Vestea ce nu ne încălzește în plin ciclon polar. 2023, confirmat drept cel mai cald an din istorie

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.01.2024 - 21:56
2023n a fost cel mai fierbinte an din istoria planetei - Foto: Freepik -cu rol ilustrativ

Vestea ce nu ne încălzește în plin ciclon polar. Se bănuia de mai multă vreme, dar acum 2023 a fost confirmat oficial drept cel mai cald an din istoria planetei.

SHARE

Temperatura medie globală a fost cu 1,48 de grade Celsius mai ridicată decât valoarea ei în epoca preindustrială.

Vestea ce nu ne încălzește în plin ciclon polar. 2023 a fost confirmat drept cel mai cald an din istoria planetei de către Copermicus, serviciul climatic al UE. Același lucru fusese anunțat și pentru România, la începutul acestui an, de către Ministerul Mediului.

Vestea ce nu ne încălzește în plin ciclon polar. 2023, confirmat drept cel mai cald an din istorie

Anul 2023 a fost confirmat ca fiind cel mai călduros din istorie, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om și a fenomenului meteorologic natural El Niño.

Anul trecut, temperatura medie globală a fost cu aproximativ 1,48 grade Celsius mai ridicată decât media pe termen lung din era preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili, potrivit serviciului climatic al UE, Copernicus, scrie BBC.

Aproape în fiecare zi din iulie s-a înregistrat o nouă temperatură record a aerului la nivel global pentru această perioadă a anului, arată analiza BBC.

Citește și: E oficial! 2023, cel mai cald an din istoria României. Ce record s-a depășit de Crăciun?

Temperaturile de la suprafața mării au depășit, de asemenea, maximele anterioare.

„Ceea ce m-a frapat nu a fost doar faptul că 2023 a fost un an record ca temperatură, ci și cantitatea cu care a depășit recordurile anterioare”, a notat Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice la Texas A&M University.

Marja unora dintre aceste recorduri este „cu adevărat uimitoare”, spune profesorul Dessler, având în vedere că sunt medii la nivelul întregii lumi.

Este bine cunoscut faptul că lumea este mult mai caldă acum decât acum 100 de ani, deoarece oamenii continuă să elibereze în atmosferă cantități record de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon.

Dar, în urmă cu 12 luni, niciun organism științific important nu a prezis de fapt că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată, din cauza modului complicat în care se comportă clima Pământului.

În primele câteva luni ale anului, doar un număr mic de zile au depășit recordurile de temperatură a aerului.

Însă, lumea a intrat apoi într-o serie remarcabilă, aproape neîntreruptă, de recorduri zilnice, în a doua jumătate a anului 2023.

În peste 200 de zile din cele 365 ale anului s-a înregistrat câte un nou record de temperatură zilnică la nivel global pentru această perioadă a anului, mai arată analiza BBC a datelor Copernicus Climate Change Service.

Această creștere recentă a temperaturilor este legată în principal de trecerea rapidă la condițiile El Niño, care a avut loc pe lângă încălzirea pe termen lung cauzată de om.

Și în România, 2023 a fost desemnat, în mod oficial, cel mai cald an din istorie, cu o temperatură medie de 12,5 grade Celsius și o abatere termică de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 - 2010. 

Citește și: Cât mai ține gerul în România. Autoritățile sunt în alertă. Vor fi -21 de grade Celsius

Totodată, intervalul 2012-2023 a devenit cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform datelor publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a anunțat Ministerul Mediului.

De asemenea, cel mai cald an din istorie a avut și cel mai călduros Crăciun, în țara noastră. Maxima zilei de 25 decembrie 2023 a fost de 17 grade Celsius, iar la stația meteo de la Calafat, s-au înregistrat, aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor șase ani.

Cu toate acestea, la ora actuală, zona României este afectată de o masă de aer polar care a dus la scăderi majore de temperatură, ninsori și viscol.

Fenomenul este așteptat să dureze până spre finalul săptămânii, chiar dacă joi se va înregistra o ușoară încălzire.

Dar, înn continuare vom avea minime foarte coborâte, spre -14 până la -4 grade Celsius la scara întregii țări, cu valori în Moldova și în zonele estice ale Transilvaniei până spre -19...-17 grade Celsius.

Citește și: Pericolul mortal care vine cu ciclonul polar. Medic: ”Nu neglijați aceste simptome”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te