Care sunt șansele ca Sorin Oprescu să fie extrădat din Grecia

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 18.05.2022 - 12:00
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, dat în urmărire după ce a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru corupţie, ar fi fost prins în Atena, Grecia.

SHARE

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, dat în urmărire după ce a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru corupţie, ar fi fost prins în Atena, Grecia, a precizat Poliția Română.

Citește și: VIDEO Cum ia Poliția peste picior urmăritul general Mircea Nebunu din Milano: Să-l mâncați pe ăsta

Ce șanse are Oprescu să fie adus în țară

Anul trecut, în august, fostul acționar de la Dinamo, Dragoș Săvulescu, a fost reținut de autoritățile din Grecia în timp ce se afla pe insula Mykonos, deși nu ar fi trebuit să părăsească Italia. El avea un mandat de arestare pentru o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării plajelor.

Săvulescu a fost arestat provizoriu în 9 august în Grecia, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București, în baza hotărârii judecătorești definitive de condamnare.

În septembrie, Curtea de Apel din Syros a blocat cererea de extrădare a lui Dragoș Săvulescu.

Instanța i-a dat credit lui Săvulescu, fiind de acord că România nu are puterea de a forța extrădarea sa din Grecia.

Curtea de Apel din Napoli, unde este rezident Săvulescu, respinsese anterior cererea de extrădare către România, în timp ce recunoaște în mod legal cazul din Italia și a aplicat o amnistie a sentinței, conform legislației italiene.

În timp ce părăsea instanța din Syros, Dragos Săvulescu a spus: „Ne bucurăm că instanța din Grecia a acceptat că ordinul de extrădare este legal nemeritat și că am dreptul să mă întorc în Italia". Omul de afaceri e bine merci în continuare.

Astfel, și Sorin Oprescu are mari șanse să nu fie extrădat în România. 

Condamnarea lui Oprescu

Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te