Tragedie, la ștrand: Un tânăr, în comă profundă după ce a sărit în piscină. Și-a rupt gâtul

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.08.2023 - 22:11
Tragedie, la ștrand: Un tânăr, în comă produndă după ce a sărit în piscină. Și-a rupt gâtul - Foto: pexels.com/Pixabay - Imagine cu rol ilustrativ

Un tânăr este în comă profundă după ce a sărit în piscină, la Sibiu, și și-a rupt gâtul. Medicii avertizează că astfel de sărituri pot fi foarte periculoase, unele pot duce la decesul celor care fac salturi cu capul înainte sau la paralizarea acestora pe viață.

SHARE

În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, în secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), este internat un tânăr de 21 de ani, în comă profundă, care în urmă cu câteva zile a sărit, în timpul unei petreceri, într-o piscină.

După această săritură, cei aflaţi la petrecere l-au scos din apă şi au chemat o ambulanţă, tânărul fiind în stop cardio-respirator.

Echipajul de prim-ajutor l-a resuscitat lângă acea piscină, după care l-a adus la spital "în stare foarte gravă, cu multiple traumatisme", fiind în prezent "intubat, ventilat mecanic", potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Sibiu, Decebal Todăriţă, relatează Agerpres.

Citește și: Vrei să te răcorești la piscină în București? Intrarea costă și 210 lei. Cât cazarea la 3* în Grecia

Medicul coordonator de la ATI, unde este internat acest tânăr, Alina Bereanu, a explicat "că prognosticul este rezervat" în acest caz.

"Starea de după stopul resuscitat este un diagnostic foarte grav, ce poate fi mai rău şi dintre traumatisme este afectată coloana cervicală, măduva este afectată. El este în comă profundă, cu traumatism cranio-cerebral, cu traumatism de coloană cervicală sever şi traumatisme de membre inferioare. Nouă nu ne lipseşte nimic, dar prognosticul este rezervat", a explicat medicul de terapie intensivă, Alina Bereanu.

Practic, medicii din ATI îi menţin funcţiile vitale ale tânărului care a sărit în piscină şi îl evaluează zilnic.

Surse medicale susţin că familia tânărului ar fi analizat posibilitatea ca să-l transporte în străinătate, la un alt spital, însă deocamdată acesta este la Sibiu, la ATI. Există riscuri legate de transportul unui asemenea pacient şi îngrijirea medicală în ATI este aceeaşi în spitale, în aceste cazuri.

"Sfatul meu, în cazul săriturilor în piscină, este mare atenţie la adâncimea piscinei. Având în vedere că sunt foarte grave traumatismele la săriturile în cap în piscină, trebuie să fie lumea atentă", spune medicul Alina Bereanu.

Citește și: VIDEO Cât costă cazarea la hotelul de 3* al lui Cristi Borcea din Olimp. Nu s-a lăsat de butelii

Medicii avertizează că săriturile în piscine pot fi extrem de periculoase

"De obicei, asemenea evenimente se soldează cu traumatisme cranio-cerebrale sau vertebro-medulare cu afectarea creierului sau/şi a măduvei spinării. 

În multe cazuri acestea sunt fatale şi pacienţii nu îşi mai revin din comă, leziunile fiind incompatibile cu viaţa.

Pacienţii care supravieţuiesc rămân cu paralizii ale corpului care pot afecta jumătate de corp sau întregul corp, în funcţie de nivelul unde s-a produs leziunea traumatică.

Cu cât leziunea este mai înaltă, adică la nivelul capului sau la nivelul coloanei cervicale, cu atât consecinţele sunt mai grave.

Reabilitarea medicală în cazul acestor pacienţi este dificilă şi de lungă durată şi chiar în condiţiile unui tratament corect şi complet efectuat, în majoritatea cazurilor rămân cu sechele pe viaţă, chiar imobilizaţi într-un cărucior cu rotile.

Sfatul este ca tinerii să evite săriturile în apă sau să verifice adâncimea acesteia înainte de a se aventura la astfel de salturi", a declarat şeful Secţiei Clinice de Reabilitare Medicală din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, Florentina Popa, relatează Agerpres.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te