VIDEO Turele românești ar echipa blindate turcești în Ucraina. Nu există confirmare oficială

DE Alex Darvari, Elena Andrei | Actualizat: 09.01.2023 - 18:22
Turele românești ar echipa blindate turcești - Foto: Twitter

Un cont de twitter care monitorizează războiul din Ucraina susține că a filmat blindate turcești care ar fi echipate cu turela Anubis produsă în România. Contul respectiv susține că blindatele sunt operaționale în Ucraina.

SHARE

„Au apărut imagini cu cel mai recent transport de blindate turcești Kirpi de tipul MRAP turcești către forțele ucrainene. Dar acestea sunt deosebit de interesante, deoarece sunt echipate cu turele Pro Optica ANUBIS RCWS românești, echipate fie cu o mitralieră de 12,7, fie 7,62 mm, plus cameră termală.

Citește și: Accident grav, în Vâlcea. O cisternă cu sodă caustică răsturnată peste un gard, o utilitară în șanț

 

În video de mai jos se menționează: „Un convoi mare de transportoare blindate turcești de trupe BMC Kirpi 4x4 MRAP a fost reperat în gara din Bacău, România, în timp ce se îndrepta spre Ucraina. Turcia continuă să furnizeze Kirpi către Forțele Armate ale Ucrainei sub protecția NATO, dar aceste vehicule sunt unele dintre cele mai des distruse și capturate de către Forțele Armate ruse”.

Citește și: FOTO&VIDEO Sezonul în Thassos a fost deschis de români. Plajă și băi în mare la început de ianuarie

Ce sunt turele Pro Optica ANUBIS 

ANUBIS este o platformă de armament controlată de la distanță, proiectată pentru observare și tragere spre ținte terestre și aeriene. ANUBIS poate fi operată cu mitraliere cal. 12,7 x 99 mm sau cal. 7,62 x 51 mm; sunt prevăzute suporturi pentru ambele cutii de armament și de muniții, care pot fi ușor de înlocuit. Sistemul oate fi montat pe vehicule cu șenile și pe roți, asigurând comanda și controlul focului continuu, zi și noapte, în condiții de mediu dificile (praf, fum, ceață), cu o probabilitate ridicată de a descoperi și distruge țintele inamice.

ANUBIS asigură protecția artileristului sub blindajul vehiculului în timpul ochirii și al tragerii și observarea câmpului de luptă cu ajutorul camerei CCD de zi și a camerei termice, cu imaginea recepționată pe un ecran multifuncțional, montat în interiorul vehiculului. Mișcările tunului, precum și controlul poziționării se realizează prin intermediul unui joystick amplasat în interiorul vehiculului, la locul artileristului. ANUBIS este controlat electronic în modul de bază, dar poate fi controlat și manual, ca modul auxiliar de rezervă.

Ce a zis ministrul Apărării de la Kiev

Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Rejikov, a declarat marţi într-un interviu pentru televiziunea naţională că partenerii occidentali lucrează pentru aprovizionarea cu armament a ţării sale şi deja au fost încheiate pentru 2023 numeroase contracte pentru furnizarea de arme şi muniţii, nominalizând între ţările care au primit astfel de comenzi şi România, relatează presa ucraineană.

"Complexul militar-industrial american funcţionează deja. Unul dintre subiectele-cheie ale fiecărei reuniuni în format Ramstein (reuniuni la nivelul miniştrilor apărării din ţările care sprijină Ucraina - n.r.) este obligatoriu lansarea unor comenzi de producţie către ţările care sprijină astăzi Ucraina în acest război. Până în prezent, au fost deja plasate comenzi, şi nu numai în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări", a declarat Oleksii Reznikov, citat de agenţia Interfax-Ucraina, potrivit news.ro

Turcia a livrat anul trecut vehicule Kirpi I protejate împotriva ambuscadelor și rezistente la mine (MRAP)

Ucraina ar fi primit în august 2022 zeci de transportoare blindate pentru trupe (APC) care ar fi produse de un important producător turc de vehicule terestre. O înregistrare video de pe Twitter arată mai multe APC, estimate a fi 50 de vehicule Kirpi I protejate împotriva ambuscadelor și rezistente la mine (MRAP) produse de BMC în Ucraina. Se crede că vehiculele blindate au fost donate forțelor armate ucrainene, având în vedere faptul că aceste tipuri timpurii de vehicule nu mai sunt produse, precum și faptul că BMC nu dispune de un astfel de stoc nou produs pentru a le exporta.

Culorile de camuflaj ale vehiculelor sugerează, de asemenea, că aceste MRAP Kirpi au fost produse inițial pentru armata turcă și au fost oferite țării aflate în prezent în război cu Rusia. Surse ucrainene au afirmat că vehiculele vor fi folosite de Brigăzile de infanterie marină ale Forțelor Armate ucrainene. Aceștia au mai afirmat că vehiculele vor fi apoi integrate cu un sistem de armament controlat de la distanță (RCSS) pentru a fi trimise pe Frontul de Est, unde conflictele continuă, scria Daily Sabah în august 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te