Atenție, șoferi! Codul Rutier, modificat: permis suspendat până la 4 luni, amenzi până la 2.900 lei

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 28.01.2022 - 10:15
Atenție, șoferi! Codul Rutier, moficat: permis suspendat până la 4 luni și amenzi până la 2.900 lei. / Foto: hotnews.ro

România are cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație în UE, din cauza infrastructurii precare, dar și a nerespectării flagrante a regulilor de circulație. În încercarea de a mai „civiliza” traficul, Guvernul introduce noi sancțiuni.

SHARE

România, cu o populație de 19,1 milioane de locuitori, are cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație: 85 de morți la un milion de locuitori. Pe locul doi se află Letonia - 73 de morți la un milion de locuitori, iar pe trei, Bulgaria - 67 de morți la un milion de locuitori, potrivit datelor din 2020. 

În încercarea de a pune mai multă ordine în trafic, Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, printr-o ordonanţă, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră, precum şi definirea şi sancţionarea comportamentului agresiv la volan.

Citește și: Pas important pentru siguranța în trafic: legea pentru cursurile de conducere defensivă, promulgată

Comportamentul agresiv la volan, definit - amendă până la 1.160 lei și permis suspendat până la 60 de zile

Conform modificării şi completării OUG nr.195/2002, se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei - 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

În cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei - 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Citește și: MIMI, primul MINI electric de curse construit exclusiv în România: No gas, same problem - supraîncălzirea

Circularea nejustificată pe banda de urgenţă a autostrăzii - amendă până la 2.900 lei și permis suspendat 90 de zile

Se trece într-o clasă superioară de contravenţii fapta de a circula nejustificat cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii (de la 580 lei - 725 lei la 1.305 lei - 2.900 lei). Sancţiunea contravenţională complementară privind punctele de penalizare (3 puncte de penalizare) se înlocuieşte cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Întoarcerea și mersul înapoi pe autostradă - permis suspendat 4 luni

Se introduce sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională.

Citește și: FOTO O tânără luptă cu stereotipurile. Nu își mai rade mustața și nu se mai pensează de doi ani

Nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată - permis suspendat 4 luni

Se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

Nerespectarea regulilor la depășire - amendă până la 2.900 lei și permis suspendat până la 90 de zile

Se trece într-o clasă superioară de contravenţii fapta privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depăşire (de la 580 lei - 725 lei la 870 lei - 1.160 lei); totodată, se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile.

Se trece într-o clasă superioară de contravenţii abaterea de la regulile privind depăşirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei - 2.900 lei). Totodată, se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile.

Neacordarea de prioritate - amendă până la 2.900 lei și permis suspendat până la 90 de zile

Se trece într-o clasă superioară de contravenţii nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate (de la 580 lei - 725 lei la 870 lei - 1.160 lei); totodată, se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile;

Se trece într-o clasă superioară de contravenţii fapta de a nerespecta regulile privind acordarea de prioritate, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 870 lei - 1.160 lei la 1.305 lei - 2.900 lei). Totodată, se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile.

Un nou prag de viteză: +70 km/h peste limită - amendă plus permis suspendat 4 luni

Se reglementează un nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

Permis suspendat pe 30 de zile în plus, în mai multe cazuri

În cazul în care prin încălcarea regulilor de circulaţie privind circulaţia pe sens opus, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori conducerea pe autostradă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce să majorează cu 30 de zile.

Sancțiune și pentru posesorii de permise emise de o autoritate străină

Se reglementează interdicţia de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te