Orașul Cluj-Napoca, în finala pentru Capitala Europeană a Inovării 2020

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.09.2020 - 18:53
Cluj Napoca / Wikipedia

Te intrebi cum a ajuns orasul Cluj-Napoca in finala pentru Capitala Europeana a Inovarii 2020 alaturi de Valencia, Milano si Viena?

SHARE

Este vorba de trei ingredinete principale, spune primarul Emil Boc. Pe langa investitiile facute pentru digitalizare, este legatura stransa dintre administratia publica, universitati, mediul de afaceri si societatea civila.

Un alt lucru care a dus Clujul sus in clasament este Centrul de Cultura si Imaginatie Civica a orasului, un loc unde vii cu ideile tale, orasul te asculta, iar expertii merg mai departe si pun in practica. Cele mai cunsocute proiecte high tech din ultima vreme sunt strada smart care are statii de incarcare pentru trotinete, masini si biciclete, si functionarul virtual Antonia. Laura l-a folosit de mai multe ori si spune ca ii usureaza viata. Mai exact este vorba de un soft care te ajuta sa inregistrezi documente si sa faci solicitari online fara sa te deplasezi pana la ghiseele primariei si sa stai la cozi, arată Mediafax.

Laura Goarna, cetatean: M-a ajutat foarte mult pentru ca nu a mai trebuit sa pun deloc piciorul in primarie in perioada aceasta in care suntem, in plina pandemie. Vad in timp real ca cererea mea si taxele mele au fost acceptate, ca sunt platite si este totul foarte rapid si util. Clar nu o sa parasesc acest oras si imi place foarte mult ca oamenii de aici lucreaza pentru oameni.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Clujul a dat deja ora exacta in cateva domenii. Am fost primii care am adus autobuze electrice in Romania, primii care am lansat procesul de bugetare participativa online, primii care am realizat concursuri de solutii creative pentru noile cartiere ale orasului sau competitii internationale pentru malul Somesului, sau prima primarie care a adus primul functionar public virtual din Romania intr-o mainera originala. Aceste lucruri au contat.

Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster:Cand vorbim de inovare nu vorbim doar despre tehnologie, vorbim despre inovare sociala, despre lucruri in bine care se intampla in aceste comunitati si cum autoritatile publice locale impreuna cu comunitatea de afaceri si universitatile, asa-zisul ecosistem, lucreaza impreuna pentru a gasi solutii la problemele cu care se confrunta orasele in viata lor de zi cu zi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.