Sistemul imunitar, soluția pentru cancer: Poate ataca celulele canceroase și vindeca boala

DE Alin Crișan | 14.11.2022 - 22:21
Mostre - Foto: Profimedia
Mostre - Foto: Profimedia

Este totuși prea devreme pentru a evalua pe deplin eficacitatea terapiei, care este este costisitoare și consumatoare de timp.

SHARE

Pacienți cu cancer netratabil au fost introduși într-un test clinic în care sistemul lor imunitar a fost reproiectat pentru a ataca tumorile.

Studiul experimental a implicat doar 16 pacienți, dar a fost numit un „salt înainte” și o demonstrație „puternică” a potențialului unei astfel de tehnologii. Fiecare pacient a avut un tratament personalizat, dezvoltat doar pentru el, care a vizat punctele slabe specifice ale tumorii lor.

Tratamentul se concentrează pe celulele T din sistemul imunitar, care patrulează prin organism și inspectează alte celule pentru a detecta probleme.

Ele folosesc proteine - numite receptori - pentru a adulmeca eficient semnele de infecție sau celulele deviante care au devenit canceroase. Totuși, cancerul pot fi greu de detectat pentru celulele T. Un virus este net diferit de corpul uman, dar tumorile sunt mai subtile, deoarece sunt o versiune coruptă a propriilor noastre celule. Ideea terapiei este de a crește performanța acestor celule T care depistează cancerul.

Trebuie să fie adaptată fiecărui pacient, deoarece fiecare tumoră este unică. Transformarea celulelor T într-o formă care poate vâna cancerul necesită o manipulare genetică, atât pentru a elimina instrucțiunile genetice pentru construirea vechilor receptori, cât și pentru a le oferi instrucțiuni pentru cei noi.

A fost posibilă datorită progreselor extraordinare ale tehnologiei de editare genetică Crispr, care acționează ca o pereche de foarfece moleculare - permițând oamenilor de știință să manipuleze cu ușurință ADN-ul. Cercetătorii care au dezvoltat Crispr au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020. Studiul a implicat persoane cu cancer de colon, de sân sau pulmonar care nu au răspuns la alte tratamente și a fost conceput pentru a testa siguranța și fezabilitatea noii tehnologii.

Boala a continuat să se agraveze la 11 pacienți, dar s-a stabilizat la ceilalți cinci. Cu toate acestea, va fi nevoie de studii mai ample pentru a determina doza corectă și cât de eficientă este cu adevărat. „Acesta este un salt înainte în dezvoltarea unui tratament personalizat pentru cancer”, a spus dr. Antoni Ribas, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, care a testat abordarea dezvoltată de compania Pact Pharma.

Rezultatele au fost prezentate la o reuniune a Societății pentru Imunoterapie a Cancerului și publicate simultan în revista Nature. Dr. Manel Juan, șeful serviciului de imunologie de la Spitalul Clinic din Barcelona, a spus că a fost „o muncă extraordinară” și „fără îndoială una dintre cele mai avansate în domeniu”.

„Se deschide ușa pentru utilizarea acestei abordări personalizate în multe tipuri de cancer și, potențial, în multe alte boli”, a adăugat el. Dr. Astero Klampatsa, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a spus că studiul este „important”, dar a avertizat că „timpul, forța de muncă și cheltuielile necesare” sunt „uriașe”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te