Cum „ciupesc” românii vaccinarea: cozi la Johnson & Johnson, serul mai puțin eficient, în doză unică

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.10.2021 - 16:27
Coadă la vaccinare la Gara de Nord, în Capitală. Sursă imagine: Facebook RoVaccinare
Sursa: CNCAV

După condiționarea accesului în cele mai multe spații de certificatul verde, numărul românilor care aleg Johnson & Johnson este în creștere. Marți, numărul celor care s-au vaccinat într-o zi cu serul J&J a depășit numărul celor vaccinați cu Pfizer. Explicația, simplă: doza unică.

SHARE

Motivul pentru care mulți români aleg vaccinul într-o singură doză de la Johnson&Johnson este că așa obțin cel mai repede certificatul verde, acesta putând fi generat la zece zile de la imunizare, după cum povestesc multe persoane pe grupurile de Facebook dedicate vaccinării anti-COVID.

În cazul vaccinării cu Pfizer sau Moderna, sunt 21 de zile de așteptare între cele două doze și alte zece zile după vaccinare pentru generarea certificatului verde, în total - 31 de zile. 

Citește și: Un bolnav de COVID a fugit din spital. A murit pe marginea drumului, la câțiva kilometri de casă | Newsweek Romania

Marți, 56.072 de români s-au vaccinat cu Johnson&Johnson, în vreme ce 53.517 s-au vaccinat cu prima doză de la Pfizer.

Situația vaccinării în România, din 27 decembrie până în 26 octombrie. Sursa: CNCAV 

Aproape 1,3 milioane de români s-au vaccinat cu Johnson în șase luni. Cu Pfizer, 3,9 milioane, în aproape 11 luni 

În total, din 27 decembrie 2020, de la administrarea primelor doze de ser Pfizer în România, până în 26 octombrie (aproape 11 luni), s-au vaccinat cu schema completă de la Pfizer 3.960.196 de persoane. 

Citește și: VIDEO Scandal uriaș cu o deputată (ex) AUR care a cerut să intre la „permise” fără certificat verde | Newsweek Romania

Pentru comparație, cu Johnson&Johnson, cu care s-a început vaccinarea în 4 mai (aproape șase luni până în noiembrie), s-au vaccinat 1.293.615 persoane, adică aproape jumătate din numărul total de persoane vaccinate cu Pfizer, în  jumătate din timpul de când se administrează Pfizer.

În schimb, în ceea ce privește eficacitatea acestor vaccinuri, vaccinul Johnson&Johnson are o eficacitate de 70% în fața formelor grave de COVID, față de Pfizer, care are o eficacitate de peste 91% împotriva cazurilor simptomatice, până la șase luni de la administrarea dozei a doua. 

La administrarea a două doze de Johnson&Johnson, eficacitatea vaccinului crește la 94%, conform unui studiu efectuat de companie în SUA, potrivit Reuters.

Citește și: GRAFICE Persoanele vulnerabile, de peste 60 de ani, nu se înghesuie la vaccinare | Newsweek Romania

O a doua doză va fi recomandată și la vaccinul Johnson&Johnson 

Marți, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, va face o recomandare privind o a doua doză administrată și în cazul persoanelor vaccinate cu o singură doză J&J.

„În această săptămână, vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson în monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început undeva pe data de 4 mai, la începutul lunii. Probabil că, de primă intenție, vom recomanda tot un vaccin pe bază de ARN mesager, fie de la compania BioNTech-Pfizer, fie de la compania Moderna, însă nu este exclus să rămânem și pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeași tehnologie, adică cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate și de siguranță sunt foarte bune. Cel mai târziu, vineri, vom anunța care este recomandarea în acest sens”, a precizat Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă săptămânală.

Până în prezent, România a recepționat 2.098.900 de doze de vaccin de la Janssen (J&J).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te