Valeriu Gheorghiță: Situaţia intră într-o perioadă de control din punct de vedere epidemiologic

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.05.2021 - 22:48
Valeriu Gheorghiță: Situaţia intră într-o periodă de contro / news.ro

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, participă la maratonul de imunizare care a debutat în urmă cu o săptămână la Castelul Bran şi care are loc şi în acest week-end şi la sfârşitul viitoarelor două săptămâni.

SHARE

Medicul vaccinează turiştii care se află la munte şi care au mers la castel pentru a primi serul. „Cred că situaţia intră într-o periodă de control din punct de vedere epidemiologic. Este important, repet, să menţinem acest control, pandemia nu a trecut şi oricând putem să avem derapaje dacă nu suntem atenţi la măsuri, la respectarea lor. Ceea ce mi se pare foarte important şi cred că acest mesaj trebuie înţeles, că da, suntem într-o situaţie bună din punct de vedere epidemiologic, dar trebuie să o menţinem şi să o consolidăm. Cum facem asta? Prin vaccinare, bineînţeles”, a declarat Valeriu Gherrghiţă la sosirea la Bran.

Citește și: Putin întocmește lista neagră cu „statele neprietenoase”. Care sunt acestea

 
Prezent sâmbătă la Castelul Bran, unde are loc a doua etapă a maratonului special de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă participă, alături de echipa medicală mobilă, la vaccinarea turiştilor care au ales să se imunizeze la castel. 
„Cred că relaxările anunţate şi care, iată, încep chiar de astăzi, reprezintă un pas concret către normalitate, este un pas aşteptat de toată lumea şi arată eficienţa măsurilor, atât a celor de prevenţie, a celor nefarmaceutice, cât şi eficienţa vaccinării. Însă este important să consolidăm această evoluţie favorabilă din punct de vedere al pandemiei, să avem predictibilitate şi stabilitate pe termen lung încât progresiv să putem ridica şi alte restricţii şi să nu mai stăm cu teama că ne întoarcem iarăşi de la punctul zero, că ne lovi iarăşi de o creştere a numărului de cazuri şi de un sistem medical care ajunge la o capacitate maximală. Este momentul să conştientizăm cu toţii importanţa vaccinării ca măsură care ne asigură pe termen lung stabilitate din punct de vedere epidemiologic şi ne odferă o siguranţă mai mare noupă, comunităţilor noastre şi ţării în general”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă la Bran, arată news.ro.

Valeriu Gheorghiță: Situaţia intră într-o periodă de control din punct de vedere epidemiologic
 

Întrebat dacă există riscul revenirii la o situaţie gravă din punct de vedere epidemiologic în urma măsurilor de relaxare a unor restricţii, Gheorghiţă a răspuns că acest risc scade dacă un număr cât mai mare de persoane se vaccinează. „Cu siguranţă, orice măsură de relaxare asociază, prin interacţiunea crescută dintre persoane, un risc mai mare de transmitere a infecţiei, însă atât timp cât numărul persoanelor receptive, susceptibile la infecţie se reduce fie prin vaccinare - cel mai important - fie cei care au trecut eventual prin infecţie, riscul de recădere din punct de vedere epidemiologic scade.

Citește și: Sălile de fitness se deschid până la jumătate din capacitate

Eu, personal, nu mă aştept ca după această perioadă de 1 mai să înregistrăm o creştere semnificativă a numărului de cazuri, cred că situaţia intră într-o periodă de control din punct de vedere epidemiologic. Este important, repet, să menţinem acest control, pandemia nu a trecut şi oricând putem să avem derapaje dacă nu suntem atenţi la măsuri, la respectarea lor. Ceea ce mi se pare foarte important şi cred că acest mesaj trebuie înţeles, că da, suntem într-o situaţie bună din punct de vedere epidemiologic, dar trebuie să o menţinem şi să o consolidăm. Cum facem asta? Prin vaccinare, bineînţeles”, a adăugat medicul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.