Pericolul mortal care vine cu ciclonul polar. Medic: ”Nu neglijați aceste simptome”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.01.2024 - 10:07
Trebuie să mergi la medic dacă ai simptome ciudate în aceste zile geroase Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Frigul aduce cu el pericole pentru sănătate. Cei cu afecțiuni cardiace trebuie să aibă grijă să nu iasă în ger. Medicii spun că riscul de infarct crește cu 2% pentru fiecare grad sub zero.

SHARE
Frigul crește riscul agravării bolilor pacienților cronici. Medicii spun că riscul de infarct crește cu 2% pentru fiecare grad sub zero. 
 
Astfel că cei care au simptome neobișnuite să meargă de urgență la medic.

Pericolul mortal care vine cu ciclonul polar. Medic: ”Nu neglijați aceste simptome”

Dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor Sfântul Spiridon din Iaşi le reamintește pacienților să aibă mare grijă de sănătatea lor mai ales în aceste zile geroase. 
 
”Nu neglijaţi aceste simptome. Poate fi vorba de infarct. Frigul creşte riscul de infarct cu 2% pentru fiecare grad sub zero.
1. durere precordială ,,clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute
 
 
2. nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice care ,,D.O.R” : D(igestive), O(steo-articulare), R(espiratorii):
 
a) Digestive: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice, considerate consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive
 
b) Osteo-articulare: disconfort sau dureri cu alte localizări: la nivelul braţelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteoarticulare.
 
c) Respiratorii : senzaţia de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort”, a precizat Ciuhodaru.
 
Medicul avertizează că întârzierea dignosticului poate fi letală.
 
 
”Reţineţi:
1. Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi letală.
2. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.
 
3. Cei mai afectaţi de temperaturile siberiene sunt bărbaţii de 40-50 de ani, sedentari, ce fac efort fizic în frig (curăţă maşina sau strada de zăpadă) la primele ore ale dimineţii. Lor li se adăugă fumătorii, diabeticii şi cei cu valori mari ale colesterolului precum şi cei supraponderali sau cu patologie cardiovasculară cunoscută.
 
4. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct este letală”, a mai transmis dr Tudor Ciuhodaru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

No c Teodorescu 31 ianuarie 2024 10:02
#1

De evitat consult cardiologie Dr Ana Maria Serban . !Pacienta diagnosticata anterior cu cardiopatie ischemica ( nu am aratat documente diagnostice dnei Dr, fiind interesati de diagnosticul ei),posibil infarct miocardic apoi,avand in vedere analizele markeri cardiac.Consult superficial, rapid de catre cardiolog Dna Dr Ana maria Serban, cu diagnostic doar de inceput de HTA.Degeaba s a plans de dureri retrosternale,dureri de gambe,lipsa de aer la efort.Cateva saptamani mai tarziu persoana a suferit infarct miocardic, aproape mortal.La toate simptomele descrise ,dr Ana maria Serban cardiologie nu a comentat ceva, nici macar nu a incercat un raspuns, Amabila,afabila, insa diagnostic gresit,pe bani multi.Nu respecta pacientul, intrat cu aproape o ora intarziere fata de ora programarii,timp in care a fost vizitata de mai multe prietene doctorite, asistente

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te