Alegeri parlamentare LIVE

Rezultatele votului în timp real
Camera Deputaților
21,96 %
18,01 %
13,20 %
12,40 %
7,35 %
6,45 %
6,34 %
2,99 %
99.99 %
Senat
22,30 %
18,30 %
14,28 %
12,25 %
7,76 %
6,39 %
6,38 %
2,84 %
99.99 %
Click aici pentru statistici complete

Sărbătoare mare 19 martie. Cum a ajuns Daria, din preoteasa zeiței Atena, soția unui tânăr creștin?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.03.2024 - 06:56
Cum a ajuns Daria, din preoteasa zeiței Atena, soția unui tânăr creștin Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Cum a ajuns Daria, din preoteasa zeiței Atena, soția unui tânăr creștin Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Sfinţii Mucenici Hrisant și Daria Foto: crestinortodox.ro
Sfinţii Mucenici Hrisant și Daria Foto: crestinortodox.ro

Pe 19 martie, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți doi sfinți, soț și soție. Femeia era preoteasa zeiței Atana însă a fost nevoită să se căsătorească cu un creștin pentru a-l face păgân. Dar planurile s-au schimbat.

SHARE

Sfinţii Mucenici Hrisant și Daria sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 martie. Povestea lor este foarte frumoasă însă extrem de dureroasă. 

Familia lui Hrisant l-a căsătorit pe acesta cu Daria, o tânără frumoasă, preoteasa zeiței Atena. Însă după ce s-au cunoscut, ea a trecut la creștinism. 

Sărbătoare 19 martie. Cum a ajuns Daria, din preoteasa zeiței Atena, soția unui tânăr creștin

 Potrivit scrierilor străvechi, Sfântul Mucenic Hrisant s-a născut în Alexandria, Egipt. Era fiul unui nobil, Polemie, care a plecat la Roma împreună cu familia sa. Rudele Sfântului Mucenic Hrisant deţineau funcţii înalte în Imperiul Roman.

Hrisant a studiat la şcoli din Egipt şi Roma, dar a dorit să cunoască şi Sfânta Scriptura.

După ce a citit cu atenţie Sfânta Evanghelie şi cărţile Apostolilor, spunea către sine: "Ţi se cădea ţie, Hrisante, să citeşti scripturile păgânilor, cele pline de întuneric, până ce nu cunoşteai lumina adevărului, pe care aflând-o, ţine-te numai de ea, căci nu este înţelept să te întorci iarăşi din lumină la întuneric”, scrie Agerpres.

Luând legătura cu un preot creştin sihastru, pe nume Carpofor, a înţeles de la acesta desăvârşit tainele dumnezeieştii Scripturi şi a primit Sfântul Botez, iar la scurt timp a ajuns să predice Sfânta Evanghelie la Roma.

 Foto: crestinortodox.ro

Despre aceasta auzind rudele sale, i-au spus lui Polemie: "Caută, că asupra ta va fi o pricină şi asupra capului tău va cădea ceea ce îndrăzneşte fiul tău a face; pentru că îndrăzneşte a grăi de rău pe zei şi zice că este un oarecare Iisus Hristos, adevăratul Dumnezeu.

Citește și: Cine este Sfântul pedepsit să trăiască 360 de ani

Acest lucru de va ajunge la auzul împăratului, apoi nici tu, nici noi, rudele tale, nu vom fi iertaţi pentru dânsul şi vom pierde mila împărătească. Pentru că cine îndrăzneşte să grăiască asupra zeilor unele hule ca acelea, decât numai cei ce se împotrivesc legilor împărăteşti?" .

Pentru că nu a fost cu putinţă ca Sfântul Hrisant să fie înduplecat să părăsească credinţa creştină, tatăl său a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, în nădejdea că aceasta îl va convinge să redevină păgân.

Tânăra Daria, preoteasă a zeiţei Atena, a devenit însă şi ea creştină, după căsătoria cu Hrisant, hotărând amândoi să nu trăiască la un loc.

Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria au strâns în jurul lor obşti separate de creştini, bărbaţi şi femei care îşi închinau viaţa lui Hristos. Faptul acesta a stârnit mari proteste la Roma, "căci bărbaţii strigau:

"Am pierdut pe femeile noastre!"; iar tinerii strigau: "Am pierdut prin Daria, pe fecioarele cele logodite!". Asemenea şi femeile ţipau: "Ne-am lipsit de bărbaţii noştri!". Iar fecioarele strigau: "Ne-am lipsit de logodnicii noştri, prin Hrisant!" .

Au ajuns în cel din urmă în faţa autorităţilor, în vremea împăratului Numerian (283-284), fiind daţi pe mâna unui aspru persecutor, Claudiu.

Văzând răbdarea la chinuri şi auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat, împreună cu ostaşii săi, cu soţia şi cei doi fii.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Din ordinul împăratului, Claudiu împreună cu fiii săi şi cu ostaşii au fost ucişi, iar Hrisant şi Daria au fost îngropaţi de vii.

19 martie este a doua zi din Postul Mare. Dar pentru că este marți, românii încearcă să respecte mai multe tradiții pentru a scăpa de ghinion. 

„Marţea nu-i de spor, nici de-ajutor”, gândeau ţăranii români în urmă cu un veac.  În zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne vă ajută să trecem peste greutăți.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te