlocuirea buteliei de GPL, mașina trebuie dusă la RAR pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și de garanție a lucrării eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea.

Ce autovehicule pe GPL sau GNC pot circula legal în România

În România, instalațiile de alimentare cu GPL sau GNC pentru autovehicule sunt acceptate numai dacă producătorii acestora au obținut pentru instalațiile respective certificarea de la RAR și numai dacă montajul instalațiilor certificate se face în unități autorizate de RAR pentru această activitate.

După montajul instalației pe autovehicul, deținătorul legal sau un reprezentant legal al acestuia trebuie să prezinte autovehiculul, cu programare prealabilă, la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR pentru menționarea montajului în cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Pentru efectuarea modificării în CIV, este necesar să se prezinte la RAR certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A, eliberată de unitatea care a efectuat montajul și manualul utilizatorului final sau instrucțiunile de utilizare ale instalației.

În documente trebuie să fie înscrise: unitatea care a efectuat montajul, datele de identificare ale autovehiculului (seria de caroserie sau de șasiu) și datele de identificare ale instalației montate.

Dacă instalația nu este nouă, ci este preluată de la un alt autovehicul, procedura este aceeași, dar în locul declarației de conformitate model A se va prezenta declarația de conformitate model B, eliberată de unitatea care a efectuat transferul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te