VIDEO 35 de ani de la Revoluție: Dezvăluiri explozive făcute de Teodor Mărieș și Vasile Doană

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.12.2024 - 12:08
35 de ani de la Revoluție: Dezvăluiri explozive făcute de Teodor Mărieș și Vasile Doană - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
35 de ani de la Revoluție: Dezvăluiri explozive făcute de Teodor Mărieș și Vasile Doană - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Se împlinesc 35 de ani de la Revoluție și tot nu știm „Cine a tras în noi pe 22”. Teodor Mărieș și fostul procuror militar Vasile Doană au făcut dezvăluiri explozive pentru Newsweek.

SHARE

1.166 de morți, 3.300 de răniți, niciun vinovat. La 35 de ani de la Revoluție, Dosarul Revoluției a fost trimis în fața judecătorilor, în octombrie 2023, cu doar trei inculpați, în frunte cu fostul președinte Ion Iliescu și românii încă așteaptă adevărul. 

Citește și: VIDEO Imagini de arhivă! Trafic de Crăciun 1989, în București: tancuri, mașini, trolee și portocale

35 de ani de la Revoluție: Dezvăluiri explozive făcute de Teodor Mărieș și Vasile Doană

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, și fostul procuror militar Vasile Doană au făcut anul trecut dezvăluiri explozive despre Dosarul Revoluției și au dat și câteva detalii mai puțin știute despre ce s-a întâmplat în România între 16 decembrie și 27 decembrie 1989, în exclusivitate pentru Newsweek. 

Într-o primă fază, președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, rememorează ziua de 22 decembrie 1989, când a pătruns pe geam în clădirea Comitetului Central, chiar înainte ca soții Ceaușescu să fugă cu elicopterul. 

El spune că „am găsit arme și muniții în fața biroului lui Ceaușescu din CC” și că „la ce văzusem la Dalles și Inter, l-aș fi împușcat pe loc pe Ceaușescu”.

Citește și: VIDEO 35 de ani de la Revoluție: La Timișoara, se aud iar vocile revoluționarilor și gloanțele

Fostul procuror militar Vasile Doană afirmă că „foarte puține dosare pentru crimele de la Revoluție au fost trimise în judecată”.

„Cercetarea și urmărirea penală nu sunt finalizate după 34 de ani (...) Nu avem condamnări pentru mai mult de 80 de victime” din peste 1.100, explică Doană.

„Justiția nu și-a făcut datoria (...) Procurorii militari n-au avut dorință, nici putință”, mai spune Vasile Doană, în contextul în care doar trei inculpați au fost trimiși în judecată după 34 de ani de la Revoluție.

În ceea ce privește tergiversările din Dosarul Revoluției, fostul procuror militar spune, de exemplu, că în 2007 „șase, șapte „elefanți” din CCR erau prieteni intimi ai lui Iliescu”. 

Citește și: VIDEO Călin Georgescu, discurs în oglindă cu Iliescu: „Nu există Est sau Vest. Există doar România”

De asemenea, Doană explică că „avem un așa zis Dosar al Revoluției (...) Sunt peste 800 de dosare, tot ale Revoluției, clasate în arhivele parchetelor militare”. 

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, dezvăluie că „Dosarul Revoluției autentice a fost clasat în 2023” și explică cum au fost ignorate și clasate dosare legate de evenimentele din decembrie 1989.

El subliniază că „după 22 decembrie, Armata a preluat toate structurile (Miliție, Securitate, Gărzi Patriotice). S-a tras la ordinul lui Iliescu”. „După 33 de ani, Iliescu vine și spune că nu am fost președinte în decembrie `89”, mai spune Mărieș.

În ceea ce privește diversiunea de la Revoluție, Teodor Mărieș declară că, „după numirea lui Militaru ministru al Apărării, putem vorbi de implicare rusească”. 

Iar fostul procuror militar, Vasile Doană, explică și ce șanse mai avem să aflăm adevărul despre Revoluție. 

„Dosarele Revoluției sunt o rușine pentru Justiția din România (...) CEDO spune României că faptele de la Revoluție nu sunt prescriptibile (...) Cheia aflării adevărului este la Procurorul General al României”, punctează Vasile Doană.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te