Pas important pentru siguranța în trafic: legea pentru cursurile de conducere defensivă, promulgată

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 13.01.2022 - 21:03
Cursul de conducere defensivă nu e curs de pilotaj. / Foto: academiatitiaur.ro
Cursul de conducere defensivă nu e curs de pilotaj. / Foto: academiatitiaur.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Toți șoferii pot urma cursuri de conducere defensivă, costurile acestora putând fi din impozitul pe venit.

SHARE

Legea are ca obiect de reglementare completarea OUG nr.195/2002, în sensul instituirii obligaţiei anumitor categorii de conducători de autovehicule de a urma un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru prevenirea accidentelor rutiere (conducere defensivă), precum şi al stabilirii unor facilităţi fiscale pentru stimularea efectuării respectivelor cursuri de către toate categoriile de conducători de autovehicule.

Conducerea auto defensivă este definită în lege ca pregătire specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Citește și: BMW a doborât „steaua” Mercedes în segmentul premium global, după 5 ani. Audi, pe locul 3

Potrivit actului normativ, conducătorii auto pot urma un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă.

"Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto în domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto în domeniul conducerii auto defensive, precum şi procedura de examinare şi formare în domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii. (...) Evidenţa conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive se ţine de către Poliţia Rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care evaluează anual eficienţa acestor cursuri raportat la gradul de implicare al absolvenţilor în accidente de circulaţie. Procedura de ţinere a evidenţei şi de evaluare a eficienţei se stabilesc prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne. (...) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministrul Afacerilor Interne emite ordinul", prevede legea.

Citește și: Irina Tănase plânge după Liviu Dragnea: „N-au existat fapte de care să mă rușinez”

Șoferii beneficiază de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de conducere auto defensivă

Conform legii, conducătorii auto beneficiază de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă, în situaţia în care aceste cheltuieli au fost suportate din surse proprii, iar în situaţia în care aceste cheltuieli sunt suportate de către angajator, acesta beneficiază, prin excepţie de la prevederile Codului Fiscal, de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective.

"Cheltuielile efectuate pentru absolvirea unui curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă de către conducătorii de vehicule cu vârsta cuprinsă între 18-26 ani care se află în continuarea studiilor şi nu realizează venit sunt deduse din impozitul pe venitul realizat de către persoanele prevăzute la art. 499 din Codul civil", mai arată legea.

Actul normativ mai prevede că cei care conduc vehicule speciale şi sunt prevăzuţi la art. 32 alin. (2) din OUG nr. 195/2002, care desfăşoară activitatea la data intrării în vigoare a prezentei legi vor îndeplini obligaţia prevăzută la art. 24 (1) alin. (5) din OUG nr. 195/2002, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a ordinului ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, pentru adoptarea procedurii de examinare şi formare în domeniul conducerii auto defensive.

Cursul de conducere defensivă nu e curs de pilotaj

Pentru șoferi, indiferent de vârsta, cursul de conducere defensivă oferă suportul teoretic și practic pentru perfecționarea stilului de conducere, cu scopul de a preveni accidentele rutiere. Acesta are ca obiectiv deprinderea unui comportament la volan conștient de riscurile existente în trafic și efectuarea corectă a manevrelor de urgență.

Concret, la un curs de conducere defensivă șoferii sunt învățați în primul rând să stea corect la volan, să frâneze de urgență eficient pe diferite tipuri de carosabil, să efectueze manevre de evitare la limită și să controleze autoturismul intrat în derapaj. 

Cât costă un curs de conducere defensivă

În România există deja mai multe școli specializate care oferă cursuri de conducere defensivă. Cel mai complex este cel oferit de Academia Titi Aur, care dispune de propriul circuit special amenajat în acest scop. Primul modul costă 850 de lei. 

Școala de pilotaj a pilotului Vali Porcișteanu oferă cursuri de conducere defensivă începând de la 690 de lei.

iar la Cluj, de pildă, Napoca Rally Academy are cursuri de conducere defensivă începând de la 500 de lei. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te