Toader continuă să dea vina pe guvernul tehnocrat pentru legea recursului compensatoriu

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 16.01.2019 - 19:58
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut declarații pe tema legii privind recursul compensatoriu după ce a avut o discuție cu premierul Viorica Dăncilă pe acest subiect, în cursul acestei dimineți.

SHARE

„Problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie rezolvată în acord cu standardele europene. Adevărul trebuie cunoscut, scos la suprafață pentru a cunoaște starea de fapt, când și ce măsuri trebuie luate. (...) Legea a fost inițiată de guvernul tehnnocrat, avizată favorabil de CSM în componența anterioară, care însă a propus schimbarea naturii juridice a reglementării (...) a fost susținută și votată inclusv de parlamentarii PNL și USR, promulgată de președinte fără să o critice la CCR”, a declarat Toader.

De asemenea, ministrul Justiției susține că statistica de la ANP ne arată o scădere a populației penistenciarelor, scăderea numărului celor condamnați care au beneficiat de liberare condiționată, scăderea celor care revin în penitenciare după liberare condiționată, scăderea generală a stării de recidivă (...)

„Numărul celor care revin în penitecniar e în scădere. În 2014 au revenit în penitenciar 3.598 eliberați condiționat față de 488 în 2018. Din totalul celor care într-un fel sau altul au beneficiat de lege, statistica oficială ne arată că 5,02% au revenit în penitenciar” a adăugat Toader.

Citește și: Iohannis, despre recursul compensatoriu: „Siguranța cetățeanului român nu e negociabilă”

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, Guvernului, să vină urgent cu soluții pentru rezolvarea problemelor de siguranță a cetățenilor români, generate de legea recursului compensatoriu.

„Mulți au observat, au discutat despre delincvenți eliberați mai repede în baza recursului compensatoriu deoarece condițiile din închisori sunt proaste, în baza unei legi în vigoare. Trebuie spus foarte clar: siguranța cetățeanului român nu e negociabilă. (...) Trebuie să tragem câteva concluzii și să venim cu măsuri care să permită omului de rând să stea liniștit. (...) Am observat tot felul de poziții și la guvernanți, și din majoritate, și din opoziție: se caută un vinovat. vă spun clar că nu asta e soluția. De aceea solicit guvernului să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții.” a declarat Iohannis.

Citește și Cum minte, punct cu punct, ministrul Tudorel Toader, în privința legii recursului compensatoriu

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.