VIDEO Cum funcționează parcările inteligente și conectate, cu senzori wireless Bosch, de la Cluj

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.09.2020 - 19:31

Premieră ”Smart City”, la Cluj-Napoca. Autoritățile transformă locurile de parcare publice din zona istorică într-unele inteligente și conectate, cu ajutorul unor senzori wireless Bosch și a unui sistem de monitorizare. Șoferii găsesc locurile libere direct pe smartphone.

SHARE

Nu degeaba orașul Cluj-Napoca a ajuns în finala pentru Capitala Europeana a Inovării 2020, alături de Valencia, Milano și Viena. Primăria a demarat proiectul ”City Parking” și a montat primii senzori PLS (Parking Lot Sensor) pentru monitorizarea în timp real a locurilor de parcare publice din zona I a municipiului.

Prin intermediul acestuia, șoferii vor putea vedea în timp real, direct pe telefonul mobil, care sunt locurile de parcare libere din zona monitorizată, fiind suficientă instalarea unei aplicații.

Odată cu implementarea acestui proiect unic în România, Primăria Cluj-Napoca face un nou pas în domeniul utilizării tehnologiei pentru creșterea calitatea vieții cetățenilor în municipiu. De asemenea, urmărim să consolidăm poziția Clujului de Hub european de digitalizare și inovare.

Câștigătorul licitației pentru implementarea noului sistem de parcare în zona centrală este Telekom România Communications, cu subcontractantul clujean Life Is Hard. Valoarea contractului este de 956.026 lei (fără TVA).

Cum funcționează

Traficul staționar și locurile de parcare urbane se numără printre principalele probleme ale marilor orașe. Iar senzorii wireless Bosch PLS dau posibilitatea autorităților să gestioneze eficient locurile de parcare publice. Se montează ușor, direct în asfalt, nu au nevoie de fire, mentenanță (bateria ține până la 5 ani) și calibrare și, cu ajutorul sistemului de monitorizare, pot furniza șoferilor informații despre locurile libere, dar și autoritățile pot afla ce mașină parcată a depășit timpul alocat, de exemplu.

Foto: Unul dintre senzori a fost montat chiar de primarul Emil Boc

Senzorii funcționează pe baza protocolului LoRaWAN pentru comunicații fără fir și, prin urmare, pot fi integrați ușor în orice proiect ”Smart City” pentru parcări. Prelucrate și integrate sistemelor de navigație, informațiile furnizate de senzorii PLF pot duce șoferii exact la locul de parcare liber.

Conform studiilor realizate de Bosch, timpul mediu de căutare a unui loc de parcare este de peste 20 de minute în marile orașe. Prin utilizarea PLF, acest timp scade considerabil, cu până la 35%, ceea ce duce la emisii CO2 mai scăzute și mai puține accidente. De asemenea, folosind aplicația, dar în sens invers, pentru depistarea mașinilor ai căror timpi de parcare au expirat, polițiștii își pot face mai ușor ”planul” de amenzi.

Senzorii pot fi marcați în aplicație și ca locuri pentru persoanele cu handicap sau stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Primul proiect-pilot realizat cu senzori Bosch PLF a fost implementat în Italia, în orașul Mantova, în 2019.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te