Un site din afara României și unul asociat cu Ninel Peia, blocate pentru fake news

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.03.2020 - 20:07

Autoritățile române au blocat site-ul în limba română breackingnews.xyz pe motiv că a publicat în mod constant informații false cu scopul de a dezinforma și a induce panica. Site-ul a fost generat pe o platformă din afara României.

SHARE

„Grupul de Comunicare Strategică a solicitat ministrului Afacerilor Interne blocarea totală a accesului la conținutul site-ului breackingnews.xyz. Solicitarea a fost întemeiată pe faptul că portalul web a publicat în mod constant informații false, cu scopul evident de a dezinforma și a induce panica. Site-ul breackingnews.xyz a fost generat pe o platformă din afara României și nu are reprezentanți care să poată fi contactați”, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

De asemenea, Grupul a propus eliminare la sursă a conținutului unui articol apărut pe site-ul bpnews.ro, potrivit căruia „coronavirusul este ucis de polidin”.

„Decizia a fost luată pentru că reprezentanții site-ului bnews.ro au fost contactați de Grupul de Comunicare Strategică și au refuzat să corecteze informațiile false”, se arată în același comunicat.

Site-ul BPNews.ro este asociat cu Ninel Peia, fost deputat PSD exclus în 2016 din partid de Liviu Dragnea după ce susținuse că vaccinurile ar fi îmbolnăvit bebeluși din Argeș, scrie G4Media.ro.

Potrivit registrului de domenii, RoTLD, domeniul bpnews.ro este cumpărat de o persoană fizică, iar numele acesteia nu e public, dar numele serverelor care găzduiesc site-ul sunt ns1.ninelpeia.ro și ns2.ninelpeia.ro.

Site-ul abundă în articole care preiau temele propagandei ruse anti-occidentale și conspiraționiste. Mai mult, BPNews.ro re-publică articolele originale din Sputnik, site-ul oficial al propagandei ruse de stat.

Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a închis deja primul site care a publicat informații false în contextul crizei coronavirusului: este vorba despre stiridemoment.ro, care a publicat un articol cu titlul "Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl" pe data de 15 martie 2020.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.