SUMAL 2.0 a descoperit cantităţi uriaşe de lemn transportat şi procesat ilegal

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 31.03.2021 - 21:13
SUMAL 2.0 a scos la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă transportate şi procesate ilegal. / Foto: digi24.ro

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 a reuşit să aducă la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal, a afirmat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

SHARE

"SUMAL 2.0 a reuşit performanţa de a aduce la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal. Am reuşit să fiscalizăm practic activitatea din domeniul forestier, pentru că tot ce înseamnă transport legal ajunge într-o companie cu forme legale, iar acea companie va trebui să dea socoteală şi în faţa organelor de control fiscale despre ce a făcut cu acele cantităţi de masă lemnoasă cumpărate.

De la 10.000 - 11.000 de avize emise zilnic am ajuns la 15.000 - 16.000. Avem rezultatele urmăribile în funcţie de fenomenele meteorologice, în funcţie de sărbători... De asemenea, avem această posibilitate de a urmări de la punerea în valoare până la prima procesare tot traseul. Este un sistem mai complex decât SUMAL 1.0 şi oferă mult mai multe informaţii.

Următorul pas pentru noi este să creăm acea unitate de elită în cadrul Gărzii Forestiere care va fi capabilă, pe baza acestor date, să genereze nişte analize de risc, astfel încât să se meargă punct ochit - punct lovit, de pe o zi pe alta, la o societate comercială unde se presupune că se desfăşoară activităţi ilegale", a explicat oficialul.

Citește și:

Nu mai vedem pădurile României de cioturile-vedetă

România vinde masă lemnoasă foarte mult pe picior, măsurată inexact

Acesta a adăugat că România are o problemă reală, "pentru că, în momentul de faţă, vinde masă lemnoasă foarte mult pe picior, în sensul că acele cantităţi nu sunt măsurate cu exactitate".

"Sunt cantităţi estimate, iar estimarea dă o marjă de eroare de 1%, 2%, 5%. SUMAL 2.0 este un pas uriaş şi are nevoie de sprijinul cetăţenilor ca să vină cu acele sesizări prin Inspectorul Pădurii prin care majoritatea transporturilor de pe drumurile publice să fie anunţate, verificate", a precizat ministrul Mediului.

Citește și:

Se fură ca-n codru la evaluarea suprafețelor forestiere

SUMAL 2.0, platformă ce va deveni funcţională începând din data de 31 ianuarie 2021, obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

83% dintre operatorii economici se tem de SUMAL 2.0

Un sondaj derulat de Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn, cu suportul de comunicare al Fordaq - Comunitatea Forestierilor, arată că opt din zece operatori economici (83%) din sectorul industriei lemnului anticipează blocaje majore în activitate, odată cu implementarea, începând cu data de 31 ianuarie 2021, a noului SUMAL 2.0.

În acest sens, trei sferturi (75%) dintre respondenţi consideră că extinderea controlului prin SUMAL 2.0 pe întreg lanţul de industrializare şi comercializare este o orientare greşită a controlului şi o risipire a resurselor. În viziunea acestora, controlul eficient este la prima punere pe piaţă, de la pădure la primul depozit.

Citește și:

Datele de la Mediu despre tăieri ilegale, ciopârțite

De asemenea, 83% dintre operatori susţin că vor avea blocaje semnificative în activitate, dintre care 49% estimează o afectare a activităţii în proporţie de 10% - 50% pe 1-3 luni, iar 34% vorbesc despre o afectare a activităţii de peste 50% şi blocaje pe termen lung cu efecte sistemice asupra industriei lemnului.

Sondajul de specialitate a fost realizat pe baza unui chestionar completat de 339 de profesionişti ai lemnului de pe întregul lanţ valoric: ocoale silvice (32%), operatori din sectorul de exploatare forestieră (27%), industria de prelucrare a lemnului (24%), transportatori (3%), operatori din lanţul de comercializare şi utilizatori de materiale lemnoase (14%).

Stocul de lemn de foc "pe picior" din pădurile României a crescut cu 133 milioane metri cubi între 2012 și 2018

O altă serie de date analizate de Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn au evidenţiat faptul că stocul de lemn de foc "pe picior" din pădurile României a crescut cu 133 milioane metri cubi, între cele două cicluri ale Inventarului Forestier Naţional - IFN (2012 - 2018), iar cifra de afaceri a industriilor bazate pe lemn a depăşit şase miliarde de euro, echivalentul a 3,5% din PIB.

Vodafone România a organizat, miercuri, o conferinţă online în cadrul căreia au fost prezentate planurile companiei în ceea ce priveşte implicarea în protejarea mediului înconjurător şi a pădurilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te