Sindicaliștii din Administrația Penitenciarelor îl avertizează pe Toader cu închisoarea

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.01.2019 - 15:32
Sindicaliștii din penitenciare îl țin din scurt pe Tudorel Toader. Inquam Photos/Octav Ganea

Sindicaliștii din Administrația Penitenciarelor îl avertizează pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că a comunicat informații false referitor la cazul criminalului din Mediaș, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

SHARE

„Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracţiunea de comunicare de informaţii false se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader - încă ministru al justiţiei - informa opinia publică despre faptul că "autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu". O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolenţă şi rea-voinţă motivată politic cu recidivistii recursului compensatoriu", afirmă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Sindicaliștii susţin că, în realitate, în situaţia în care nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaş ar fi fost liberat condiţionat în luna mai 2019, iar la termen în luna august 2021, lucru demonstrat "fără echivoc" de dosarul de penitenciar al deţinutului Rusu Marius.

Citește și: Cum minte, punct cu punct, ministrul Tudorel Toader, în privința legii recursului compensatoriu

Mai mult, sindicaliştii afirmă că Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administraţia Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deţinutul Rusu Marius în comisia de liberare condiţionată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii susamintite.

Această primă Comisie de liberare condiţionată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deţinutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii şi gravităţii infracţiunii săvârşite, situaţiei disciplinare şi conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a şi fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare.

Citește și: Tudorel Toader dă, mai nou, vina pe deputați pentru recursul compensatoriu

„Având în vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranţa cetăţenilor şi repetatele încercări de dezinformare a opiniei publice reamintim ministrului Toader că infracţiunea constând în "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora" este sancţionată cu închisoare de la 1 la 5 ani", conchid reprezentanţii angajaţilor din penitenciare.

Crima comisă la Mediaş de un bărbat liberat condiţionat a readus în discuţie Legea recursului compensatoriu şi a provocat noi dispute politice privind iniţiatorii legii şi cei responsabili pentru punerea în libertate a unor persoane acuzate de infracţiuni cu violenţă.

Citește și: Toader continuă să dea vina pe guvernul tehnocrat pentru legea recursului compensatoriu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ţinut să menţioneze, într-o declaraţie de presă de miercuri, că autorul crimei de la Mediaş nu face parte dintre cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.
„O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu", a afirmat el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te