VIDEO 161.000.000 lei/km costă autostrada care trece Carpații. Când va fi terminată?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.04.2024 - 16:28

Pentru aproape 69 km din Autostrada A1 Sibiu – Pitești urmează să înceapă anul acesta lucrările de construire. Pe alți peste 40 km lucrările sunt în curs de execuție.

SHARE

Autostradă va avea lungimea de 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022.

Valoarea cumulată a celor patru secțiuni ce urmează să fie construite se ridică la circa 2,7 miliarde de euro.

„Contractul pentru construcția acestei porțiuni a fost atribuit unei asocieri de firme turcești. “Încep primele lucrări pe secțiunea 2 (Boița – Cornetu) a autostrăzii Sibiu – Pitești (A1)! 

Odată cu eliberarea primei Autorizații de Construire, Asocierea turcă Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS poate începe o serie de lucrări în zona localităților Tălmaciu și Boița (județul Sibiu) atât la corpul autostrăzii cât și la structuri”, a scris directorul general pe pagina sa de Facebook.

VIDEO 161.000.000 lei/km costă autostrada care trece Carpații. Când va fi terminată?

Tronsonul A1 Boița-Cornetu de 31,33 km lungime include în jur de 50 de poduri și viaducte, 7 tuneluri, din care cel mai mare de 1,6 km (Câineni), dar și 3 spații de servicii și un ecoduct (supratraversare pentru animale, zona Lazaret). Valoarea contractului este de 4,25 miliarde de lei, fără TVA, aproximativ 910 milioane euro.

Pe de altă parte, Cengiz Holding, corporația turcească din care face parte și firma de infrastructură Cengiz care s-a asociat cu Mapa pentru construcția lotului 2 al A1 Sibiu-Pitești, este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Ponta încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat.

Citește și: Autostrada Ploiești – Brașov nu va fi construită nici în 2030. Dar se știe că va fi cu taxă

Contractul aferent acestei secțiuni prevede și construirea a 49 de poduri și viaducte, precum și 7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m.

Totodată, va fi construit un ecoduct de 210 m, în zona localității Lazaret, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7.

Antreprenorul proiectului este asocierea condusă de constructorul turc Mapa Insaat Ve Ticaret AS.

Această secțiune ar trebui finalizată și dată în trafic în 2028, conform arenaconstruct.ro.

Secțiunea 3: Cornetu – Țigveni (37,40 km)

Pentru această secțiune este în curs de elaborare Proiectul pentru Autorizația de Construire.

În prezent se desfășoară lucrări de amenajare a organizării de șantier în comuna Cepari, pe un teren de 7 hectare, unde vor fi amplasate birourile administrative, precum și stațiile proprii de asfalt și beton, liniile de producție prefabricate (grinzi din beton).

Contractul prevede și construirea a 96 de poduri și viaducte, a celui mai lung tunel de autostradă din România cu lungimea de 1,7 km, și a unui  ecoduct în zona localității Călinești, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7.

Cum a încasat Victor Ponta aproximativ 390.000 de euro de la Cengiz Holding

Corporația turcească Cengiz Holding este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Consilierul lui Ciolacu încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat .

Compania lui Ponta facturează direct către o filială minieră de aici a grupului turc, Cuprumold Mining SA. Aceasta e fosta societate de stat Moldomin, care administrează zăcământul de cupru de la Moldova Nouă, al doilea ca mărime din România, estimat la aproximativ un miliard de euro.

Numai în ultimii doi ani, Cengiz Holding a pompat astfel aproximativ 390 de mii de euro (1,9 milioane lei) în firma lui Victor Ponta. Suma a fost defalcată în 18 plăți:

Citește și: 63 de ani de la montarea primului stâlp de electrificare CFR. În 34 de ani nu s-a mai investit nimic

- 11 facturi plătite de Cuprumold Mining în 2022. Total: 1.183.914 lei

- 7 facturi plătite de Cuprumold Mining până în iulie 2023 (inclusiv). Total: 691.460 lei

- Suma medie facturată de Ponta către Cuprumold Mining este de 98 de mii de lei (19.700 euro). Excepție face noiembrie 2022, când firma lui Ponta încasează dublu (196.814 lei).

Ciolacu îi ia apărarea lui Ponta

Într-un răspuns pentru Newsweek România, premierul Ciolacu i-a luat apărarea lui Victor Ponta: 

„Nu cunosc activitatea societății comerciale la care Victor Ponta este asociat. Știu de la domnul consilier onorific Victor Ponta că această firmă nu a avut și nu are contracte cu instituții publice sau cu societăți cu capital de stat”.

Surse politice au declarat pentru Newsweek România că, în spatele ușilor închise, Ciolacu a avut o discuție mai aprinsă cu Ponta în care i-a reproșat acestuia că nu l-a informat despre afacerile sale cu compania turcească. 

Întrebat dacă premierul i-a reproșat că și-a promovat afacerile private la nivel guvernamental, Ponta spune că nu a avut nici o discuție pe acest subiect cu Ciolacu: 

„Nu am avut niciodată cu premierul Marcel Ciolacu vreo discuție despre activitatea firmei mele private atât timp cât aceasta nu a avut și nu are relații contractuale cu instituiții publice și societăți cu capital de stat. 

Întrebarea dvs. este o polemică pur politică, având un caracter tendențios și speculativ, reprezentând o opinie subiectivă fără nicio legătură cu fapte sau elemente reale. Nu dețin nicio funcție politică în Guvernul României și nu doresc să vă răspund la întrebări politice”.

“De la preluarea mandatului de prim-ministru, am în program în mod constant întâlniri cu reprezentanții companiilor private care fac investiții semnificative în economia românească.

La Cabinetul Prim-Ministrului, am primit o solicitare oficială din partea Societății Comerciale care a cumpărat licența de exploatare de la Moldova Nouă (n.r. Moldomin SA deținută de Eti Bakîr). 

Întrevederea cu reprezentanții companiei, la care a participat și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a avut loc în data de 27 iulie 2023.

La acea dată, domnul Victor Ponta nu ocupa funcția de consilier onorific.

Nimeni nu impune premierului sau miniștrilor cu ce companii să se întâlnească. Aceste întâlniri au ca unic criteriu investițiile făcute în România de diverse companii private. 

Nu cunosc ce contracte cu firme private a avut în anii precedenți societatea la care domnul Victor Ponta este acționar”, potrivit liderului PSD Marcel Ciolacu. 

Cine este Cengiz Holding

Cengiz Holding A.S. este un conglomerat turc, cu interese majore în construcții, energie, minerit și turism, deținut de Mehmet Cengiz.

În ceea ce privește domeniul construcțiilor de infrastructură, după ce a realizat multe proiecte importante în Turcia și în întreaga lume, cu un parc de echipamente uriaș și o experiență de aproape jumătate de secol, Cengiz İnșaat continuă să construiască autostrăzi, căi ferate, aeroporturi, metrouri, baraje, centrale electrice și proiecte de infrastructură urbană într-o zonă geografică largă, din Azerbaidjan până în Kazahstan, din Europa de Est până în Orientul Mijlociu, potrivit site-ului companiei

Cengiz İnșaat este partener de proiect și operator al Aeroportului din Istanbul, cea mai mare investiție din sectorul privat din Turcia realizată într-un singur punct.

Citește și: VIDEO România atinge borna de 1.000 km de autostradă cu un ciot care se termină în câmp

Până în prezent, compania a finalizat 43 de kilometri de tuneluri în străinătate și peste 260 de kilometri în total, cu 29 de kilometri de tuneluri în străinătate și 75 de kilometri în total în curs de execuție.

După ce a finalizat proiecte în Azerbaidjan, Kazahstan, nordul Irakului, Kuweit, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Slovenia, Croația, Slovenia și România, compania urcă an de an pe lista ENR (Engineering News Record) "Top 250 International Contractors".

Cengiz İnșaat a dat recent startul construcției Coridorului 5C în nordul Bosniei și Herțegovinei, cel mai lung proiect de autostradă licitat vreodată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te