Atenție, șoferi! O țară extrem de tranzitată de români schimbă taxa de drum de la 1 februarie

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.02.2024 - 09:27
Atenție, șoferi! O țară extrem de tranzitată de români schimbă taxa de drum de la 1 februarie - Foto: hungarytoday.hu
Atenție, șoferi! O țară extrem de tranzitată de români schimbă taxa de drum de la 1 februarie - Foto: hu-go.hu

Atenție, șoferi! O țară extrem de tranzitată de români schimbă taxa de drum, de la 1 februarie, pentru autovehiculele de transport pasageri de peste 3,5 tone. Microbuzele și autocarele nu mai plătesc vinietă, ci taxă per kilometru.

SHARE

Începând cu data de 1 februarie 2024, Ungaria modifică modul de taxare pentru autovehiculele de transport pasageri de peste 3,5 tone. 

Tot de la 1 februarie 2024, plata taxei de drum în Ungaria pentru camioane și autocare se extinde la mai multe drumuri naționale. 

Toate detaliile despre plata taxelor de drum în Ungaria le găsiți pe site-ul hu-go.hu, inclusiv în limba română.

Citește și: Ce sumă trebuie să achite șoferii români pentru rovinietă în 2024? Diferă în funcție de mașină

Atenție, șoferi! O țară extrem de tranzitată de români schimbă taxa de drum de la 1 februarie

De la 1 fabruarie 2024, microbuzele și autocarele de peste 3,5 tone nu mai plătesc vinietă în Ungaria, ci taxă de drum prin sistemul HU-GO, proporțională cu distanța parcursă.

Toate autovehiculele de transport pasageri peste 3,5 tone trebuie echipate cu aparate OBU și înregistrate în NTPS (Serviciul Național de Plată a Taxei de Drum), în sistemul HU-GO, iar pentru achitarea taxei trebuie încheiat un contract cu un partener local specializat, informează traficmedia.ro.

Pe lângă înregistrarea în HU-GO, transportatorii au și opțiunea de a achiziționa un „bilet de rută“ pentru fiecare vehicul în parte. Acesta trebuie achiziționat în avans și este valabil 24 de ore.

Citește și: Șoferii vor plăti rovinietă în funcție de kilometri parcurși și poluarea mașinii. Cât costă? De când

Cum funcționează dispozitivele OBU în sistemul HU-GO și cât costă noua taxă de drum pentru microbuze și autocare în Ungaria

Pentru cei care optează pentru dispozitive OBU înregistrate în sistemul HU-GO trebuie creat un cont de utilizator, în vederea înregistrării vehiculelor prin atașarea certificatelor de înmatriculare.

Operatorii care au deja instalate dispozitive OBU pentru plata taxelor de drum în diferite țări europene și care sunt compatibile cu sistemul HU-GO se pot adresa partenerilor dedicați din Ungaria înainte de a-și înregistra vehiculele în sistemul HU-GO, pentru a evita plata prematură a taxei.

Dacă dispozitivul nu poate intra în starea „inactiv” în timpul deplasării în Ungaria, soluția este de a nu înregistra numărul de înmatriculare în profilul creat în sistem.

Dacă soldul se epuizează pe perioada în care vehiculul este în Ungaria, iar acesta trece pe sub o poartă de taxare sau pe lângă un dispozitiv mobil de monitorizare, HU-GO va înregistra neplata taxei.

Nu există perioade de grație pentru plata HU-GO, așa că polițiștii maghiari vor aplica operatorului de transport o amendă administrativă.

Tot de la 1 februarie 2024, taxa de drum în Ungaria se extinde la mai multe drumuri naționale. Vor exista în continuare și trasee gratuite, pe drumurile de ordin inferior, care nu sunt supuse taxării nici pentru camioane și nici pentru autobuze.

Taxa de drum pentru microbuze și autocare este calculată în funcție standardul de poluare îndeplinit, numărul de axe și categoria de drum utilizată. Tarifele sunt aceleași ca la camioane.

Asociațiile patronale din Ungaria au cerut tarife diferite pentru microbuze (M2) și autobuze (M3). Propunerea este deja susținută pe scară largă de către reprezentanți ai autorităților din țara vecină, astfel că se așteaptă cât de curând o modificare legislativă în acest sens. Până atunci, firmele de transport sunt sfătuite să respecte actele normative în vigoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te