E oficial! 2023, cel mai cald an din istoria României. Ce record s-a depășit de Crăciun?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.01.2024 - 16:08
2023 a fost cel mai cald an din istoria României - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

E oficial! 2023, cel mai cald an din istoria României. Încălzirea globală nu este o glumă, dovadă și valorile de temperatură înregistrate, anul trecut, în toată lumea. Nici țara noastră nu a făcut excepție, astfel că am avut parte de un record „fierbinte” în acest sens.

SHARE

E oficial! 2023, cel mai cald an din istoria României. Încălzirea globală s-a resimțit și la nivelul țării noastre, astfel că anul care a trecut a devenit cel mai fierbinte de când se fac măsurători meteorologice. În plus, și ziua de Crăciun a adus un alt record de temperatură.

E oficial! 2023, cel mai cald an din istoria României. Ce record s-a depășit de Crăciun?

2023 este, în mod oficial, cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade Celsius și o abatere termică de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 - 2010. 

Totodată, intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform datelor publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a anunțat Ministerul Mediului într-un comunicat pe pagina de Facebook.

Citește și: A găsit aur de 2,3 milioane de euro, într-un tanc. Cu ce s-a ales, după ce l-a declarat la poliție?

„Încălzirea continuă înseamnă că fenomenele meteorologice extreme - care s-au agravat deja - vor deveni și mai frecvente și mai intense, agravând pagubele și pierderile de vieți omenești cauzate de secete, inundații, uragane și incendii.(...)

Astfel, România susţine determinarea Uniunii Europene de a căuta soluţii eficiente pentru a răspunde nevoilor diverse ale ţărilor vulnerabile care se confruntă cu efectele schimbărilor climatice şi este solidară cu acestea și şi-a asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și atingerea neutralității climatice până în 2050” a declarat ministrul Mircea Fechet, conform aceluiași comunicat.

Potrivit serviciului pentru schimbări climatice Copernicus, și la nivel european 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar oamenii de știință avertizează că încălzirea globală, perioadele de secetă severă,  vor continua în condițiile în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere. 

Temperatura medie la suprafaţa globului a atins cote record în primele 11 luni ale anului, potrivit observatorului european Copernicus: din ianuarie până în noiembrie, mercurul a fost în medie cu 1,46 grade Celsius mai mare decât în perioada 1850-1900.

Ca urmare, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ceea ce priveşte media anuală. În fiecare lună au fost înregistrate temperaturi record, noiembrie, fiind luna care a încheiat cea mai caldă toamnă boreală, din emisfera nordică, din timpurile moderne.

Citește și: Care a fost domnitorul cu cea mai scurtă domnie din Țările Române? De ce a sfârșit la mănăstire?

„2023 are acum şase luni şi două anotimpuri care au depăşit recordurile. Această lună noiembrie extraordinară, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste nivelurile preindustriale, înseamnă că 2023 este cel mai cald an înregistrat vreodată în istorie”, a declarat Samantha Burgess, şef adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), într-un comunicat de presă și citată în comunicatul Ministerului Mediului

Și pentru România, cu o temperatură medie de 12,5 grade Celsius și abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981 – 2010, 2023 a fost cel mai cald an din istorie. 

Cel mai cald an din istorie a avut și cel mai călduros Crăciun. Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la stația meteo de la Calafat, s-au înregistrat, aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor șase ani.

Citește și: Cu câte sute de lei va crește pensia fiecărui pensionar de la 1 ianuarie. Care e formula de calcul?

O masă de aer tropical a ajuns din sudul continentului în țara noastră și, astfel, s-au atins temperaturi foarte ridicate în decembrie. 

De asemenea, ziua de sâmbătă, 21 octombrie, a fost extrem de caldă, cu recorduri la 129 de stații din țara noastră, pentru istoria recentă, de când se fac măsurători.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te