Sărbătoare religioasă pe 18 mai. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi. Este mare greșeală

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.05.2024 - 18:12
Sărbătoare religioasă pe 18 mai - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Pe 18 mai românii respectă o serie de obiceiuri. Este interzis să se facă anumit elucruri pentru că acestea aduc ghinion mare. În calendarul ortodox sunt sărbătoriți trei sfinți

SHARE

Pe 18 mai este o zi deosebită. Fiind o zi de sâmbătă, românii respectă o serie de obiceiuri. Deși nu este sărbătoare în calendar, în tradiția populară se spune că trebuie evitate neapărat unele lucruri. 

Fiind ultima zi din săptămână, nu e bine să începi un lucru nou și nici să nu pleci la drum. De asemenea trebuie să fii atent la multe semne care îți pot spune ce ți se va întâmpla într-un anumit timp.

Sărbătoare religioasă pe 18 mai. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi. Este mare greșeală

Se spune că sâmbăta este mai mare față de celelalte zile din săptămână.

Conform tradiției populare, raiul numai sâmbătă e deschis și atunci sufletele intră. Sâmbătă dimineața, pe la răsăritul soarelui, când prind cucoșii a cânta, raiul se deschide și sufletele intră, iar iadul se închide, căci dracii nu pot suferi să audă cucoșii cântând. 

Într-o superstiție occidentală, se zice că cine se tunde sâmbăta riscă să nu ajungă niciodată bogat; mai rău, cine îndrăznea să se radă în cap riscă să fie toată viața împovărat de datorii.

Citește și: Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

Cine sunt sfinții pomeniți pe 18 mai

Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 18 mai.

În vremea persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de împăratul Deciu (249-251), în Lampsac, cetatea Elespontului, a fost prins un tânăr frumos cu numele Petru, "tare la trup şi viteaz cu duhul în sfânta credinţă creştinească". 

Cine este Maria Egipteanca, sfânta ajutată de Maica Domnului

"Deci, ighemonul l-a întrebat: 'Creştin eşti?' Petru a răspuns: 'Sunt creştin cu adevărat'. Ighemonul îi zicea: 'Iată, ai înaintea ochilor poruncile nebiruiţilor împăraţi; deci, jertfeşte marii zeiţe Venera'".

La îndemnul demnitarului, tânărul Petru s-a arătat surprins, spunând: "Ighemoane, mă minunez, că voieşti a mă îndemna să mă închin unei femei spurcate şi desfrânate, care a făcut atâtea fapte urâte, încât îmi este ruşine a le pomeni.

Citește și: Cum a ajuns Daria, din preoteasa zeiței Atena, soția unui tânăr creștin?

Oare, voi, nu pedepsiţi pe cei ce îndrăznesc să facă astfel de desfrânări, pe care le-a făcut zeiţa voastră? Dacă voi o numiţi desfrânată, apoi cum să mă închin şi să-i aduc jertfă ei, fiind atât de spurcată şi desfrânată.

Mie mi se cade să mă închin lui Dumnezeu Cel viu şi adevărat, împăratul tuturor veacurilor, lui Hristos Domnul meu. Lui să-I aduc jertfă de rugăciune, de umilinţă şi de laudă". 

Citește și: Povestea împărătesei Alexandra. Moartea ei are legătură cu Sfântul Gheorghe

"Ighemonul, auzind acestea, a poruncit să-l întindă pe roată, să-i muncească trupul cu lemne şi cu fiare şi să-i sfărâme oasele". 

Sfântul Mucenic Petru a fost torturat cumplit şi a fost condamnat la moarte prin tăierea capului.

În acel timp, a fost închis pentru credinţa în Hristos şi Sfântul Dionisie, alături de ostaşii Pavel şi Andrei. Aceşti doi tineri împreună cu Dionisie au fost ucişi cu pietre. Odată cu ei a fost ucisă şi Sfânta Cristina, în vârstă de 16 ani, căreia i s-a tăiat capul.

"Astfel, aceşti sfinţi mucenici, luptându-se împreună contra diavolului, a lumii şi a lui Opidim ighemonul, s-au învrednicit a fi biruitori cu ajutorul lui Hristos". 

Sfântul Paulin propovăduia cu multă îndrăzneală pe Hristos, alături de Sfinţii Iraclie şi Venedim, în Atena, îndemnând pe toţi păgânii să se depărteze de la deşarta slujire de idoli şi să se boteze în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te