A apărut motorina eco, făcută din uleiuri vechi și reziduuri de pește. Unde se găsește și cât costă?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.04.2024 - 15:55
A apărut motorina eco, făcută din uleiuri vechi și reziduuri de pește. Unde se găsește și cât costă? - Foto: vivaenergy.com.au
A apărut motorina eco, făcută din uleiuri vechi și reziduuri de pește. Unde se găsește și cât costă? - Foto: joe-energy.co.uk

A apărut motorina eco. Se numește „HVO” (Hydrotreated Vegetable Oil) sau „XtL” (X to Liquid), este făcută din uleiuri vegetale vechi și reziduuri de pește și este aproape neutră în ceea ce privește emisiile de CO2. Producătorii spun că poate fi pusă la orice mașină diesel.

SHARE

Un nou tip de combustibil, ecologic, va fi disponibil în unele stații de carburanți din Germania, de la mijlocul lunii aprilie, pentru autovehiculele cu motoare diesel. 

A apărut motorina eco, făcută din uleiuri vechi și reziduuri de pește. Unde se găsește și cât costă?

Noul carburant denumit „HVO”, cunoscut și sub numele de „XtL” sau motorină climatică, provine din uleiuri vegetale vechi și reziduuri de pește, fiind transformat în combustibil folosind hidrogen.

HVO este destinat, asemănător e-Fuels (combustibilii complet sintetici), să permită motoarelor mai noi sau mai vechi care ard motorină să aibă o amprentă de carbon mai bună prin trecerea la un tip de combustibil regenerabil, aproape neutru în ceea ce privește emisiile de CO2. 

Citește și: FOTO Conduci o mașină „nouă” și nu știi pe ce parte e rezervorul? Orice șofer poate afla de pe bord

Motorina eco HVO va fi disponibilă la pompe ca o varietate obișnuită, începând cu 13 aprilie 2024. Combustibilul respectă standardul DIN EN 15940 pentru motorină clasică (motorină parafinică) și va fi oferită alături de motorina cu un amestec crescut de biodiesel, numită B10.

Cea mai importantă etichetare a noilor combustibili este „XtL”. Aceasta înseamnă „X to Liquid”, adică orice materie primă care poate fi utilizată în motoarele cu ardere și este lichefiată și utilizată ca sursă de energie.

Există două metode de producere a acestor combustibili parafinici pe cale sintetică: procesul Fischer-Tropsch și utilizarea uleiurilor vegetale hidrogenate, de și unde provine denumirea de HVO.

Citește și: Ai mașină electrică? Pregătește-te să plătești o taxă specială care va compensa lipsa accizelor

HVO va fi mai scump cu circa 15 - 20 de cenți pe litru decât motorina convențională în Germania, potrivit autobild.de. Prețul motorinei standard este, la ora actuală, de 1,72-175 euro/litru.

În Austria, unde HVO este vândut deja oficial de multe benzinării, prețul pe litru este cu aproximativ 20 de cenți mai mare decât cel al motorinei convenționale. Prețul motorinei standard este, la ora actuală, de 1,67-1,69 euro/litru. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te