Șase zile fără apă în plină vară. Primarul din Bacău dă vina pe un proiect din 2011

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.07.2018 - 19:24
Foto Ziarul de Bacău

Bacăul nu mai are de șase zile apă potabilă, în plină vară, după o avarie la rețea care nu poate fi gestionată de autorități. Locuitorii sunt disperați, Spitalul Județean funcționează la cota de avarii, dar primarul orașului, Cosmin Necula, nu se consideră responsabil.

SHARE

Criza de apă din Bacău continuă și în a șase zi de la avaria magistralei. Peste 140.000 de locuitori, atât cât are orașul, conform ultimului referendum din 2011, stau la coadă pentru câţiva litri de apă, iar la Spitalul Judeţean, zeci de operaţii au fost reprogramate pentru că rezervoarele unităţii funcţionează la cota de avarie.  În oraș, apa se dă „cu porția”, după un program anunțat de Compania Regională de Apă Bacău, a scris Ziarul de Iași.  

Sâmbăta trecută, pe 14 iulie, o avarie la conducta de aducţiune a municipiului Bacău, de la Valea Uzului, a lăsat oraşul fără apă potabilă. Iniţial, autoritățile au precizat că reluarea furnizării apei potabile va avea loc marți, însă o nouă avarie apărută chiar în locul în care rețeaua a fost reparată a condus la o întârziere de încă trei zile.

Întrebat dacă își asumă responsabilitatea pentru criza fără precedent din oraș, primarul Cosmin Necula (PSD) a declarat, pentru Newsweek România, că vina este a celor care au executat, acum șapte ani, lucrarea la rețeaua de apă. „Eu nu eram primar în 2011. Cei vinovați trebuie să poarte, până la capăt, povara responsabilității acestui proiect defectuos, care ne dă acum atâtea bătăi de cap”, a afirmat edilul băcăuan.
Primarul susține că a cerut demisia directorului tehnic al companiei de apă din oraş şi că vrea să facă plângere penală: „Trebuie să se facă o anchetă, deoarece o avarie de acest fel semnalizează niște lucrări de 52 de milioane de euro care au fost făcute greşit”,  a declarat Cosmin Necula.

Spitalul asigură doar urgențele

Pe de altă parte, Mirela Romaneț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Bacău, a declarat pentru Newsweek România, că unitate are asigurată apa cu cisterne. „Funcționăm la limita de avarie și nu asigurăm decât operațiile urgente, atât. Tot ce era programat s-a amânat până când vom avea apă constant”, a afirmat Mirela Romanț. 

Aceasta a adăugat că decizia a venit în urma unui comitet de urgență convocat acum trei zile. 

Conform ultimelor declarații ale șefilor orașului, vineri ar trebui ca situația să fie remediată, iar băcăuanii să beneficieze de apă potabilă la robinete.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -